Black Friday slevy v 56 % obchodů, na zboží si ale lidé počkají

Praha, 27. listopadu 2020 – Přes polovinu největších maloobchodních prodejců v Česku se letos zapojilo do slevové akce Black Friday. Vyplývá to z výzkumu konzultační společnosti Acomware. Meziročně vyšší je také sleva, kterou prodejci uvádí. Vzrostla z 42 % na 45 %. Na svůj nákup si ale zákazníci počkají déle. Důvodem jsou přehlcené kapacity u dopravců i samotných e-shopů.

Původně americký nákupní svátek Black Friday letos oficiálně připadá na pátek 27. listopadu. V Česku se ale slevy pod tímto označením začaly objevovat již počátkem měsíce. „Už 3. listopadu nabízelo slevy asi 5 % prodejců. V polovině měsíce se zapojilo 17 % obchodů. A dnes se slevou nakoupíme u 56 % obchodů,“ uvádí David Vurma z konzultační společnosti Acomware výsledky výzkumu, který společnost provedla na vzorku 190 největších tuzemských obchodů z oblasti retailu i e-commerce.

Reálná sleva se často liší

Maximální sleva, kterou prodejci na své zboží poskytují, vzrostla z loňských 42 % na letošních průměrných 45 %. Z dat Acomware vyplývá, že nejvyšší sleva platí jen na omezenou část sortimentu. „Průměrná sleva na letácích nebo prvních stránkách Black Friday kampaní se pohybuje v širokém rozmezí od 15 % do 45 %,” upřesňuje. Reálnou výši slevy se vyplatí ověřit. Protože někteří prodejci uvádí slevu k doporučené prodejní ceně stanovené výrobcem, má zboží po slevě často stejnou cenu jako dříve nebo v jiném obchodu.

Zhruba každý pátý obchod letos snížil cenu celého svého sortimentu. Průměrná výše takové slevy je skoro 25 %. „Zlevnit vše v nabídce se obchodům vyplatí u zboží, na kterém mají velkou marži. Jde například o oblečení nebo hračky,“ říká Vurma. Takové slevy jsou z pravidla věrohodné, protože si obchod slevu odečítá ze své marže. „Není ji proto nutné tolik prověřovat. Třeba u elektroniky se ale vyplatí ověřit stáří modelu, do prodeje se dostala spousta výprodejového zboží,” dodává. 

S rychlým doručením spíše nepočítejte

Black Friday slevy jsou sice v Česku rozšířené, všechno zboží ale lidé ve slevě nenajdou. Platí to i letos. „Black Friday hojně využívají velké nákupní galerie jako Alza nebo Mall. A pak prodejci elektroniky, oblečení, obuvi nebo sportovního zboží,“ uvádí Vurma. Výjimkou jsou naopak významné slevy na potraviny, drogerii, léky nebo nábytek. Zvláště specializované e-shopy nejsou motivovány k poskytování slev, protože dobře prodávají i bez nich.

Problém začíná být s kapacitou e-shopů i přepravců. „Mnoho z nich je aktuálně na dvojnásobku běžných kapacit. Některé logistické firmy už tento týden začaly omezovat příjem zásilek. A problémy mají i některé e-shopy, jejichž expediční kapacity jsou vyčerpány,” říká Vurma. Zákazníci by proto měli počítat s tím, že se jejich zásilky mohou zpozdit. „Pokud se od pondělka neotevřou běžné obchody, situace se ještě zhorší. Výjimkou nemusí být ani dodací lhůty v délce jednoho týdne.“

O společnosti Acomware

Acomware je specializovaná konzultační společnost pro e-commerce a digitální marketing. Od roku 2002 pomáhá firmám, aby v jeho prostředí dosahovaly co nejlepších výsledků. Zvyšuje prodeje, buduje nové značky nebo zlepšuje péči o zákazníky. Služby společnosti využívají obchodní řetězce, e-shopy i výrobní firmy.

Česká e-commerce scéna je pro Acomware domovem, který se snaží aktivně rozvíjet a kultivovat. Podílí se na vývoji a implementaci nových nástrojů a technologií, školí odborníky i nadšence. Na webu www.acomware.cz publikuje unikátní výzkumy a studie. Je pořadatelem konferencí Performance 2020, Emailing 2020 a cyklu diskuzí Eshopista.