Unikátní video v ultravysokém rozlišení zve do znovuotevřené Zoo Praha

Od minulého týdne je pražská zoologická zahrada opět otevřena návštěvníkům. Samsung u této příležitosti připravil premiéru exkluzivního 8K videa, které bylo celé natočené na mobil právě v jejích expozicích.

Praha 10. prosince 2020 – Unikátní záběry zvířat z pražské zoologické zahrady v ultravysokém rozlišení 8K nabízí profesionální video natočené na mobilní telefon Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, jehož premiéru budou moci zhlédnout návštěvníci znovuotevřené zoo na televizoru QLED 8K instalovaném ve Vzdělávacím centru zoo. Dvouminutové poetické video obsahuje záběry vybraných suchozemských i vodních zvířat a je vůbec prvním krátkým dokumentem v nativním 8K rozlišení o Zoo Praha. Autorem námětu a scénáře je režisér Jakub Jahn, jehož studio pro Samsung video také produkovalo. Zájemci jej mohou zhlédnout rovněž na YouTube kanálu Samsung Česko a Slovensko nebo si jej stáhnout jako MP4  soubor na adrese https://bit.ly/zoo-8K-video

“Video obsahu v 8K rozlišení je stále jako šafránu, proto jsme se rozhodli přispět špetkou do mlýna originálním videem, které si mohou přehrát všichni uživatelé našich QLED 8K televizorů,” říká Michal Forejt, ředitel divize spotřební elektroniky ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. “Jeho unikátnost spočívá v tom, že jde opravdu o nativní 8K obsah, nikoli přepočítávané video z nižšího HD nebo 4K rozlišení,” dodává. 

Nejde o první spolupráci Samsungu se Zoo Praha. Během jarní vlny pandemie Covid-19, spustila Zoo Praha speciální YouTube kanál “Krátce ze zoo” se záběry z expozic i zázemí zvířat v době nedobrovolného uzavření zahrady. Pro tyto účely poskytla společnost Samsung  chovatelům telefony Galaxy S20. Díky nim mohla být videa na tomto speciálním kanálu v ultravysokém rozlišení. Kanál Krátce ze zoo,  původně zamýšlený jako dočasný, si ale získal velkou oblibu, a tak ho pražská zahrada ponechala jako místo, kde zveřejňuje videa z veřejnosti nepřístupných míst v zázemí expozic a pavilonů.

Během letních prázdnin pak vznikl nápad na natočení profesionálního 8K videa se záběry vybraných zvířat. Realizace se ujalo studio Jakuba Jahna a veškeré záběry se natáčely na telefon Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G. Role kameramana se zhostil David Markovič. Samotnému natáčení předcházela důkladná prohlídka lokací v Zoo Praha, výběr vhodných expozic a zvířat. „Veškeré natáčení probíhalo výhradně z veřejně dostupných míst, takže jde opravdu o záběry, jak mohou zvířata v pražské zoo vidět i běžní návštěvníci,“ podotýká Jakub Jahn. Diváci ve videu spatří populární slůňata Lakunu a Amalee, které se narodily během jarní uzavírky zoo, podvodní reje lachtanů a tučňáků, ale i odpočívajícího tygra či hodující lemury.

Kromě plné více než dvouminutové verze videa vznikly i kratší sekvence, které se objeví na sociálních sítích, Samsung zvažuje video využít i ve svých showroomech a značkových prodejnách jako ukázku původního nativního 8K obsahu na obrazovkách televizorů QLED 8K. 

Celé video i jeho kratší verze stejně jako fotografie z natáčení si můžete stáhnout zde: https://bit.ly/Zoo-8K-assets.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.