Mentální zdraví v době pandemie: pomůže virtuální deník i terapie online. Depresí a úzkostí přibylo v řádech desítek procent

Deprese a úzkosti v době pandemie bují, podle odborníků letos narostly až v řádech desítek procent. Určitou formou duševní poruchy údajně trpí každý pátý člověk. V boji s těmito nepříznivými statistikami mimo jiné pomáhají produkty tzv. digital mental health – tedy výdobytky digitální doby, které pomocí nových technologií pomáhají nelehké psychické potíže redukovat. Mezi nimi jsou také projekty VOS.health a Terap.io. A zatímco aplikace VOS.health nabízí digitální deník, který za pomoci umělé inteligence přináší sebereflexi, a tím i prevenci duševních problémů, projekt Terap.io rovnou nabídne virtuální sezení s diskrétními terapeuty na dálku. Do obou projektů investovala skupina Miton. 

Studie Institute for Health Metrics and Evaluation z roku 2017 předpokládá, že přes 10 % populace trpí nějakou mentální poruchou. Ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl pak letos potvrdil, že koronavirová pandemie uspíšila nárůst afektivních poruch, jako jsou deprese a úzkosti, někdy až o desítky procent. Výskyt deprese je přitom dva- až čtyřikrát vyšší u žen než u mužů. Data z celého světa ukazují, že lockdown se na psychice lidí velmi nepříjemně podepsal – a že správná duševní hygiena je tedy zapotřebí více než kdy dřív.

České projekty v boji s následky covidu

Do boje s nelehkými následky situace se vydaly i dva projekty s českým původem, VOS.health a Terap.io. 

VOS.health je aplikace s globální ambicí založená na pravidelné sebereflexi uživatele, díky které pomáhá s prevencí duševních problémů. Sebereflexe prokazatelně snižuje pravděpodobnost vzniku deprese a úzkostí. Aplikace, za jejímž vývojem stojí české studio Qusion, dokáže zaznamenávat náladu a vizualizovat ji tak, aby bylo pro člověka co nejsnazší rychle porozumět těmto informacím. Spojuje a interpretuje data z dalších aplikací jako Apple Health či Google Fit a agreguje jiná data, která ovlivňují zdraví – například počasí. Umí také zasílat autonomní adresné intervence a v nejbližší době i personalizovaná doporučení pro zlepšení duševní pohody. 

Digitální deník vznikl za pomoci profesionálů v oblasti psychologie a psychiatrie, od jeho spuštění jej za pouhý jeden měsíc vyzkoušelo 10 tisíc uživatelů. Většina z nich jsou ženy a pochází ze zemí jako USA, Kanada a Turecko, a aplikaci využívají zpravidla alespoň 2× týdně. 

„Dnešní svět duševní hygieně příliš nepřeje. Lidé se od sebe vzdalují, nezajímají se sami o sebe, uzavírají se do sociálních sítí, a zároveň nikdo nemá na nic čas. My nabízíme možnost se na chvíli zastavit a dopřát si smysluplnou chvíli sám pro sebe, která pomůže eliminovat riziko vzniku duševních poruch. V reakci na pandemickou situaci, která potřebu duševní hygieny ještě umocnila, jsme se rozhodli nabídnout VOS pro všechny uživatele, kteří se zaregistrují přes speciální odkaz, na půl roku zdarma. Každý si tak aplikaci může na vlastní kůži vyzkoušet a ověřit si, jak moc může už jen pár minut denně změnit život k lepšímu,“ říká Jiří Diblík, spoluzakladatel a CEO Qusion.

Terapie na dálku

Druhý projekt, Terap.io, nabízí terapeutická sezení online. Pomůže během pár kroků najít správného terapeuta, klient se s ním propojí a sezení mohou probíhat z bezpečí domova. „Mezi velké výhody patří fakt, že si lidé mohou sami vybrat svého terapeuta – ať už je pro ně důležité pohlaví či zkušenosti. Dále si každý může zvolit formu komunikace, terapie může probíhat formou videohovoru, klasického hovoru či chatu. O psanou formu terapie je mezi lidmi překvapivě velký zájem, nejčastěji ale stále preferují video. V neposlední řadě je online terapie flexibilní a méně časově náročná – člověk nemusí nikam jezdit a terapii si může naplánovat na víkend nebo na pozdní večer, pokud má terapeut volno,“ popisuje princip platformy její spoluzakladatel a CEO Chádí El-Moussawi. 

Na Terap.io každý měsíc proběhne kolem 300 sezení s terapeuty. Počet se stále zvyšuje, měsíčně přibude více než 100 nových klientů, oproti létu se zájem o služby online terapeutů ztrojnásobil. Aktuálně na platformě působí 15 terapeutů, do konce roku jich přibude dalších 10. Terap.io také začalo nabízet poukazy na terapie pro firmy, vzhledem k rostoucímu zájmu ze strany zaměstnanců. Poukazy mohou samozřejmě koupit i lidé jako dárek pro své blízké. 

„Nejčastěji se na nás obracejí lidé kvůli problémům ve vztazích, depresím, tíživé životní situaci, okrajově také kvůli závislostem. Narostl rovněž počet lidí, kteří se necítí dobře kvůli současné pandemické situaci, mají strach o své zdraví, o rodinu, děti či o práci,“ potvrzuje El-Moussawi. 


Více o Qusion

Qusion je softwarové, hardwarové a designové studio, které vytváří nové produkty, posouvá hranice digitalizace a pomáhá stavět moderní brandy. Tým mladých profesionálů pravidelně přináší na trh nová řešení. Firma klade důraz na kvalitu, vizi a inovaci. Důkazem jsou klienti z řad startupů i nadnárodních korporací, například Air Bank, Innogy, Nestlé, Knihy Dobrovský, ČSOB, Bitstock, Mindpax, Vasky či FaceUp. Tým má za sebou řadu úspěšných projektů, mobilních a webových aplikací, včetně celých digitálních platforem.

Více o Terap.io

Terap.io je první česká platforma pro psychoterapii. Vznikla v důsledku náročných životních období dvou přátel (Chádí El-Moussawi a Jan Sasínek), která překlenuli díky terapii. Společně se zkušenou psychoterapeutkou Olgou Kunertovou se pak rozhodli vytvořit službu, která zjednoduší přístup k terapii všem. Terap.io během pár jednoduchých kroků propojí klienta s terapeutem a po výběru termínu zprostředkuje terapeutické sezení formou videohovoru, audiohovoru nebo chatu, bezpečně a bez využití třetích stran. Terapii tak zájemci mohou podstoupit v jakémkoli čase a situaci, která jim vyhovuje. Služba také pomáhá s výběrem konkrétního terapeuta. Více informací najdete na https://terap.io/.