Jedinečný systém managementu a vyhodnocování pravidel pohybu osob v souvislosti s onemocněním COVID-19 TrustOne spuštěný už i na Slovensku

Praha, 18.1.2021 – Během dvou minulých víkendů byl během plošného testování v Nitře do ostrého provozu spuštěný systém TrustOne. Díky aplikaci, která se rychle prosazuje i v mezinárodním prostředí, se zrychlilo a zefektivnilo testování na odběrných místech, kde odpadlo přepisování údajů do papírové dokumentace. Pomocí aplikace se podařilo otestovat 40 994 lidí a čekání na odběrných místech se snížilo na minimum. Největší počet testů zaznamenaných v aplikaci byl v sobotu 16.1.2021 – 12 262.

TrustOne je mezinárodní elektronický systém managementu a vyhodnocování pravidel pohybu osob v souvislosti s onemocněním COVID-19 založený na blockchainu.  Motivuje lidi k pravidelnému dobrovolnému testování díky možnosti využívání benefitů, které jim pravidelné testování může přinést. Jeho hlavními přednostmi jsou bezpečnost, rychlost, masivní využitelnost a flexibilita. Cílem spuštění systému TrustOne na Slovensku, které  doporučil i slovenský Úrad verejného zdravotníctva, je co nejrychlejší návrat k normálnímu životu.

Na Slovensku systém aplikovali po úspěšném pilotním provozu i během uplynulého víkendu ve městě Nitra v rámci plošného testování. Marek Hattas, primátor Nitry oceňuje hlavně urychlení administrativy při testování: „Systém TrustOne nám pomáhá zrychlit ten proces administrace, který je přímo na odběrném místě, ale samozřejmě i samotný proces, to znamená nahrávání do národních registrů. Čekání na odběr je potom o něco kratší, protože administrátoři už nemusí zapisovat ty údaje ručně, ale v podstatě to mají všechno načtené v systému.“

Systém TrustOne sa skladá z mobilní aplikace a administračního webového portálu pro velké zaměstnavatele. Má široké společenské uplatnění a je využitelný pro firmy, kulturu, gastro segment nebo například sportoviště. Jeho podstatou je evidování a kontrola pohybu osob v souvislosti s pandemií Covid-19. Principem je úplná bezpečnost údajů o dané osobě i o jejích zdravotních záznamech. Lidé se díky systému budou moci prokazovat negativním testem na Covid, případně absolvovaným očkováním kdekoliv, aniž by byla porušována pravidla ochrany osobních údajů a nebo GDPR. 

Pro stát systém přináší možnost podpory dobrovolného pravidelného testování širokého okruhu obyvatel, kteří získají významný benefit – možnost prokazovat se jediným výsledkem testu na více místech, bezpečně, v souladu s GDPR a pohodlně, bez nutnosti nosit potvrzení v papírové podobě. Vždyť například téměř každý rodič školou povinného dítěte je zároveň zaměstnancem, může chtít jít sportovat, za kulturou, do restaurace a podobně. A ve všech těchto případech mu postačí být otestovaný jednou a výsledkem se potom přes svoji digitální identitu prokáže kdekoliv. Nepotřebuje žádný písemný doklad o testování, který je navíc lehčeji zfalšovatelný.

„Jsme přesvědčení o tom, že systém TrustOne s technickou podporou O2 Business Services bude umět motivovat a mobilizovat rozhodující část obyvatel Slovenska díky benefitům výměnou za pravidelné a dobrovolné testování,“ konstatuje Henrich Simonics, CEO společnosti TrustOne.

Systém TrustOne má i další využití kromě kontroly zaměstnanců, návštěvníků kulturních a nebo sportovních zařízení. Je vhodný i na řízení čištění a dezinfekci objektů (společné prostory ve firmách, toalety, hotelové pokoje apod.), což si může každý návštěvník přes systém ověřit.  Kromě  toho je systém TrustOne schopný informovat testované osoby o výsledcích jejich testů,  automaticky generovat certifikáty z testování (jednotlivě i hromadně), ve velkých firmách i automaticky nastavit a oznamovat následující data testování pro konkrétní osoby, automaticky generovat denní plány testování či očkování, ale i tracking/sledování stavu testovacích souprav a vzorků.

Systém TrustOne byl spuštěn do ostrého provozu v roce 2020 na různých letištích či sportovištích, pracují s ním všichni, kteří vstupují na území Velké Británie a chtějí si zkrátit karanténu. 

Za vývojem systému TrustOne stojí světové společnosti General Electric, TE-FOOD, které si začátkem léta 2020 podaly přihlášku společného patentu způsobu zabezpeční dat i v kombinaci s blockchainovou technologií. „Věříme, že nasazení systému TrustOne bude úspěšné a pomůže obnovit důvěru občanů ve stát, který umí stanovovat čitelná a předvídatelná pravidla, a pomůže k co nejdřívějšímu zlepšení celkové nálady občanů a k rychlejšímu návratu do ekonomického i společenského „nového normálu“ v době Covidu, i potom, “ řekl Henrich Simonics, CEO společnosti TrustOne. 

O TrustOne – Aplikace Trust One je postavená na zabezpečené platformě TE-FOOD a vznikla jako reakce na řešení pandemie COVID-19. TE-FOOD disponuje know how s velkým množstvím reálnych implementací na zaznamenávání postupnosti procesů, stavu objektů a souvislostí mezi nimi v různych oblastech průmyslu. Je jednou z najvětších blockchainových platforem kromě kryptoměn, která je založená na reálných průmyslových transakcích. Koncem roku 2019 byla proto společnost TE-FOOD International oslovena společností General Electric (firma, která patří do Fortune 50 najvětších světových spoločností), aby spolu zrealizovali dosledovatelnost součástek v leteckém a automobilovém průmyslu pro velké průmyslové klienty GE. TrustOne vznikl jako reakce na pandemii COVID-19, kdy se v březnu 2020 spojily už pred tím spolupracující společnosti General Electric prostřednictvím GE Aviation a TE-FOOD, aby pomohly zabezpečit pohyb osob v letecké dopravě a oživily tak ekonomiku související s leteckým priemyslom, přeshraničním cestováním a mobilitou osob.