Soud zakázal organizaci Greenpeace používat videa zesměšňující ČEZ, organizace se odvolá

Praha – 25. ledna: Městský soud v Praze dnes rozhodl, že organizace Greenpeace nesmí používat videa kritizující uhelné podnikání firmy ČEZ. Podle soudu nešlo o parodii, na níž se vztahuje výjimka z autorského zákona, a organizace tak neměla je používat a šířit. Městský soud se postupně zabýval všemi třemi videoklipy zvlášť. Organizace Greenpeace se proti usnesení soudu odvolá. 

Organizace Greenpeace vytvořila v letech 2018 a 2019 několik videí, která zesměšňovala tehdejší reklamy společnosti ČEZ, a upozorňovala na fakt, že přestože reklamy vzbuzují dojem ekologické uvědomělosti firmy, ve skutečnosti je ČEZ 4. největším znečišťovatelem ovzduší v EU. 

Čtvrté místo v žebříčku znečišťovatelů obsadil ČEZ ve studii evropských ekologických organizací Poslední nádech. (1) Českou verzi studie společně s první upravenou reklamou zveřejnila organizace Greenpeace 30. listopadu 2018, tedy ve stejný den, kdy probíhala mimořádná valná hromada firmy ČEZ. Soudní spory s firmou ČEZ se táhnou již přes dva roky.

Lukáš Hrábek z Greenpeace říká: 

“Rozhodnutí soudu podle nás není správné. My jsme ta videa vytvořili jako parodii, a proto se odvoláme k vyšší instanci. Dnešní rozsudek jde podle nás proti právu na svobodu slova, jak je definována v Ústavě a v evropské legislativě. Mezitím budeme upozorňovat na destrukci životního prostředí firmou ČEZ jinými prostředky. To, že se firmě ČEZ nelíbí, co říkáme, totiž neznamená, že to říkat přestaneme. Reklamní spoty firmy považujeme za ukázkový greenwashing, který lakuje čtvrtého největšího znečišťovatele ovzduší v Evropě na zeleno. Realita je ale taková, že si ČEZ žádá o výjimky na znečišťování ovzduší pro celou flotilu svých uhelných elektráren a plánuje rozšíření dolu Bílina i za územní ekologické limity těžby.”

Firma ČEZ v minulosti také tlačila na to, aby byla videa stažena na základě předběžných opatření, které soudy později nařídily. Ústavní soud se ve svém nálezu postavil na stranu Greenpeace s tím, že takovýto zásah do svobody slova by měl být odůvodněný a mělo by k němu docházet jen ve výjimečných případech. (2)

1)

Viz:  https://www.greenpeace.org/czech/publikace/1958/posledni-nadech-jak-energeticke-firmy-otravuji-v-evrope-vzduch/

2)

Viz: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ustavni-soud-se-zastal-greenpeace-ve-sporu-o-parodicke-video/r~01d7e7a0861311eab0f60cc47ab5f122/

Celé rozhodnutí Ústavního soudu zde:

https://www.usoud.cz/fileadmin/user_upload/Tiskova_mluvci/Publikovane_nalezy/2020/I._US_3169_19_na_web.pdf