Piráti a Starostové předložili premiérovi požadavky ohledně rozšiřování Dukovan. Chtějí chránit peněženky občanů, bezpečnost země a lepší podporu vědců

Praha, 27. ledna 2021 – Piráti a Starostové dnes na jednání premiérovi Andreji Babišovi předložili požadavky ohledně rozšiřování jaderné elektrárny Dukovany. Mají zaručit, že se z projektu nestane černá díra na peníze daňových poplatníků či státu a že bude zajištěna bezpečnost České republiky. Za důležitou strany považují také výraznější podporu tuzemských vědců v oblasti jaderné energetiky. Schůzky se účastnil kromě premiéra i vicepremiér Karel Havlíček, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš a předsedové dalších opozičních stran.

Otázka financování celého projektu je pro občany zásadní, protože se může bolestivě dotknout jejich peněženek. Piráti a Starostové proto žádají zastropování maximální výkupní ceny energie v zákoně tak, aby případné prodražení neodnesli daňoví poplatníci. K tomu se váže i náš další požadavek na nastavení fixní ceny projektu a dodávky tzv. na klíč, tedy opět – aby nedošlo k jejímu předražení, jak jsme to viděli jinde,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Jsme zároveň přesvědčeni, že investorem celého projektu má být stát, nikoliv ČEZ. Alespoň za stávající situace. Důvodem je fakt, že si stát může narozdíl od ČEZu půjčit levně peníze a nemusí řešit ziskovost pro další akcionáře. Mohl by mít vše i lépe pod kontrolou,” doplnil Bartoš. 

Za naprosto klíčové označily obě strany také zajištění bezpečnosti České republiky a jejích občanů. Při výběru dodavatele je podle nich nutné myslet na to, že bude strategickým partnerem státu na dalších 80 let. „Současná situace v Rusku a dlouhodobé porušování lidských práv Čínou jasně ukazují, proč firmy z těchto zemí nemohou být partnerem pro takto zásadní projekt z hlediska bezpečnosti České republiky, a to ani ve variantě konsorcií,“ upozornil na klíčový faktor bezpečnostního rizika předseda STAN Vít Rakušan. Prověřeným zájemcům o tendr je podle stran naopak potřeba vyjít maximálně vstříc, aby se mohli zúčastnit výběrového řízení, a stát si tak mohl vybrat skutečně kvalitního dodavatele.

Kvůli specifickým podmínkám budou muset někteří dodavatelé přeprojektovat své dosavadní plány a sedmiměsíční termín pro předložení nabídek jim nenabízí dostatečný časový prostor, což může mít v důsledku negativní vliv na kvalitu celého tendru. Proto po vládě požadujeme prodloužení termínu na dvanáct až osmnáct měsíců,” řekl člen Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů Petr Gazdík (STAN).

Odmítáme zároveň limitovat zájemce o tendr požadavkem na maximální výkon elektrárny na 1200 MWe, což nahrává ruskému Rosatomu. Tím by vypadli dodavatelé, kteří mohou nyní nabídnout standardizované bloky vyšších výkonů – například 1400 MWe u jihokorejského nebo 1600 MWe u francouzského typu. Pokud by se chtěli tendru účastnit i s tímto výkonovým omezením, byly by donuceni v relativně krátkém čase zcela přepracovat projekt” popsal pirátský poslanec Petr Třešňák, který působí jako člen Podvýboru pro energetiku.

Poslední důležitým požadavkem je pro Piráty i Starosty širší podpora vědy a výzkumu – ČR má obrovský potenciál v jaderné energetice včetně vývoje vlastních modulárních reaktorů. Chceme proto navýšit rozpočet Technologické agentury ČR a podpořit vědce i vědecká pracoviště. Česko musí být mozkovnou budoucnosti, ne montovnou z minulosti,” uzavřel Třešňák.