Jak investují čeští andělé? Odpoví průzkum DEPO Ventures. Na jeho základě chce finanční skupina vylepšit nedostatky investičního trhu

Praha 2. února 2021 – Česká finanční skupina DEPO Ventures, která buduje unikátní syndikát andělských investorů v Česku i po celém světě, spustila druhou vlnu průzkumu na téma jak investují čeští angel investoři. Průzkum chce poodhalit současný stav na trhu a potažmo umožnit vylepšení jeho konkrétních nedostatků do budoucna. Předchozí vlna průzkumu, která proběhla na přelomu roku 2019, mimo jiné odhalila, že téměř 70 % andělských investorů z Česka má s investováním do startupů špatné zkušenosti. „Podle nás je na vině zejména nezkušenost a neznalost tohoto prostředí. Přicházíme proto s dalším průzkumem, který nám pomůže lépe poznat návyky či chování investorů. Na jejich základě bude snazší odhalit, kde je prostor ke zlepšení,“ říká zakladatel a CEO DEPO Ventures Petr Šíma. 

DEPO Ventures se o růst a podporu komunity andělských investorů v České republice stará od roku 2017. „Naším dlouhodobým cílem je pomáhat investorům snižovat investiční riziko. Abychom se mohli zaměřit na konkrétní nedostatky a chyby, kterých se tito ‚andělé‘ dopouštějí, vytvořili jsme průzkum, který je má odhalit,“ říká Petr Šíma, který DEPO Ventures založil a zároveň je prvním Čechem, který se stal členem představenstva Evropské asociace andělských investorů (EBAN).

Průzkumu se mohou zúčastnit aktivní investoři i lidé, kteří o investicích teprve uvažují. Anonymní výzkum, který zabere pár minut, najdete zde. „Výsledky nám mimo jiné poslouží ke srovnání Česka s dalšími evropskými zeměmi. Zároveň budeme mít v ruce unikátní podklady do budoucna, které nám pomohou určit míru zlepšení situace na trhu. A především si od průzkumu slibujeme získání potřebných podkladů, které by mohly vést k iniciaci podpory ze strany státu,“ říká Šíma.

Investicím do startupů brání nevědomost

Z výsledků první vlny průzkumu DEPO Ventures, která proběhla na přelomu let 2019 a 2020, vzešlo několik zajímavých poznatků. Například až dvě pětiny z těch, kteří do startupů neinvestovali, uvedli, že v případě větší znalosti prostředí startupů by investici zvážili. Nejčastějšími důvody, proč investoři zvolili jiné produkty, byla právě neznalost prostředí či nevědomost, jakým způsobem lze do startupu investovat. 

„Investice do technologických firem a startupů přitom vnímáme jako zásadní pro zdravé fungování ekonomiky. Andělští investoři často představují jediný způsob, jak mohou tyto firmy do svých začátků sehnat potřebné prostředky. Proto jejich podporu považujeme za naprosto klíčovou, pokud chceme být v Evropě sebevědomou a úspěšnou zemí plnou zajímavých projektů,“ uzavírá Šíma.


DEPO Ventures je finanční skupina, která má vlastní venture kapitálový fond, řídí evropskou síť andělských investorů a v budoucnu plánuje stát se asset managerem pro lidi, kteří by chtěli investovat do startupů. Vizí DEPO Ventures je naučit úspěšné podnikatele a osoby s vysokým jměním (high net worth individuals), že investice do startupů, a tedy rizikového kapitálu, by měly být přirozenou součástí portfolia každého investora.