Dvě designově atraktivní vyladěné audio sestavy pro poslech hudby

Při volbě kvalitního ozvučení nestačí vybrat jednotlivé komponenty. Důležitá je také jejich vhodná kombinace. Ne každý zesilovač se hodí pro jakoukoli reproduktorovou sestavu. Přinášíme dva tipy vyladěných, designově výjimečných a vyzkoušených audio systémů Elac, jednoho z historicky nejvýznamnějších výrobců reproduktorových sestav, gramofonů a audiotechniky s téměř staletou tradicí. Elac, který je nositelem velkého množství ocenění a patentů, oceňují audio znalci nejen pro speciální výškové reproduktory JET. Proslulé jsou také například jeho hliníkové basové reproduktory nebo unikátní tvarování membrán basových a středových měničů do struktury krystalu.

Designově výjimečná sestava pro vysoce kvalitní poslech (celkem od 50 000 Kč)

Základem tohoto vyladěného kompletu je malý, ale výkonný a designově netradičně řešený stereo zesilovač Elac EA101EQ-G (23 000 Kč) s výkonem 80 W na kanál a digitálním signálovým procesorem (DSP). Ve spojení s aplikací pro iOS nebo Android dokáže automaticky přizpůsobit reprodukci akustice konkrétní místnosti a při využití subwooferu umí díky chytrým funkcím nastavit optimální dělící kmitočet pro dokonalý přednes čistých a zřetelných basů. Pomocí aplikace můžete také přístroj ovládat, nebo dokonce naučit zesilovač reagovat na povely jakéhokoliv vašeho nejpoužívanějšího dálkového ovladače, například televizoru. Díky vestavěnému dekodéru Dolby Digital je navržen tak, aby se stal srdcem systému domácí zábavy, včetně optimalizace filmového stereo zvuku. Elac EA101EQ-G obsahuje také technologii Roon, čímž se stává koncovým streamovacím bodem v rámci ekosystému Roon.

Optimálním doplňkem pro popsaný zesilovač je reproduktorová sestava Elac Carina, která poskytuje díky reproduktoru JET úžasnou čistotu, dynamiku a údernost výšek. Pro tuto sestavu speciálně navržený basový reproduktor s nově vytvarovanou hliníkovou kónickou membránou poskytuje i bez subwooferu plné basy a vyrovnané a čisté střední pásmo. Výsledkem je organicky živý zvukový zážitek. Elac Carina je k dispozici buď v menším, regálovém provedení Elac Carina BS 243 (27 000 Kč za stereo sadu) nebo v podlahové sloupové variantě Elac Carina FS 247 (54 000 Kč za stereo sadu).

Ultimátní zvuk pro ty nejcitlivější uši (celkem 257 000 Kč)

Řada Elac Alchemy vznikla pod vedením Peter Madnicka, ikony audio průmyslu a zakladatele firmy Audio Alchemy, která proslula v období největšího rozmachu reprodukce CD disků a jejíž technologie a patenty jsou využívány dodnes. Samostatně koncipovaný výkonový zesilovač Elac Alchemy DPA-2 (44 000 Kč) s výkonem 2x 325 W tvoří spolu s multifunkčním předzesilovačem DDP-2 (71 000) ideální základ pro poslech splňující nejvyšší nároky. Předzesilovač je centrálním hubem pro všechny analogové a digitální vstupy a stará se o bezprecedentní čistotu audio signálu a převod digitálních nahrávek z internetových zdrojů na analogovou podobu v nejvyšší možné kvalitě (DA převodník pracuje s upsamplingem až 384/32). Nechybí bezdrátová konektivita Bluetooth a AirPlay. Majitele rozsáhlých audio knihoven a uživatele, kteří rádi objevují nové hudební obzory, potěší že DDP-2 je připraven stát se součástí jedinečného streamovacího systému Roon.

Adekvátním partnerem pro produkty řady Alchemy je reprosoustava Elac Vela, která zaujme na první poslech excelentním zvukem a na první pohled výjimečným vzhledem s náklonem vzad a povrchem ve vysoce lesklém bílém či černém laku. V každém detailu jsou zohledněny zvukové vlastnosti i design. Pro dosažení geniálního zvuku při všech úrovních hlasitosti lze k Elac Alchemy doporučit střední model podlahové soustavy Elac Vela FS 408 (142 000 za stereo sadu). Jejím základním prvkem je výškový reproduktor JET páté generace, který tvoří zvuk naprosto unikátním způsobem a vyniká mezi konkurencí svou přesností a zanedbatelným zkreslením. O reprodukci středových a hlubokých tónů se starají dva měniče s eloxovanými hliníkovými membránami s průměrem 180 mm zavěšené v litém koši s povrchem připomínající strukturu krystalu.