Hyundai IONIQ 5 nově definuje životní styl založený na elektromobilitě

  • IONIQ 5, plně elektrické CUV střední velikosti s celkovou délkou 4635 mm, bylo odhaleno v rámci virtuální světové premiéry 
  • Design značky IONIQ kráčí novým směrem, jehož využívání umožňuje speciální platforma pro elektromobily
    • Připomíná odvážný styl modelu Hyundai Pony, prvního sériově vyráběného vozu společnosti, ohlíží se za 45 lety designu značky Hyundai a hledí vstříc těm následujícím
    • Exteriér s mimořádně dlouhým rozvorem 3000 mm se vyznačuje jedinečnými proporcemi s důrazem na specifické vlastnosti elektromobilů
    • Interiér stanovuje novou laťku v oblastech komfortu a praktické využitelnosti díky ploché podlaze a středové konzole „Universal Island“
  • Využití ekologických materiálů a přírodou inspirovaných barev na mnoha místech je výsledkem úsilí o trvalou udržitelnost
  • Mimořádný výkon a ultra rychlé nabíjení s napětím 400 V nebo 800 V
  • Funkce V2L (Vehicle-to-Load) přemění vůz v pojízdnou nabíječku

Společnost Hyundai Motor Company dnes ve virtuální světové premiéře představila CUV střední velikosti IONIQ 5. IONIQ 5 je prvním modelem nové značky IONIQ, založené společností Hyundai a zasvěcené bateriovým elektromobilům. IONIQ 5 stanovuje nová měřítka a svými trvale udržitelnými a inovativními prvky výbavy nově definuje životní styl založený na elektromobilitě. 

IONIQ 5 je zkonstruován na základě speciální platformy pro elektromobily koncernu Hyundai Motor Group, nesoucí označení E-GMP (Electric-Global Modular Platform). IONIQ 5 se díky tomu vyznačuje jedinečnými proporcemi na dlouhém rozvoru a inovativním vnitřním designem s ekologickými materiály na mnoha místech, s nimiž přichází uživatel do kontaktu. Kromě toho nabízí také skvělé výkony ve spojení s ultra rychlým nabíjením a funkcí V2L (Vehicle-to-Load), pokročilou konektivitu a asistenční systémy, díky nimž bude životní styl založený na elektromobilitě ještě lepší a bezpečnější. 

„IONIQ 5 se dokáže přizpůsobit rozličným životním potřebám po celou dobu cesty,“ řekl Thomas Schemera, výkonný viceprezident a globální marketingový ředitel. „Je to opravdu první
elektromobil, který poskytne nové zážitky díky inovativnímu využití vnitřního prostoru a vyspělým
technologiím.“

Předzvěst nové éry pro design elektromobilů

Progresivní design modelu IONIQ 5 představuje odklon od dosavadních norem a využívá novou tvůrčí svobodu, kterou designérům poskytuje speciální platforma pro bateriové elektromobily. Nový IONIQ 5 připomíná odvážný styl modelu Hyundai Pony, prvního sériově vyráběného vozu společnosti. Využívá přitom výjimečné prvky z pětačtyřiceti let designu značky Hyundai, aby se jako spojnice mezi minulostí, současností a budoucností stal součástí životních stylů svých zákazníků. Je novou definicí nadčasového designu a tento motiv se bude opakovat i u dalších připravovaných modelů značky IONIQ.

Jedinečný vnější design modelu IONIQ 5 je charakterizován profilem inspirovaným modelem Pony s rozvorem náprav 3000 mm. Mimořádně dlouhý rozvor vyžaduje sofistikovanější přístup, aby se předešlo protaženému vzhledu vozu. Cílem bylo vytvořit moderní elektromobil s novými, atraktivními proporcemi.

Příď vozu se vyznačuje kapotou ve tvaru lastury, která je u vozu společnosti Hyundai použita vůbec poprvé. Její výhodou je optimalizace aerodynamiky díky minimálním spárám mezi jednotlivými panely karoserie. Přední nárazník je definován přitažlivými tvary s motivem písmene V, na který harmonicky navazují osobitá světla pro denní svícení, vytvářející nezaměnitelnou světelnou kompilaci. Podobná drobná pixelová uskupení jsou rovněž umístěna i na zádi vozidla a přispívají k jedinečnému vzhledu modelu IONIQ 5. 

Zapuštěné kliky dveří se automaticky vysouvají a přispívají k čistému designu bočních ploch a lepší aerodynamické účinnosti. K propojení tvarových řešení přídě a zádě vozidla dochází právě v oblasti jeho dveří. Jedná se o další příklad designového stylu „parametrické dynamiky“, který Hyundai poprvé představil na zcela novém modelu Tucson. Široké střešní sloupky C, inspirované studií elektromobilu „45“, dávají modelu IONIQ 5 impozantní vzhled, který je snadno rozpoznatelný i z velké dálky.

Kola s optimalizovanou aerodynamikou jsou rovněž připomínkou designového motivu „parametrických pixelů“ a jsou nabízena v mimořádně velkém rozměru s průměrem ráfku až 20 palců. Jedná se o největší kola, jimiž kdy byly elektromobily Hyundai vybaveny. Tato kola završují dokonalé proporce modelu IONIQ 5, optimalizované pro platformu E-GMP společnosti Hyundai.

„Nové zážitky mobility pro novou generaci – taková byla od prvního dne mise tohoto projektu. Chtěli jsme hledět k horizontu, ale zachovat základy značky Hyundai,“ řekl SangYup Lee, viceprezident a vedoucí globálního designového centra Hyundai. „IONIQ 5 je novou definicí nadčasovosti, která propojuje naši minulost s přítomností a budoucností.“

Interiérem se line motiv „životního prostoru“ a nejpozoruhodnějším způsobem ho ztělesňuje pohyblivá středová konzola „Universal Island“, kterou lze posunout dozadu až o 140 mm. Posuvná konzola spolu s plochou podlahou, pod níž jsou uloženy akumulátory, zvětšuje volnost pohybu uvnitř vozidla. 

IONIQ 5 je také vybaven elektricky nastavitelnými sedadly vpředu. Cestující si u nich mohou nastavit optimální polohu, v níž si budou užívat pocitu podobajícímu se stavu beztíže. Hyundai zmenšil tloušťku předních opěradel o 30 procent, čímž vznikl ještě větší prostor pro cestující ve druhé řadě. 

Na mnoha místech v interiéru, s nimiž přicházejí cestující do kontaktu – například sedadla, čalounění stropu, výplně dveří, podlaha a loketní opěrky – nacházejí uplatnění ekologické materiály z trvale udržitelných zdrojů, jakými jsou recyklované lahve PET nebo příze z rostlinných materiálů (bio PET), ale i přírodní vlny, ekologicky zpracované kůže pomocí rostlinných extraktů či bio laky s rostlinnými výtažky.

Zákazníci si mohou vybírat z devíti barev karoserie včetně pěti přírodou inspirovaných odstínů nabízených exkluzivně pro IONIQ 5. K dispozici jsou tři barevné varianty interiéru.

Paleta elektrických pohonů uspokojí všechny zákazníky

IONIQ 5 se dodává s řadou konfigurací elektrického pohonu, které uspokojí požadavky na mobilitu všech skupin zákazníků, a to bez kompromisů z hlediska provozních vlastností. Zákazníci mají na výběr ze dvou sad akumulátorů s kapacitou 58 kWh nebo 72,6 kWh a dvou variant elektrického pohonu. V prvním případě pohání zadní kola elektromotor umístěný vzadu, ve druhém případě zajišťuje jeden elektromotor vpředu a jeden vzadu pohon všech kol. Všechny verze nabízejí výjimečně dlouhý dojezd a dosahují nejvyšší rychlosti 185 km/h.

Na vrcholu nabídky je elektrických pohonů je varianta s pohonem všech čtyř kol (AWD) s baterií o kapacitě 72,6 kWh, poskytující výkon 225 kW a točivý moment 605 Nm. Taková verze se pyšní zrychlením z 0 na 100 km/h za 5,2 sekundy.

Varianta s pohonem dvou kol (2WD) a baterií o kapacitě 72,6 kWh poskytuje dojezd 470 až 480 km dle WLTP.

Ultra rychlé nabíjení akumulátorů s inovativní funkcí V2L (Vehicle-to-Load)

Platforma E-GMP, použitá u modelu IONIQ 5, podporuje nabíjecí infrastruktury s napětím 400 V i 800 V. Platforma nabízí kromě 400 V nabíjení standardně také možnost nabíjení s napětím 800 V, a to bez potřeby dodatečných komponentů nebo adaptérů. Vícenapěťový nabíjecí systém je patentovanou technologií. První systém svého druhu na světě používá elektromotor a měnič napětí k převodu napětí ze 400 V na 800 V, aby byla zajištěna kompatibilita a stabilita nabíjení. 

Po připojení k nabíječce o výkonu 350 kW lze akumulátory modelu IONIQ 5 nabít z 10 na 80 procent za pouhých 18 minut. Uživatelům v tomto případě stačí nabíjet svůj IONIQ 5 jen pět minut pro získání dojezdu 100 km podle WLTP.

IONIQ 5 nabídne inovativní funkcí V2L, umožňující zákazníkům používat nebo nabíjet za jízdy či u stojícího vozu jakákoli elektrická zařízení, například elektricky poháněná jízdní kola, skútry nebo campingové vybavení, a poslouží tak doslova jako pojízdná nabíječka.

Funkce V2L poskytne možnost nabíjení elektrických spotřebičů s příkonem až 3,6 kW. Zásuvka V2L je umístěna pod sedadly ve druhé řadě a lze ji využívat při zapnutém elektrickém systému vozidla. Další zásuvka V2L je přístupná zvenku u nabíjecí zásuvky na karoserii vozidla. Díky měniči mohou uživatelé nabíjet i vysokovýkonná elektrická zařízení. Vnější zásuvka dodává elektrickou energii i u vypnutého vozidla. 

Inovativní konektivita a asistenční systémy pro bezpečnost a komfort

Vyspělé technologie modelu IONIQ 5 přinášejí ještě lepší digitální uživatelské zkušenosti. Široká, konfigurovatelná, dvojitá zobrazovací plocha zahrnuje 12″ dotykový displej informačního a zábavního systému a 12″ digitální přístrojový panel bez kapličky, který si mohou zákazníci individualizovat podle svých požadavků.

IONIQ 5 je prvním modelem společnosti Hyundai, vybaveným vyspělým head-up displejem s volitelnými funkcemi rozšířené reality (AR HUD), který čelní okno takřka přemění v displej. 

IONIQ 5 je navíc vybaven novým vývojovým stupněm vyspělých asistenčních systémů Hyundai SmartSense, které zajišťují nejvyšší úroveň bezpečnosti a komfortu v silničním provozu. IONIQ 5 je prvním modelem společnosti Hyundai s Asistentem pro jízdu po dálnici HDA 2 (Highway Driving Assist 2). Mezi další asistenční systémy patří mimo jiné Autonomní nouzové brždění FCA (Forward Collision-Avoidance Assist), Aktivní sledování mrtvého úhlu BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist), Inteligentní asistent pro dodržování rychlostních limitů ISLA (Intelligent Speed Limit Assist), Asistent pro rozpoznávání únavy řidiče DAW (Driver Attention Warning) a Asistent automatického přepínání světel HBA (High Beam Assist).

IONIQ 5 bude nabízen ve vybraných regionech od první poloviny roku 2021. 

Technické údaje modelu IONIQ 5:

Vnější rozměry
Rozvor náprav3000 mm
Vnější délka4635 mm
Vnější šířka1890 mm
Vnější výška1605 mm
Objem zavazadlového prostoru
Vzadu 531/1591 l (při zcela sklopené druhé řadě sedadel)
Vpředu57 l (pohon zadních kol) nebo 24 l (pohon všech kol) 
Provozní vlastnosti
PlatformaE-GMP (Electric-Global Modular Platform) 
Maximální dojezd (dle WLTP)470-480 km (v případě varianty 2WD s baterií o kapacitě 72,6 kWh)
Sada akumulátorů o kapacitě 72,6 kWhAWDMax. výkon225 kW (kombinovaný)
Max. točivý moment605 Nm (kombinovaný)
0-100 km/h5,2 sekundy
2WDMax. výkon160 kW (zadní)
Max. točivý moment350 Nm (zadní)
0-100 km/h7,4 sekundy
Sada akumulátorů o kapacitě 58 kWhAWDMax. výkon173 kW (kombinovaný)
Max. točivý moment605 Nm (kombinovaný)
0-100 km/h6,1 sekundy
2WDMax. výkon125 kW
Max. točivý moment350 Nm
0-100 km/h8,5 sekundy
Prvky výbavy (další podrobnosti naleznete níže)
Podporovaná nabíjecí infrastruktura400 V a 800 V (bez nutnosti dodatečných adaptérů)
Rychlé nabíjeníZ 10 % na 80 % za 18 minut při napětí 800 VDojezd 100 km za 5 minut při napětí 800 V
Funkce V2L (Vehicle-to-Load)Max. výkon3,6 kW
Umístění zásuvekPod sedadly ve 2. řaděZásuvka pro nabíjení vozidla
Informační a zábavní systémyDispleje12″ dotykový displej informačního a zábavního systému12″ digitální panel sdružených přístrojů bez kapličky
Služby Bluelink® pro síťově propojené automobilySpráva uživatelského profilu s dálkovým přístupemVylepšení pro start s dálkovým přístupemUpozornění na stav vozidlaOdesílání zajímavých cílů do vozu, nyní s itinerářemVylepšená upozornění na údržbuDynamické hlasové ovládání
Bezpečnostní a komfortní funkceAsistent autonomního nouzového brždění FCA (Forward Collision-Avoidance Assist)Aktivní sledování mrtvého úhlu BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist)Asistent pro bezpečné vystupování SEA (Safe Exit Assist)Inteligentní asistent pro rozpoznávání rychlostních limitů ISLA (Intelligent Speed Limit Assist)Asistent pro rozpoznávání únavy řidiče DAW (Driver Attention Warning)Asistent automatického přepínání světel HBA (High Beam Assist)Prostorový kamerový systém SVM (Surround View Monitor)Aktivní upozornění na provoz za vozidlem RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) Asistent pro předcházení kolizím při parkování PCA (Parking Collision-Avoidance Assist)Asistent pro jízdu po dálnici HDA 2 (Highway Driving Assist 2)Dálkový parkovací asistent RSPA (Remote Smart Parking Assist)
Nabízené barvy
Exteriérové laky: Gravity Gold Matte, Shooting-Star Gray Matte, Digital Teal-Green Pearl, Lucid Blue Pearl, Atlas White, Cyber Gray Metallic, Phantom Black Pearl, Galactic Gray Metallic, Mystic Olive-Green PearlBarvy interiéru: Obsidian Black and Dark Pebble Gray/Dove Gray, Dark Teal/Dove Gray, a Terra Brown/Mud Gray (dostupná pouze v Jižní Koreji)