Testujeme dvakrát týdně všechny zaměstnance, kteří nemůžou být na home office. Výsledkem je rychlý pokles pozitivních případů

Už čtvrté kolo kompletního testování probíhá ve společnosti Linet. A nově se tu bude na Covid-19 testovat nejen v úterý, ale také každý pátek. Zaměstnanci Linetu tak budou mít jistotu, že si nákazu neodnesou na víkend. 

Kdo může, musí pracovat z domova. Kdo nikoliv, musí mít jistotu, že se nenakazí v práci. Nestačí přitom rozdávat respirátory, měřit teplotu, dezinfikovat společné prostory a dělat další doporučená opatření, která v Linetu fungují prakticky celý rok. Ukazuje se, že klíčovým řešením pro bezpečné pracovní prostředí je pravidelné testování. Pro všechny totiž platí striktní pravidlo: do Linetu nesmí vstoupit nikdo bez negativního testu. 

„Situace není vůbec jednoduchá. Také Linet musel reagovat na rychlý nárůst nakažených. Proto už měsíc pravidelně testujeme všechny zaměstnance, kteří nemůžou pracovat z domova. Antigenními testy procházejí všichni přímo v areálu našich závodů. Pokud je test pozitivní, obratem jdou na PCR test. V případě potvrzené nákazy zároveň sami interně trasujeme a posíláme další zaměstnance do karantény, což je velmi efektivní a důležité. Naše kroky úzce konzultujeme s krajskou hygienickou stanicí,“ upozorňuje Tomáš Kolář, výkonný ředitel společnosti Linet. 

Zatímco v prvním kole testování byly nakažených desítky, minulý týden se tento počet snížil už jen na několik zaměstnanců. 

„Převzali jsme na sebe dobrovolně část práce hygieniků, se kterými dále spolupracujeme. Máme i svůj Protipandemický plán, který obsahuje několik stupňů nebezpečí, včetně definovaných činností a opatření. Postupujeme přesně podle nich. Měla bych doplnit, že je už několik týdnů na nejvyšším stupni. Avšak díky pravidelnému testováním jsme zajistili maximálně bezpečná pracoviště. Zpětná vazba zaměstnanců je velmi pozitivní, protože opakovaným testováním můžeme pomoci zabránit přenosům i mimo pracoviště. Další vhodnou doplňující metodou, jak umožnit zaměstnancům mimo plánované dny testování, je i samotestování,“ říká Vladimíra Michnová, HR ředitelka Linetu. 

Ve všech závodech Linetu v rámci Česka platí totožná opatření. Některé linky jedou v nepřetržitém režimu. Testování proto začíná už ráno v 5:00 a končí obvykle kolem třetí hodiny odpolední. Testuje se ve spolupráci s poskytovatelem závodní zdravotní péče. 

„Promýšlíme varianty, jak toto testování doplnit o možnost otestovat se už doma v případě, kdy má zaměstnanec jakékoliv příznaky. Předpokládáme tedy nákup prověřených domácích testů, které by si zaměstnanci vzali domů jak pro sebe, tak pro své blízké. Věříme, že tím zvýšíme jejich vlastní zodpovědnost vůči šíření nákazy,“ dodává Tomáš Kolář. 

Linet zároveň pracuje na vybudování očkovacího centra, které vznikne na dohled od současného závodu v Želevčicích – v budově bývalého kravína, kde třicetiletá historie firmy začala. 

LINET Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, antidekubitních matrací, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Sídlí v nizozemském Dordrechtu a zaměstnává 1900 lidí v 20 společnostech a lokalitách. Výrobkové portfolio skupiny tvoří známé značky lůžek LINET, wissner-bosserhoff, zahrnuje také matrace a nabídku doplňují i výrobky BORCAD Medical: porodní lůžka, gynekologická, transportní a dialyzační křesla. Firma si svůj stabilní organický růst udržuje díky schopnosti přinášet nové výrobky maximálně přizpůsobené potřebám zákazníků. Více na www.linet.cz.