Revoluce v energetických štítcích: končí nepřehledná třída “A+”, úsporné spotřebiče najdete snáz. Samsung sází na ekodesign a minimální dopady na přírodu.

Samsung vysvětluje, jaké změny přichází s novými energetickými štítky Evropské unie. Produkty značky Samsung jsou na změnu připraveny – již dnes jsou v kategorii s nejvyšší energetickou účinností. 

Praha 19. března 2021 – Pokud se chystáte v dohledné době nakupovat domácí spotřebiče nebo elektroniku, setkáte se v obchodech a e-shopech s novými energetickými štítky, které od 1. března 2021 začaly platit ve všech zemích Evropské unie včetně České republiky. Změna se týká vybraných přístrojů – chladniček, praček, sušiček, myček nádobí, televizorů, apod. – a je přímo vyžadovaná novou legislativou schválenou Evropskou komisí.  Dosavadní energetické třídy A+, A++ a A+++ pozbývají platnosti a místo nich přichází nové třídy A-G, přičemž nejúspornější třída spotřebičů ponese označení „A“ nejméně úsporná „G“ (podrobněji zde). 

Vůbec poprvé se také na štítcích objevují QR kódy s dalšími oficiálními (tedy nikoli komerčními) informacemi z databáze EPREL (European Product Database for Energy Labelling). Informace na QR kódu je možné přečíst libovolným chytrým telefonem. Nová pravidla pro evropské zákazníky navíc platí i v některých zemích mimo EU (např. v Norsku a ve Švýcarsku).  Samsung tuto změnu vítá, je na ni dobře připraven a sám hodlá jít ještě dál v rámci vlastní strategie trvale udržitelného rozvoje a koncepce ekodesignu, kdy se vedle klasických vlastností jako je funkčnost, ekonomičnost, bezpečnost, ergonomičnost, technická proveditelnost či estetika klade velký důraz na dosažení minimálního negativního dopadu výrobku na životní prostředí, a to z hlediska jeho celého životního cyklu.

Přechodné období do 19. března 2021

Na přeštítkování spotřebičů mají prodejci elektra čas do 19. března 2021. Může se tedy stát, že do 18. března 2021 ještě budou v některých prodejnách a e-shopech u některých výrobků ještě staré energetické štítky. Nové spotřebitelé rozeznají od starých jednoduše: obsahují totiž zmiňovaný QR kód a žádná energetická třída nepoužívá vedle písmene znaménko „+“. Jednotlivé třídy spotřebičů jsou rozděleny podle energetické náročnosti, ale také hlučnosti nebo například i skladovací kapacity.

Od března 2021 se tato změna týká pěti kategorií domácích spotřebičů: myček nádobí, praček a sušiček, chladniček a mrazniček (včetně vinoték), elektronických displejů (televizorů, monitorů a informačních displejů) a chladicích spotřebičů s přímou prodejní funkcí, což jsou například prodejní automaty s nápoji. Od 1. září 2021 se budou nové energetické štítky vztahovat i na kategorii svítidel.

Samsung snahu Evropské unie o urychlování inovací a o produkci elektronických zařízení s vysokou energetickou účinností vítá. Výrobci se v důsledku tohoto úsilí musejí přizpůsobit vyšším standardům, výhodou pro zákazníky je lepší transparentnost, snazší pochopení energetické problematiky a lepší možnost výběru. 

Dopady nových energetický štítků na výrobce elektroniky: Samsung rozvíjí vlastní koncepci ekodesignu

K hlavním strategiím Samsungu patří vyvíjet a vyrábět energeticky účinné produkty a využívat recyklované a ekologické materiály, aby se snížil dopad inovačního procesu na životní prostředí. Snažíme se neustále vylepšovat udržitelné vlastnosti našich produktů a v celém výrobním cyklu od samého začátku využíváme koncepci ekodesignu (Eco-design Process).

Tato koncepce Samsungu umožňuje navrhovat a vyvíjet produkty s vyšší energetickou účinností, využívat menšího množství surovin a dalších zdrojů a zcela vyloučit použití nebezpečných látek. Výsledkem je fakt, že již v roce 2019 mělo status ekologického výrobku 97 % námi vyvíjených produktů. A nespoléháme jen na oficiální globální předpisy a nařízení – celý proces počítá s naší vlastní iniciativou a dobrovolnými kroky, díky nimž zákazníkům nabízíme ekologičtější produkty. 

Díky úsporným technologiím jsou chladničky od Samsungu s mrazákem zařazeny i v nové třídě C, která je nadprůměrná. Podobně došlo k zařazení amerických chladniček do třídy E.

Pračky s umělou inteligencí (AI Control) zůstávají v energetické třídě A

Co se praček týče, Samsung splňuje přísné standardy nových energetických štítků především modely s AI Control (modely s označením /S7 na konci kódu). Díky umělé inteligenci tyto pračky přizpůsobují prací proces preferencím a potřebám uživatelů a jsou zárukou špičkové kvality a vysoké energetické účinnosti. Pračky AI Control nabízí unikátní benefity: QuickDrive™, , AddWash™ a Auto Dose. Využívají technologii aktivní pěny EcoBubble®, která zvyšuje účinek pracího prostředku i ve studené vodě a šetří tak energii. Díky aktivní pěně má Samsung jednu z nejširších nabídek praček v nové třídě A. Parní program Hygiene Steam odstraňuje špínu, roztoče, alergeny a 99,9 % bakterií, čímž zaručuje důkladné čištění bez použití chemických prostředků. Digitální invertorový motor pak má nižší spotřebu energie než motory předchozí generace, ale zachovává si vysoký výkon a tichý chod.

Pračky s technologií QuickDrive se navíc vyznačují duálním pohybem bubnu, který zkracuje prací cykly až o 50 %, což znamená úsporu energie až o 20 %. Funkce AI Wash využívá systém senzorů, díky němuž pračka zjistí přesnou váhu prádla a úroveň znečištění a podle toho nastaví optimální množství vody i pracího prostředku. Technologie AddWash má ve standardních dvířkách ještě jeden menší otvor, jímž lze do pračky přihodit cokoli, na co jste původně zapomněli, aniž by se přerušil prací cyklus. Pračky s technolgií Auto Dose jsou vybaveny automatickým dávkovačem, který přidává prací prostředek v přesně odměřeném množství podle množství prádla a tvrdosti vody. 

Ekologické chladničky šetří životní prostředí

Modulární provedení chladniček od Samsungu třídy Bespoke (uvedení na trh v roce 2021) umožňuje uživatelům přizpůsobit si vnitřní prostor na míru přidáním dalších jednotek nebo výměnou dveřních panelů. Důsledkem je prodloužená životnost, vyšší kapacita a nižší produkce zbytečného odpadu. Bespoke má řadu různých podob (vysoká jednodveřová chladnička s mrazákem, Slim jednodveřová chladnička, klasická chladnička s odděleným mrazákem typu BMF), které uživatelům umožňují dosáhnout ideálního využití prostoru bez zbytečně prázdných míst. Díky tomuto flexibilnímu designu a kapacitě dosahují delší životnosti a snižují tak zbytečný oběh elektronického odpadu.

Kromě ekologicky přívětivého modulárního designu se mohou modely Bespoke pochlubit funkcemi, které minimalizují energetickou náročnost i plýtvání s potravinami. Chladnička Bespoke BMF se pyšní energetickou třídou A podle nových energetických směrnic EU, a je tak považovaná za nejlepší ve své třídě, protože umožňuje až o 50 % nižší spotřebu energie v porovnání s konvenčními modely se starým energetickým štítkem A+++.

Mezi funkce, které umožňují Samsung chladničkám s mrazákem dole i americkým chladničkám úsporu energie, patří technologie SpaceMax, která dosahuje až o 10 % menšího průnik tepla zvenčí. Nová technologie digitálního invertoru zlepšila energetickou účinnost díky inteligentnímu řízení jeho rychlosti, jež poskytuje pouze tolik chlazení, kolik je potřeba, zatímco běžný kompresor běží vždy na maximální výkon. Twin Cooling ochlazuje lednici a mrazák dvěma samostatnými beznámrazovými oběhy chlazení/mrazení a přesným elektronickým ovládáním. Pomáhá tak udržovat požadované teploty v chladničce i mrazáku, což uchovává jídlo déle čerstvé, což minimalizuje plýtvání potravinami.

Ochlazení kovové výztuže Metal Cooling udržuje jídlo čerstvé, i když uživatelé často otevírají a zavírají dveře chladničky. Kovová deska v zadní stěně pomáhá udržovat optimální vnitřní teplotu tím, že udržuje chlad a zabraňuje ztrátě chladného vzduchu ve chvíli, kdy jsou dvířka chladničky otevřená. Kromě inovativních technologií šetrných k životnímu prostředí jsou Samsung chladničky vybaveny také dalšími funkcemi, které zlepšují využití vnitřních úložných prostor.

Další informace o produktovém portfoliu Samsung a nových energetických štítcích najdete na těchto stránkách.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.