Zvýšení kvality, efektivity, a zároveň zkrácení času a snížení nákladů. Nejen to přináší virtuální realita, shodli se odborníci

Praha, 25. března – Konference Real Estate Market Spring 2021, která byla online přenášena z prostor největší haly na komerční využití virtuální reality Virtuplex v Horních Počernicích, představila trendy a novinky ze světa developmentu, architektury i stavebnictví.

V rámci letošního ročníku konference diskutovali hosté ve čtyřech panelových diskusích – Kanceláře ve víru změn, Logistika na vzestupu, Nájemní bydlení – vycházející hvězda a Virtuální a rozšířená realita v praxi. Právě posledně jmenovaný blok konference byl věnovaný tématu virtuální a rozšířené reality v praxi, která se stává neocenitelným pomocníkem při práci architektů, developerů i investorů. Umožňuje jim totiž zažít budovu, byt, zahradu či jakýkoliv prostor ještě před tím, než fyzicky vznikne. 

Vzdálené připojení do virtuálního projektu již není hudbou budoucnosti

V rámci tohoto bloku mohli diváci sledovat živý přenos přímo z virtuální reality, ve kterém představoval projekt Masaryčka Petr Palička, Country Managing Director pro Českou republiku z Penta Real Estate. Prezentace se zúčastnil i Michal Šourek, který od roku 1990 vede architektonický ateliér MS architekti, obchodní ředitel Virtuplexu Pavel Novák a vzdáleně z karantény CEO Virtuplexu Martin Petrovický. Zatímco prvně jmenovaní hosté fyzicky procházeli počernickou halou a měli tak možnost zažít si volný pohyb v modelu budovy, Martin Petrovický byl ve skutečnosti připojený prostřednictvím cloudového softwaru Virtuplex OS. „Nejen v této době, kdy jsou celosvětově omezené možnosti cestování, využívají firmy možnost připojit se do svých projektů u nás prostřednictvím vzdáleného přístupu,” říká Martin Petrovický a dodává: „Můžete být kdekoliv na světě a stačí se připojit s počítačem k internetu, nasadit si VR brýle a jste v daném projektu s ostatními kolegy.”

Jak jednoduché to je si účastníci vyzkoušeli před zraky online připojených diváků, když společně diskutovali a pracovali na několika ukázkových virtuálních projektech. „Aplikace umožňuje měnit dispozice prostor, přidávat nábytek nebo s ním volně pohybovat po prostoru. Pokud tak jste připojeni například s architektem, investorem, zákazníkem či vedením firmy, můžete v reálném čase diskutovat, upravovat a následně schvalovat projekty, což zrychluje a zlevňuje celý proces přípravy stavby,” doplňuje Pavel Novák.   

Jsme svědky postupného přesunu práce ve virtuální realitě od prezentace k samotné tvorbě projektu. Prací ve virtuální realitě se mění samotné myšlení architektů, kteří budou mít poprvé v historii možnost pracovat uvnitř prostor, které navrhují. Vymodelovat složitější objekt ve virtuální realitě je otázka hodin, zatímco klasickým, tradičním způsobem je to pro architekta otázka dní,” říká architekt Michal Šourek, a zároveň moderátor panelové diskuze o virtuální realitě v architektuře. „Architekti mají dnes úžasnou možnost díky VR představit investorovi, zákazníkovi či veřejnosti projekt v daleko kratším čase. Pokud se virtuální realita uplatní ve větší míře v praxi, zvedne se kvalita výstupů, protože bude více času na přemýšlení,” dodává Michal Šourek.

Virtuální prostor v reálném čase

Jedna z výhod použití virtuální reality je  vypočítávání obrazu i zvuku v reálném čase, což dává možnost projít si prostor do všech koutů a předejít tak spoustě problémům. „Nemusíte spoléhat na architekta a jeho odhady. Pozvete si tři typické uživatele a dáte jim v reálném čase možnost si daný prostor upravit podle sebe,” říká Martin Petrovický a dodává: „V hale získáte absolutní imerzi, máte možnost se pohybovat a vnímat vzdálenosti, různé pohledy či pocity z fyzické přítomnosti v prostoru. Díky možnosti namodelovat budoucí prostor ve VR máte možnost eliminovat chyby, které by vznikly až po fyzickém vytvoření prostoru.” 

Virtuální realita je obrovským zdrojem poučení a inspirace pro správné plánování dalších kroků v jakémkoli komplexnějším developerském projektu,” říká Petr Palička, ze společnosti Penta Real Estate a upřesňuje své zkušenosti z projektu Masaryčka ve spolupráci s architektonickým studiem Zaha Hadid: „Bylo obtížné si představit avantgardní a nestandardní vstupní lobby jinak než ve virtuální realitě – a to nejen s ohledem na použité neobvyklé materiály či rozměry. Velkou výhodou použití virtuální reality bylo totiž i právě ověření velikostí nábytku s ohledem na celý prostor. Požití virtuální reality nám také pomohlo vytvořit si představu, jak bude vypadat okolí projektu, včetně šířky ulice, která bude v budoucna rozšířena po obou stranách o široké chodníky se stromořadím. Díky použití virtuální reality jsem nabyl jistotu, že naše propočty, odhady a návrhy jsou správné a celý projekt bude působit dobře.”

Dvacátý ročník konference Real Estate Market sledovaly online tři stovky diváků. „Jsem ráda, že jsme měli možnost díky Virtuplexu všem divákům zprostředkovat nové technologické možnosti v architektuře a stavebnictví. Během necelých 5 týdnů jsme dali společně dohromady akci, která díky živé ukázce ve virtuální realitě ukázala, jak lze v dnešní době posouvat možnosti práce v oblasti stavebnictví a architektury,” říká ředitelka pořádajícího portálu Stavební fórum Alena Zinnerová.

Sestřih z konference naleznete zde – https://www.youtube.com/watch?v=OUbYqLJH-q4


O Virtuplexu

Česká společnost Virtuplex je největší VR laboratoří v Evropě, která pomáhá využívat virtuální realitu v podnikání. Díky špičkové technologii a know-how je možné ve VR hale Virtuplexu nasimulovat budoucí podobu obchodních, výrobních či kancelářských prostor, ještě dříve, než vzniknou. Vytvořit zde lze i prostor pro virtuální obchodní jednání s účastníky z celého světa nebo platformu pro školení a trénink zaměstnanců.