Úspěšná exportní mise agentury CzechTrade v Kazachstánu může přinést českým firmám zakázky převyšující hodnotu 100 milionů korun

Praha, 26. 3. 2021 – Agentura CzechTrade i v době pandemie pomáhá rozvíjet exportní příležitosti. Českým dodavatelům technologií pro uhelné elektrárny zprostředkovala v polovině března setkání s potenciálními obchodními partnery během exportní mise v Kazachstánu. Ten je aktuálně velmi žádanou podnikatelskou destinací. „I přes složité období spojené s cestovními omezeními nás těší obrovský zájem ze strany českých firem přiletět do Kazachstánu na obchodní schůzky, které mohou přinést zakázky v hodnotě převyšující 100 milionů korun. V porovnání s misemi uskutečněnými v předchozích letech je zájem naprosto rekordní,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

Elektřina pocházející z uhelných elektráren v Kazachstánu tvoří 90 % veškerých zdrojů elektrické energie. S ohledem na obrovskou rozlohu státu je zde velký počet uhelných elektráren, které stále používají desítky let staré technologie.  Elektrárny vyžadují rozsáhlé a periodické rekonstrukce, aby splňovaly přísnější emisní limity. To otevírá obchodní příležitosti pro české dodavatele, kteří mají zkušenosti s modernizací elektráren na domácí půdě. České firmy v tomto případě navíc mají konkurenční výhodu oproti jiným evropským společnostem. Jsou schopny repase stávajících technologií, zatímco jiné firmy nabízejí pouze kompletní výměny dílů. 

Zástupci agentury CzechTrade podnikatelům zajistili komplexní servis při plánování a organizaci cesty, zajištění PCR testů, vyřízení víz a povolení pro návštěvu subjektů kritické infrastruktury. „Zprostředkování osobních setkání s klíčovými manažery elektráren a místními experty mají pro podnikatele přínos v konkrétní profilaci, která pomáhá zefektivnit celé jednání,“ dodává Radomil Doležal.

V průběhu mise, která se měla uskutečnit již v březnu 2020, podnikatelé během pěti dnů nacestovali přes 3 500 km, navštívili města Almaty, Usť-Kamenogorsk, Karaganda, Nur-Sultan a Pavlodar a absolvovali setkání s celkem 13 kazašskými firmami provozujícími uhelné elektrárny.

„Poděkování patří Velvyslanectví České republiky v Nur-Sultanu, které požádalo kazašské orgány o udělení mimořádného povolení ke vstupu pro zástupce českých společností. Pan velvyslanec pomohl s oslovením vedení kazašských firem, což sehrálo klíčovou roli při realizaci mise. Oslovení společností na úrovni velvyslance a záštita ze strany zastupitelského úřadu hraje v Kazachstánu významnou úlohu a uskutečněná jednání pak probíhají na úrovni vrcholového vedení. Mise byla zajímavá taktéž s ohledem na to, že elektrárny patří do kritické infrastruktury s přísnými karanténními opatřeními a vzhledem k již zmíněnému omezení cestování dokázal CzechTrade doslova otevřít dveře pro české firmy. Na letošní rok plánujeme ještě jednu podnikatelskou misi zaměřenou na dodávky technologií pro povrchové dobývání nerostů, která se uskuteční v závěru měsíce května,“ říká ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Almaty Petr Jurčík.

Mise do Kazachstánu se zúčastnili například zástupci společnosti Sigma Group a.s., která dodává mimo jiné čerpací zařízení. „Naše firma má dlouholetou zkušenost s účastí na misích, které pořádá agentura CzechTrade. Naše kontakty a následné dodávky pocházejí převážně právě z těchto misí, které jsou důležitým prvotním impulzem. Většinu navštívených firem známe, ale právě možnost prezentovat a diskutovat přímo s vedením jednotlivých elektráren a společností otevírá cestu k novým zakázkám na tomto trhu,“ komentuje účast na misi Petr Vetešník, zástupce vedoucího sekce oddělení exportu společnosti Sigma Group a.s.

Zorganizování, a především výsledky mise hodnotí pozitivně i další společnost, která se mise účastnila. „Jsme nadšeni, že jsme mohli díky agentuře CzechTrade prezentovat české technologie, výrobky a služby přímo na místě. Energetický sektor v Kazachstánu potřebuje investice do technologií, které pomáhají zmírňovat dopady na životní prostředí a jsme rádi, že se na těchto cílech můžeme podílet,“ vysvětluje Michal Belianský, obchodní ředitel společnosti ZVVZ-Enven Engineering, a.s.

Agentura CzechTrade připravuje tematicky zaměřené zahraniční exportní mise pravidelně. Tento model slouží jako vysoce efektivní nástroj vstupu na zahraniční trhy s vysokou přidanou hodnotou v podpoře exportu. Konkrétně mise oddělení energetiky byly za poslední dva roky ze strany exportérů velmi žádané, ale kvůli pandemické krizi muselo být jedenáct misí z loňského roku přesunuto na letošek. Pět z nich, které jsou naplánovány na první pololetí, je již plně obsazených.

O agentuře CzechTrade

CzechTrade je agentura na podporu obchodu a již více než 20 let je partnerem českých firem na jejich cestě k exportním úspěchům. Jejím cílem je usnadnit českým firmám rozhodování o výběru vhodných teritorií, zkrátit dobu vstupu na daný trh, podpořit aktivity směřující k dalšímu rozvoji firmy v zahraničí, a především eliminovat rizika spojená se vstupem na nové, neznámé trhy. Zahraniční kanceláře agentury CzechTrade poskytují služby v 57 zemích na pěti kontinentech.www.czechtrade.cz