Rok s covidem: Jak si s nečekanými výzvami poradila malovýroba biosušenek?

Praha, 31. března 2021 – V obci Oříkov u Sedlčan funguje od roku 2006 výroba biosušenek a biokrekrů Biopekárny Zemanka. Se 30 zaměstnanci,  z čehož většinu tvoří matky malých dětí, byl rok s covidem náročnou zkouškou. V Zemance se stihli vypořádat se zavedením zpřísněných pravidel provozu vykrytím směn i omezeným fungováním podnikové prodejny. V těchto dnech malá výrobní firma řeší, jak do svého provozu zahrnout na nejbližší měsíce i povinné testování zaměstnanců.

„Naše pekařky jsou převážně ženy a do jejich rozvoje hodně investujeme. Jejich práce je totiž opravdu specifická, pečeme i bezlepkové produkty, sušenky pro děti, nebo využíváme zbytkové suroviny dalších firem, jako například mláto z Plzeňského Prazdroje. Naše pekařky pak nemůžu a ani nechci nahradit brigádníky. V momentě, kdy mi ale z výroby několik pekařek vypadlo, protože musely zůstat doma s dětmi, ocitli jsme se v Zemance ve složité situaci,” popisuje situaci posledního roku Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka. Ve firmě proto potřebovali najít systém, ve kterém nebude výroba sušenek stát a zaměstnankyně budou moci zároveň pečovat o rodiny. 

„Do provozu jsme nakonec přijali několik brigádníků, kteří se ale nevěnují přímo pečení. Pomáhají pekařkám s činností ve skladu nebo administrativě. Dál jsme museli zavést také nová pravidla pro výměnu jednotlivých směn. Vytvořili jsme půlhodinovou pauzu mezi směnami, během které proběhla každý den dezinfekce. Pekařky tak dostaly prostor vyměnit se bez toho, aniž by se potkaly,” vysvětluje Aleš Kadleček, obchodní ředitel Biopekárny Zemanka. Dalšími změnami byl přesun administrativních pracovníků na home office.

Firma teď, jako stovky dalších v Česku, povinně testuje své zaměstnance. „Výroba u nás funguje na dvou různých místech, takže logistiku testování řešíme u obou. Nejdříve jsme pro testování zvažovali spolupráci se zdravotním střediskem v Sedlčanech, z nabízených možností jsme ale nakonec přistoupili k variantě samotestů. Chceme tak předejít zbytečnému stresu u našich zaměstnanců i u zdravotníků,” říká o povinném testování v Zemance Aleš Kadleček. Ve firmě již proběhly dvě kola testování, u obou byly všechny odebrané vzorky negativní. Další testování se uskuteční a vykáže na zdravotní pojišťovnu do 8. dubna.

V rámci opatření uzavřeli v Zemance i podnikovou prodejnu, která aktuálně funguje pouze jako výdejna pro e-shop. Společnost omezila také vzdělávací aktivity pro školy a další návštěvníky.  „Za ten rok nám ale opravdu chybí různé exkurze pro školy. Z okolí k nám přicházeli žáci, kdy jsme jim ukazovali provoz v praxi a učili je o problematice biopotravin,” dodává Aleš Kadleček. Jakékoliv plány pro další návštěvy odkládá zatím firma na neurčito. 

O Biopekárně Zemanka

Biopekárna Zemanka je český výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů. Byla založena v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve středních Čechách. Všechny produkty pečeme podle našich vlastních originálních receptur a s nadšením je připravujeme tak, aby měly nejen vysokou kvalitu, ale i skvělou chuť. Výrobu na počátku řídila Věra Zemanová, profesionální cukrářka a gastronom s více jak 40letou praxí. Jan Zeman vede celou pekárnu a řídí provoz spolu s týmem nadšených kolegů.