Snadná správa sítě odkudkoliv – pohodlně a bezpečně

31. 3. 2021, Praha – Správná funkčnost sítí byla pro firmy vždy velmi důležitá, ale v současné situaci je závislosti podniků na sítích skutečně extrémní. Zároveň ale často není možné provádět okamžité zásahy přímo na místě. Více k tématu prozradil Petr Koudelka, Senior Sales Engineer ze společnosti Zyxel Networks.

Vzdálená správa podnikových sítí není novinkou, ale teprve v posledních letech jsou k dispozici specializované cloudové služby, které administrátorům IT jejich práci velmi usnadňují. Společnost Zyxel za tímto účelem vytvořila cloudovou platformu Nebula, umožňující vzdálený monitoring a řízení sítí odkudkoliv – prostřednictvím internetového prohlížeče nebo mobilní aplikace.

Podporu cloudové platformy Nebula mají vestavěnou vybrané řady přepínačů a bezpečnostních bran Zyxel, stejně jako všechny moderní přístupové body bezdrátových sítí tohoto výrobce. Nebula zastupuje roli hardwarového kontroléru a současně maximálně zjednodušuje instalaci nových přístupových bodů i jejich konfiguraci – díky automatickému přebírání centrální konfigurace Wi-Fi sítě.

Řízení sítě přes cloud

Na základě administrátorských účtů s různými úrovněmi oprávnění mohou správci firemního IT prostřednictvím cloudové platformy Nebula například na dálku aktualizovat firmware síťových zařízení, vytvářet zabezpečené VPN tunely mezi různými lokalitami, upravovat bezpečnostní parametry sítí a rovněž řídit autentikaci uživatelů. Nebula poskytuje rozsáhlé funkce monitoringu sítě, stejně jako mechanismy zabraňující nesprávné konfiguraci. Případný výpadek internetového připojení nemá žádný vliv na místní síťovou infrastrukturu a její funkce.

Nejvyšší úroveň zabezpečení

Zyxel svoji cloudovou službu Nebula navrhnul jako vysoce odolnou a zabezpečenou. Samozřejmostí je oddělení přenosu veškerých dat spojených s monitoringem a řízením sítě od samotného síťového provozu a jejich bezpečné šifrování. Nepřetržitý provoz služby Nebula zajišťuje cloudová platforma Amazon Web Services (AWS) se zabezpečením dle nejvyšších nároků evropských předpisů a požadavků nejnáročnějších klientů služby AWS. 

Online školení a webináře pro partnery a resellery 

Jakkoliv je vzdálená správa síťových zařízení a sítí prostřednictvím platformy Nebula intuitivní a snadná, není na škodu zjistit o ní maximum od zkušených expertů. Certifikační školení společnosti Zyxel pro IT specialisty, resellery a partnery přitom nabízí ještě mnohem více užitečného obsahu z oblasti podnikových Wi-Fi sítí, infrastruktury přepínačů a samozřejmě i stále aktuálního tématu zabezpečení. Zyxel samozřejmě reaguje na současnou situaci a poskytuje dvoudenní certifikační školení výhradně online formou.

Součástí online vzdělávacího programu společnosti Zyxel jsou rovněž webináře, zaměřené na produktové novinky i detailní představení síťových řešení pro menší a středně velké firmy. Webináře představují ideální možnost jak během krátké doby a z pohodlí domova či kanceláře získat aktuální informace a prostřednictvím online chatu pokládat otázky expertům společnosti Zyxel. Ke všem webinářům existuje záznam, který si mohou jejich účastníci kdykoliv přehrát.

Neustálý zájem o kvalitní vzdělávání v oblasti podnikových sítí potvrzuje i účast více než 1 300 obchodních partnerů společnosti Zyxel na školeních a webinářích v minulém roce. Více informací o školeních a webinářích je k dispozici na webu společnosti Zyxel.

Současná situace klade mnohem větší nároky na specialisty, kteří se starají o bezvadnou funkčnost IT ve firmách. Existují služby a další možnosti, jak si správu sítí usnadnit – a bylo by škoda je nevyužít. Základní funkce platformy Nebula na monitoring a správu sítí jsou k dispozici zdarma a živé demo k vyzkoušení je k dispozici na webu www.zyxel.cz/nebula .

O společnosti Zyxel Communications

Společnost Zyxel Communications připojuje lidi k internetu už téměř 30 let, vždy s důrazem na inovace a zákazníka. Díky schopnosti adaptovat a inovovat síťové technologie patříme mezi leadery v oblasti konektivity pro telekomunikační společnosti, poskytovatele služeb, organizace i domácí uživatele.

Vytváříme sítě budoucnosti, čímž pomáháme využívat potenciál a plnit potřeby moderních pracovišť. Pomáháme lidem v práci i při hraní. 

– 3 500 partnerů v ČR a SR

– 100 milionů zařízení propojujících svět

– 700 tisíc organizací, které fungují chytřeji díky produktům Zyxel- Působnost na 150 trzích celého světa