Piráti a Starostové: Vláda Andreje Babiše by měla skončit. Rozhodnout o nové vládě by ale měli občané, ne prezident

Praha, 19. dubna 2021 – Předseda Pirátů Ivan Bartoš s předsedou STAN Vítem Rakušanem se dnes poprvé sešli s předsedy stran zastoupených v koalici SPOLU ve věci jednání o ukončení vlády Andreje Babiše. Piráti a Starostové i nadále upřednostňují cestu k rozpuštění Sněmovny a tedy, aby o nové vládě v této zemi rozhodovali voliči. Na společné tiskové konferenci po opozičním jednání pak také oba předsedové společně odsoudili ruskou agresi na území České republiky a vyzvali vládu k vyřazení Ruska z dukovanského tendru a k úsilí o paritní diplomatické zastoupení na ambasádách obou zemí. 

„Piráti a Starostové dlouhodobě upřednostňují variantu rozpuštění Poslanecké sněmovny, tedy pokusu o urychlené dovedení země k  předčasným volbám tak, aby o nové vládě co nejdříve rozhodli občané této země. Tedy hned poté, co bude schválen volební zákon. Je třeba říci, že tato vláda naší důvěru nemá a nikdy neměla,” řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš a dodává: „Koalice SPOLU i nadále upřednostňuje variantu vyvolání hlasování o nedůvěře, což je samozřejmě cesta jednodušší, ale v důsledku by z našeho pohledu znamenala posílení role prezidenta Miloše Zemana vůči již tak slabému premiérovi Babišovi. Chystáme se o variantách dále jednat s politickými stranami zastoupenými v parlamentu a závěry dnešní schůzky probrat v  rámci koalice a našich poslaneckých klubů.” 

„Ultimátum pro Andreje Babiše platí až do pátku a do té doby budeme chtít znovu jednat s opozičními partnery z koalice SPOLU i s dalšími stranami o vývoji ve vedení naší země. Motivací těchto jednání bude nalézt odvahu a pokusit se nejprve o předčasné volby, a pokud se toto nejpoctivější řešení nepodaří, tak až poté budeme řešit ukončení vlády Andreje Babiše jinou cestou,” dodal předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. 

Po víkendovém zveřejnění informací o zapojení ruských tajných služeb do výbuchů v areálu Vlachovic – Vrbětic předsedové Bartoš a Rakušan opět důrazně vyzvali vládu, aby vyřadila Rosatom z tendru na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, dále usilovala o paritní diplomatické zastoupení na ambasádách a po vyšetření celé události ve Vrběticích došlo i k odškodnění pozůstalých po obětech výbuchu i dalších poškozených. 

„Naše politické strany dlouhodobě upozorňují na hrozbu ze strany Ruské federace. Záležitost z posledních dní je však nutné řešit s chladnou hlavou a bez emocí. Nicméně jsme přesvědčeni, že ruští agenti působící na našem území jsou vážným ohrožením suverenity naší země a je na místě v této věci reagovat. Prvním krokem by mělo být jasné a definitivní vyřazení Ruska z tendru na výstavbu nového bloku v Dukovanech. Po víkendu už účast Rosatomu v tendru není pouze bezpečnostním rizikem, ale zcela zřetelným ohrožením naší suverenity,” uvedl Bartoš.

„Nelze tolerovat, aby Česká republika byla nadále základnou ruských tajných služeb pro půlku Evropy. Je nejvyšší čas, aby naše vláda přišla s adekvátní reakcí na aktuální zjištění a usilovala o paritní zastoupení v rámci diplomatických vztahů. V rámci rovnováhy zahraniční politiky považuji rovnováhu diplomatického zastoupení za férové,” upozornil Vít Rakušan a doplňuje: „V případě, že jsou ruské tajné služby viníkem vrbětické události, měla by vláda okamžitě požádat Ruskou federaci o náhradu škod, způsobených jejich nepřijatelnou agresí. Následky tragédie před necelými sedmi lety stály daňové poplatníky velké množství finančních prostředků a pro mnoho rodin v regionu byla událost zásahem do jejich životů.”