České domácnosti kvůli pandemii výrazně omezily své výdaje. Vidí však světlo na konci tunelu

Již více než rok trvající pandemie se výrazně promítla do finančních možností Čechů, kteří nyní šetří více než kdy dřív. Z průzkumu mezi zákazníky Providentu vyplývá, že více než polovina dotázaných aktuálně neplánuje výdaje vyšší než 10 000 Kč. Postupující proočkovanost, příchod léta a postupné rozvolňování však Čechům dodává naději a světlo na konci tunelu. Podle průzkumu se lidé nejvíce těší na návrat do zaměstnání, mezi přátelé nebo na návštěvu kadeřníka.

Únorový průzkum mezi zákazníky společnosti Provident Financial ukázal, že ve srovnání s předešlými lety české domácnosti výrazně více šetří a omezují nákupy na nezbytně nutné položky, jako jsou například potraviny nebo drogerie.  Výdaje vyšší než 10 000 Kč, např. na vybavení nebo rekonstrukci domova neplánuje 60 % respondentů. „Pandemie naučila Čechy šetřit. Domácnosti pečlivě zvažují veškeré své výdaje a v rámci rodiny se o nich mezi sebou radí. Je pravděpodobné, že až krize skončí, budou i nadále Češi opatrní ohledně vlastních výdajů,“ dodává k situaci Luboš Kratochvíl, analytik ze společnosti Provident. 

Světlo na konci tunelu

V současné nepříznivé celospolečenské situaci však Češi nevzdávají naději a těší se na to, až se budou moci vrátit ke k běžnému způsobu života. První kroky Čechů povedou nejčastěji do kadeřnictví. Dále se těší na návrat do zaměstnání, návštěvu restaurace nebo nákup oblečení, vyplývá z v průzkumu mezi zákazníky Provident Financial. „Těším se, až půjdu s dětmi do ZOO,“ říká jedna z respondentek.

„Pro mnohé pandemie také znamenala nucené přerušení obživy a to především ve službách. Čas strávený v práci má přitom pozitivní vliv na psychiku. Vidina toho, že se toto již brzy změní, nám všem dodává světlo na konci tunelu,“ dodává psycholožka Kateřina Brikciová. 

O společnosti Provident Financial   

Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 25 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České republice zajišťuje zázemí společnosti 400 zaměstnanců a na 800 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace. Díky jasným a férovým smluvním podmínkám se Provident Financial umístil mezi nejlepšími finančními institucemi v Indexu odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni.    

www.provident.cz   

Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 11 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 30 000 obchodních zástupců poskytuje služby 2,5 milionům zákazníků a zaměstnává na 6 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L).