Zaměstnanci chtějí socialismus. Manažeři by však měli vytvořit kulturu zdravé interní soutěživosti, říká ve svém komentáři Filip Černý z Kogi CON

Tah na branku, zdravá soutěživost a potřeba dodávat 100% výsledky. To je představa ideálního zaměstnance. Jaká byla ale realita loňského roku? Strach manažerů dávat negativní zpětnou vazbu. Tolerance prohřešků v práci. Obava, že zaměstnanec odejde za lepším. Za lepšími bonusy, platem nebo pohodlím v práci. 

Dobrou zprávou je, že situace se mění. Přehřátí ekonomiky a brutální konjunktura, která způsobila nízkou, téměř nulovou nezaměstnanost, je u konce. Také politika nahrává především zaměstnancům a žene vztah firma – zaměstnanec hodně doleva, především ve prospěch zaměstnance. Ve srovnání s USA jsme u nás i v EU zkrátka “dost vlevo”. Svůj podíl na tom má i naše čtyřicetiletá komunistická zkušenost.

Firma se o zaměstnance musí postarat

V uplynulých letech byli zaměstnanci, a vlastně stále jsou, bombardováni informacemi o tom, jak se o ně musí zaměstnavatel starat. Firma by se v jejich očích měla postarat o to, aby se u ní zaměstnanci cítili dobře, aby atmosféra ve firmě byla skvělá. Stravenky, káva a cafeterie jsou samozřejmostí. 

Co je na tom špatného? Zaměstnanci chtějí pohodovou rodinnou atmosféru, kde panují dobré vztahy. Ukazuje to měření firemní kultury, které provádíme napříč různými firmami. Potíž je ale v tom, že management chce něco úplně jiného. Výsledky. Efektivitu. Tah na branku. Odpovědnost. A v tom je velký rozdíl.

Může to znít trochu kontroverzně, ale zaměstnanci chtějí socialismus. Není to ale jen jejich vina. Jednoduše reflektují realitu, ve které žijí. Lidé uvěřili tomu, že se o ně zaměstnavatel musí postarat. Že zaměstnavatel musí udělat vše pro to, aby je uživil. Zaměstanci delegovali odpovědnost směrem nahoru, na board, firmu, management. To oni jsou zodpovědní za to, že se mají v práci dobře. Bohužel, v tomto přístupu extrémně chybí osobní odpovědnost zaměstnance! 

Přichází vhodná chvíle na pročištění týmů

Umí si zaměstnanci ve firmách sáhnout do svědomí a férově si odpovědět, na kolik svou práci a povinnosti plní? Na dvacet procent? Třicet procent? Sto procent? Kdyby byli majitelé firmy, zaměstnali by se? 

Co tedy s tím? Situace na trhu práce se bude díky současné krizi postupně zhoršovat. Firmy budou muset propouštět neefektivní zaměstnance, kteří budou jen zvyšovat náklady.  

Manažeři teď mají skvělou šanci pročistit své týmy. Otevírá se jim příležitost vytvořit kulturu interní soutěživosti. Mohou stimulovat tým tak, aby v rámci zdravé soutěže zvýšil efektivitu. Ti, kteří nedokážou držet krok, odpadnou. Manažeři by měli nastavit principy a správnou firemní kulturu. A to vše zapojit do interního tržního prostředí.