Hybridní pohonný systém pro model Supracat HMT400 slibuje vylepšené funkce

Praha, 29. dubna 2021 – Britská společnost Supacat patří s vozidlem HMT400 mezi nejinovativnější výrobce bojových vozidel na světě. Právě s ním se také řadí k vážným zájemcům o účast v očekávaném výběrovém řízení na obnovy flotily bojových kolových vozidel ozbrojených sil České republiky. Platforma HMT400 posouvá hranice provozní všestrannosti a flexibility na novou úroveň, zároveň nabízí moderní řešení v podobě hybridního systému elektrického pohonu vozidla.

Model HMT400 je nasazen ve výbavě britské ozbrojených sil, které mu přezdívají „Jackal“ a nemohou si jej vynachválit.  Aby posílilo své operační schopnosti, uzavřelo britské ministerstvo obrany smlouvy na navržení a výrobu hybridních systémů elektrického pohonu pro různé druhy vozidel, které má ve výstroji, včetně platformy HMT400. 

Řešení elektrického pohonu pro HMT400 má přinést celou řadu provozních výhod. Hybridní pohon umožní tichou jízdu i vylepšené funkce, jako jsou bezhlučná manévrovatelnost a zvýšená schopnost utajeného hlídkování pro speciální operace. Palubní elektrický pohon umožní využívat nejmodernější technologie, další systémové upgrady a poskytne energii využitelnou pro další systémy vozidla, které jsou vysoce náročné na výkon. Zavedení hybridního pohonného systému rovněž hraje důležitou roli v rámci snižování závislosti na fosilních palivech a zvyšování dlouhodobé energetické udržitelnosti armád.

Supacat projekt vojenských vozidel s elektrickým pohonem rozvíjí dlouhodobě. V roce 2003 společnost představila původní návrh Supacat GHOST. Podobná práce s konceptem hybridního pohonu tvoří pouze jednu část jejích aktivit a potažmo důrazu, který Supacat klade na technické inovace poskytující mimořádně účinná řešení pro vojáky v první linii.

„Příprava hybridního systému elektrického pohonu pro HMT400, která probíhá ve spolupráci s různými partnerskými organizacemi, je fascinujícím příkladem směru, jakým se ubírá současný vývoj bojových vozidel. Pomáhá nám udělat z našeho ‘Jackala’ vozidlo budoucnosti,“ říká Phil Applegarth, ředitel společnosti Supacat. „Vyhrajeme-li výběrové řízení na dodávku lehkých útočných vozidel pro Českou republiku, hodláme zde budovat dlouhodobá, silná a vzájemně výhodná průmyslová a inovační partnerství. Naše nedávná týmová dohoda se společností LPP jasně ukazuje náš záměr a snahu vytvořit hustou síť místních partnerů, abychom zajistili nejlepší možná řešení pro české ozbrojené síly.“

Generál Miroslav Žižka (v záloze), ředitel strategických projektů systémového integrátora LPP, potvrzuje zájem tuzemských partnerů o řešení v oblasti hybridních pohonů. „„Hybridní elektrický pohon je každopádně zajímavou možností nejen pro Velkou Británii, ale také pro nadcházející výběrové řízení na dodavatele vybavení pro výsadkáře v České republice. Takový systém by mohl poskytnout velmi zajímavé možnosti utajených operací nejen jim, ale kupříkladu i speciálním jednotkám. Jedná se o řešení, které výrazně pozitivně zjednoduší provozní logistiku. “

Na základě výsledků vyrobených prototypů a jejich nasazení hodlá britské ministerstvo obrany analyzovat provozní dopad nových technických schopností modelu HMT400. Pozitivní hodnocení by mohlo vést k dodání vylepšených verzí vozidla Supacat HMT400 do Velké Británie i po celém světě. Supacat do dnešního dne dodal celosvětově do provozu přes 1 000 vozidel.

O Supacat

Supacat je předním světovým specialistou na konstrukci a vývoj vysoce mobilních obranných vozidel. Společnost dodal přes tisíc specializovaných a v boji prověřených vozidel, která jsou ve výzbroji mnoha armádách celého světa. V návaznosti na pevné základy, které se opírají o více než tři desetiletí úspěšného vývoje a výroby, se společnost stala jedním z předních světových odborníků na design a vývoj vybavení provozovaného v drsných podmínkách. Nadšený tým odborníků společnosti Supacat disponuje patřičnými dovednostmi, odbornými znalostmi, vysokým nasazením a velkým odhodlání nepřetržitě poskytovat zákazníkům vysoce kvalitní a na míru vytvářené výrobky. V souladu se současným vývojem a novými požadavky na vysoce mobilní cross-country obranná vozidla ze strany zákazníků se neustále rozšiřuje její produktová řada terénních kolových a pásových vozidel. Společnost je certifikován podle norem ISO 9001: 2015 a ISO 14001: 2015 a pokrývá všechny aspekty designu vozidel, včetně návrhů, vývoje, testování, výroby prototypů, certifikace, malosériové výroby a podpory vozového parku. Společnost má pobočky ve Velké Británii a Austrálii.

O LPP

LPP s.r.o. je technologická společnost založená roku 1993, která se velmi rychle propracovala mezi nejvýznamnější výrobce a vývojáře leteckých přístrojů na českém trhu. Společnost postupně rozšiřovala své zaměření na další oblasti výroby, a to zejména pro pozemní jednotky, úspěšnou integrací vozidlového informačního systému, včetně řízení boje (VIBMS) jako součást systému velení a řízení v několika bojových a podpůrných platformách české armády. Společnost dnes poskytuje zákazníkům po celém světě komplexní řešení nejenom v obranném a bezpečnostním sektoru, ale i pro civilní zákazníky. LPP řešení zahrnují prvky umělé inteligence, analýzy velkých dat a kybernetické bezpečnosti. Na základě svých odborných zkušeností, znalostí a dlouholeté aktivity v oboru, společnost představila svůj vlastní C6 ISR systém, včetně plné integrace všech potřebných podsystémů do pozemních vozidel a letadel. Mimo to se společnost zaměřuje na vývoj a výrobu vlastní vetroniky, datových a ovládacích terminálů, diagnostických jednotek a také pozorovacích přístrojů. V rámci leteckého odvětví společnost svým zákazníkům poskytuje kompletní avioniku zahrnující vlastní EFIS a ESIS displeje, mission computers, HUMS a další letecké přístroje. Kvalifikovaný tým předurčuje společnost k tomu, aby svým zákazníkům poskytla inovativní a špičková řešení.