Projektory Panasonic oživují expozici ve varšavském Muzeu Jana Pawła II a primase Wyszyńskiego

Hlavní výzvou byla volba ideální audiovizuální techniky umožňující maximální využití prstencového prostoru muzea. 

Praha, 11. května 2021Muzeum Jana Pawła II a primase Wyszyńskiego, Mt 5,14 je římskokatolická kulturní a vzdělávací instituce přidružená k varšavské arcidiecézi. Vzdává hold dvěma významným polským katolickým představitelům – svatému Janu Pavlovi II., prvnímu polskému papeži, a kardinálovi Stefanu Wyszyńskiegomu, arcibiskupovi pro Varšavu a Hnězdno. Muzeum se nachází v Chrámu Boží prozřetelnosti v jižní varšavské čtvrti Wilanów. Hlavní expozice je umístěna v kopuli ve tvaru prstence s výškou 26 metrů na ploše přibližně 2000 čtverečních metrů.

Na základě vstupních informací se jako ideální řešení ukázalo zvolit jeden model projektorů, který by bylo možné použít pro projekci v rámci celé výstavy v rozdílných prostorách i pro projekci na zakřivené povrchy. „Naše zkušenosti potvrzují, že v případě volby projektorů Panasonic skutečně stačí zařízení pouze instalovat a zapomenout na ně – vše funguje spolehlivě a bez problémů po mnoho dalších let. A v případě zde použité laserové technologie to platí dvojnásob,“ vysvětluje Marcin Zuk, obchodní ředitel společnosti SLX.

Průběh projektu

Během etapy návrhu se oválné prostory rozdělily do 14 multimediálních tematických zón a součástí projektu byl systém pro velkoformátovou projekci, zvukový systém, systém pro správu projekce, integrovaný řídící systém a vzájemné propojení všech audiovizuálních řešení s technickými, elektrickými a světelnými systémy. 

Kombinovaná bezpřechodová projekce o délce 15,4 metrů zprostředkovává návštěvníkům naprosto jedinečný a autentický zážitek. Ve výstavním prostoru jsou úzké pasáže, ve kterých je nutné promítat obraz o šířce dva metry ze vzdálenosti větší než pět metrů. Využívá se sférická projekce, díky které mají návštěvníci pocit skutečného zapojení do průběhu zásadních historických událostí. Stejně důležitá byla i otázka manipulace s projektory a jejich provoz. Z praktických a servisních důvodů preferoval zákazník jeden model projektoru, který by bylo díky široké škále objektivů možné použít v různorodých prostorách. 

Součástí projektu bylo:

  • Vybavení všech místností moderními audiovizuálními řešeními včetně projektorů, prezentačních monitorů, interaktivních displejů, platformy pro správu obsahu, řídících i náhledových systémů a přehrávačů 
  • Velkoformátová bezpřechodová projekce na zakřivených plochách 
  • Systém přenosu audiovizuálních dat prostřednictvím IP protokolu 
  • Instalace a uvedení do provozu síťové a Wi-Fi infrastruktury 
  • Řídící světelný systém dle standardu DALI 
  • Monitorovací systém audiovizuálních zařízení 
  • Vysoce kvalitní zvuková zařízení značky MEYER SOUND

Výběr ideálního řešení

Systémový integrátor – společnost SLX – zvolil na základě náročných požadavků zákazníka 24 kusů laserových projektorů Panasonic PT-RZ660LBEJ s objektivy ET-DLE030 a ET-DLE060. Kompaktní rozměry projektorů umožnily instalaci 7 kusů do jednoho „prstence“, který skvěle splývá s prostorem a nijak nenarušuje architekturu daného místa. 

Technologie DLP umožňuje vysoké rozlišení v detailech a dvojice laserových modulů zajišťuje jas v centru obrazu až 6 200 lumenů. Navíc díky polovodičovým laserům s dlouhou životností odpadají běžné starosti s výměnou lampy. 

Pokročilé vlastnosti

Projektory PT-RZ660 se mohou pochlubit řadou pokročilých funkcí, jako je například konektivita dle standardu DIGITAL LINK, projekce na výšku a spojení více obrazů. Vodní chlazení ve spojení s konstrukcí odolnou vůči prachu bez využití filtrů a vzduchotěsným optickým blokem snižuje provozní hluk i nároky na údržbu. 

Provoz v režimu 24/7 s ochranou proti selhání 

Použité projektory využívají dvojitý optický systém s laserovými diodami rozdělenými do dvou samostatných modulů. Součástí jsou také redundantní obvody zajišťující ochranu před selháním a minimalizující pokles jasu nebo barevnosti v případě poruchy diody. V kombinaci s 20 000 hodinami bezúdržbového provozu jsou projektory modelové řady PT-RZ660 ideální pro ta nejnáročnější projekční řešení. 

„S výběrem dodavatele projektorů splňujících naše požadavky tohoto náročného a prestižního projektu nebyl žádný problém. Se společností Panasonic spolupracujeme již mnoho let a nikdy nás jejich řešení nezklamala. Projektory této značky jsou naprosto špičkové a, což je nejdůležitější, také stoprocentně spolehlivé. A právě na základě našich zkušeností, perfektní kvality a vysoké spolehlivosti jsme se rozhodli pro řešení společnosti Panasonic,“ dodává Marcin Zuk.

Shrnutí

  • 24 laserových projektorů Panasonic zajišťujících jedinečný zážitek 
  • Období realizace: listopad 2020
  • Klient: Muzeum Jana Pawła II a primase Wyszyńskiego, Mt 5,14
  • Lokalita: primase Augusta Hlonda 1, Varšava, Polsko
  • Dodané produkty: 1-Chip DLP™ laserové projektory PT-RZ660

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je celosvětovým lídrem ve vývoji inovativních technologií a řešení v oblasti spotřební elektroniky, bydlení, automobilového průmyslu a B2B. Společnost oslavila v roce 2018 sté výročí od svého založení a nyní po celém světě provozuje 528 dceřiných společností a 72 přidružených společností. Za obchodní rok končící 31. března 2020 vykázala konsolidované čisté tržby ve výši 61,9 miliardy EUR. Společnost se zavázala přinášet nové hodnoty prostřednictvím inovací. Své technologie používá k vytvoření lepšího života a světa pro zákazníky. 

Další informace o společnosti Panasonic: https://www.panasonic.com/cz/ 

Divize PSCEU

Divizi PSCEU společnosti Panasonic tvoří čtyři obchodní jednotky: mobilní řešení (tablety, notebooky, handheldová zařízení a zařízení 2 v 1 prodávána pod značkou Toughbook), zobrazovací řešení (projektory, profesionální displeje, řešení pro prezentaci a spolupráci a Broadcast & ProAV), bezpečnostní řešení (CCTV bezpečnostní kamery, softwarové aplikace Al a produkty Industrial Medical Vision) a obchodní a průmyslová řešení (B&I).

Informace o kategorii Panasonic Visual System Solutions

Panasonic Visual System Solutions je obchodní jednotka Panasonic System Communications Solutions Europe (PSCEU) se sídlem ve Wiesbadenu (Německo). Zobrazovací řešení Panasonic nabízí širokou řadu spolehlivých projektorů s vysokým jasem a také vysoce kvalitní profesionální displeje. Od divadel po univerzity, muzea nebo nákupní centra, od živých akcí po firemní instalace a vzdělávání jsou naše projektory a profesionální displeje snadno použitelné, udržovatelné a navržené tak, aby měly dlouhou životnost a nízké provozní náklady.
Další informace najdete na adrese: https://business.panasonic.cz/vizualni-systemy/