Stažení žaloby na důl Turów je skandál a znamená obrovskou porážku pro Českou republiku

Praha/Uhelná – 25. května: Podle informací z médií přislíbil český premiér Andrej Babiš svému polskému protějšku Mateuszi Morawieckému stažení žaloby na důl Turów výměnou za 45 milionů eur. Oznámila to jako první na twitteru kancelář polského premiéra, která prezentuje současný vývoj jako vítězství pro Polsko. Tento krok přitom přichází po rozhodnutí soudu o předběžném opatření, které nařídilo zastavit těžbu do konečného verdiktu.

Milan Starec, obyvatel obce Uhelná, říká:

“Podle informací z Polska má Česká republika dostat za stažení žaloby 45 milionů eur. Nikde se ale nepíše o žádném omezení samotné těžby, ať už časovém nebo geografickém. Vážně si premiér Babiš a jeho ministři myslejí, že tohle prodají české veřejnosti jako vítězství? Má-li spor skončit dohodou, je naprosto klíčové, aby se těžba nesměla nadále přibližovat českému území – jedině tak lze doufat, že hladina spodní vody nebude nadále klesat. Časové omezení těžby nejdéle do roku 2026 doprovázené spravedlivou transformací regionu musí být druhou podmínkou. Vyměnit 23 let těžby v našem sousedství za směšných 45 milionů eur by bylo jednoznačnou prohrou České republiky.”

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR, říká:

“Stažení žaloby na důl Turów by bylo velkou porážkou České republiky. Polsko vždy odmítalo přistoupit na jakékoli české požadavky a není důvod věřit, že by se jeho postoj nyní zázračně změnil. Stažení žaloby by tak znamenalo porážku v očích českých občanů a především místních lidí, kteří ztrácejí vodu kvůli těžbě a kteří čelí každodennímu hluku a prachu z přibližujícího se dolu.Také by to znamenalo porážku v Polsku, které celou kauzu od začátku komunikuje jako svévoli zlé České republiky, a nesmyslné stažení žaloby by jí tak paradoxně v očích polské veřejnosti dalo za pravdu. A za třetí by to znamenalo prohru i u ostatních států EU, u Evropské komise, Evropského parlamentu, Soudu Evropské unie a evropských úřadů, z nichž by tento nelogický a absurdní krok nikdo nepochopil.”

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, říká:

“Ukazuje se, že vzájemný vztah, který si Polsko a Česko v minulosti dlouhodobě budovaly na společné lásce k fosilním palivům, je toxický. A také se ukazuje, že vláda Andreje Babiše se v tomto vztahu – alespoň v případě kauzy na dole Turów – chová jako submisivní oběť domácího násilí. Na chvíli se sice dokázala postavit agresorovi a vyhledat odbornou pomoc Soudního dvora EU, ale teď si jde s prosíkem pro další výprask.”