Každý třetí smartphone prodaný v Česku je od Samsungu, za první letošní kvartál jeho tržní podíl stoupl na 38 %, v dubnu na 45 %

Prodeje mobilních telefonů v letošním roce výrazně stoupají, ovlivňuje je ale nedostatek čipů, bez něhož by byl růst ještě vyšší.

Praha 27. května 2021 – Takřka polovinu trhu s chytrými mobilními telefony v České republice ovládá Samsung. V dubnu podle dat agentury GfK připadlo na tuto značku 45 % smartphonů prodaných na českém trhu, za celé první čtvrtletí pak 38,3 %, což představuje meziroční nárůst o šest procentních bodů. Stejný růst oproti roku 2020 vykázal za první letošní kvartál i celkový objem všech prodaných smartphonů bez ohledu na značku. 

GfK má díky své úzké spolupráci s výrobci a největšími prodejci velmi přesné a unikátní informace o trhu mobilních telefonů v České republice. Její údaje představují skutečně prodané mobilní telefony koncovým uživatelům na českém trhu (sell-out), nikoliv jen dodávky (sell-in), u nichž není jasné, kdy, kde a jak se prodají. GfK tedy dobře zobrazuje skutečnou realitu trhu.

„Loňské jaro představovalo pro trh s mobilními telefony šok, kdy se prakticky ze dne na den uzavřely obchody a veškerý prodej přešel na internet. Situace se začala zlepšovat ve druhém čtvrtletí a výrazně nad očekávání se dostala v druhém pololetí. Od začátku letošního roku sice stále zaznamenáváme vysoké prodeje, ale ovlivňuje je nedostatek čipů. V praxi bychom tedy mohli prodávat i více, ale nemůžeme,“ konstatuje Tomáš Balík, ředitel divize mobilních zařízení ve společnosti Samsung Elecronics Czech and Slovak.

Nejsilnější pozici má Samsung v segmentu mobilních telefonů v cenové relaci 7 500 Kč až 10 000 Kč, do které spadá jeho nejpopulárnější řada Galaxy A, včetně v dubnu vůbec nejprodávanějšího modelu Galaxy A52. V této skupině za duben připadaly takřka dvě třetiny prodaných mobilních telefonů v Česku na Samsung. Z dražších modelů v ceně nad 15 000 Kč pak Samsung nejvíce prodával letošní novinku Galaxy S21.

Fotografie letošních modelových řad smartphonů Samsung Galaxy S21 v tiskové kvalitě si můžete stáhnout zde. Snímky telefonů Samsung Galaxy A52 naleznete zde.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.