Bezpečí dětí v autě je pro rodiče prioritou, automobil bez ISOFIXu nekupují

Přestože rodiče věnují při výběru automobilů stále větší důraz na bezpečnostní prvky a velký zavazadlový prostor, často chybují při samotné přepravě dětí 

Praha 31. května 2021 – Děti, které slaví zítra svůj svátek, jsou pro každého milujícího rodiče prioritou, kterou zohledňují i při výběru automobilu. I proto rodinné vozy nekupují například bez ISOFIXu, který slouží k bezpečnější přepravě těch nejmenších. Často ale podcení výběr autosedačky nebo dělají chyby při přepravě dítěte v ní. Jen malá část zákazníků si do vozů pořizuje doplňkové bezpečnostní prvky, jako je třeba zpětné zrcátko nebo kamera pro bezpečné sledovaní vašeho dítě během jízdy.

„Bezpečnost dětí při převozu automobilem je naštěstí prioritou většiny rodičů. Zatímco automobil bez ISOFIXu, který příští rok oslaví pomyslných dvacet let, nekupují, často chybují například při výběru autosedačky. Neuvědomují si, že i autosedačka má životnost. Pokud použijí třeba deset let starou, přestože patřila v době své výroby mezi naprostou špičku, za ty roky plasty již ztratily svoji pevnost a pružnost a snadněji se při nárazu poruší. Dalších spousty chyb se pak rodič dopustí, pokud nezajistí bezpečný dohled na ty nejmenší. K tomu může sloužit i pouhé zpětné bezpečnostní zrcátko umístěné na zadní sedačce, kdy se při každé kontrole dítěte nemusíme otáčet dozadu a ztrácet přehled o situaci na silnici,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně AURES Holdings, provozovatele autocenter AAA AUTO. V AAA AUTO si rodiče vybírají v nadpoloviční většině prostorné vozy typu SUV, kombi nebo MPV. Rodinné vozy mají z 95 % bezpečnostní systém ISOFIX, ale ještě v roce 2016 ho mělo o 15% méně ojetin. ISOFIX ale není jedinou důležitou zásadou pro bezpečnou přepravu dítě.

Základní body pro bezpečnou přepravu dětí:

  • výběr správné velikosti sedačky, která by neměla být starší pěti let
  • umístění autosedačky vždy na zadních sedadlech
  • kontrola správného upevnění v ISOFIXu 
  • umístění opěrek sedaček vozu do co nejnižší polohy, aby autosedačce nevadily
  • děti v sedačce bez svršků jako jsou bundy, po kterých bezpečnostní pásy kloužou 
  • dostatečné utažení pasu autosedačky, které nesmějí být příliš volné
  • dekl zavazadlového prostoru vozu musí být zavřený a bez věcí položených na něm 

„Některé značky, jako například Volkswagen, nabízejí za příplatek pevně zabudované dětské sedačky, tzv. integrované dětské sedačky. Ty mohou být už pro děti od 9 měsíců. V České republice zatím není zájem markantní, a to převážně proto, že při přepravě jiným vozem stejně potřebujete mít i klasickou mobilní autosedačku,“ doplnila Topolová.