Na zapomenutých účtech z kuponové privatizace mají Češi majetek za 10 miliard korun. Nová online služba jim teď pomůže se k penězům dostat ještě před promlčením nároků

Praha, 7. června 2021 – V Česku je skoro 200 tisíc lidí, kteří jsou ve skutečnosti mnohem bohatší, než si myslí. Patří jim akcie a nároky na dividendy, o nichž nemají většinou ani tušení. Jde o pozůstatek kuponové privatizace, na který buď dávno zapomněli, nebo se o něm ani neměli šanci dozvědět, protože kuponovou knížku původně vlastnili jejich již zesnulí příbuzní. Díky nové online službě Zapomenuté miliardy teď může každý z pohodlí domova zjistit, zda mu také patří hodnotný majetek a proměnit ho na peníze ještě předtím, než dojde k nenávratnému promlčení nároků.

Letos na podzim uplyne 30 let od začátku kuponové privatizace, během níž změnily majitele tisíce firem. Přerozdělování obrovského množství majetku z rukou státu do soukromého vlastnictví se v 90. letech zúčastnily miliony Čechů a Slováků. Většina z nich již svoji investici s různým výsledkem dávno uzavřela, v evidenci Centrálního depozitáře cenných papírů však stále zůstává přibližně 750 tisíc nezařazených majetkových účtů, na něž jejich vlastníci zapomněli. “Hodnotné akcie obsahuje jen menší část z nich, stále se ale jedná až o 200 tisíc majetkových účtů. Přibližně třetina z tohoto počtu je vedená na vlastníky, kteří už nežijí. I po jejich odečtení je ale řeč o skoro 100 tisících lidí, kterým patří majetek, o němž nemají mnohdy ani tušení,” popisuje Daniel Surmař, zakladatel fintech startupu Zapomenuté miliardy, který lidem pomáhá zapomenuté akcie z kuponové privatizace najít, zpeněžit je a udělat tak za kuponovkou definitivní tečku.

Vzhledem k dlouhé době, jež od kuponové privatizace uplynula, patří podle Surmaře většina zapomenutého majetku dnešním seniorům. S ověřováním nároků však svým rodičům a prarodičům mohou na www.zapomenutemiliardy.cz pomoci také mladí lidé, aniž by museli znát cokoli z historie privatizace. Postačí jen několik základních osobních údajů. “S hledáním kuponové knížky si nikdo nemusí lámat hlavu. Celá naše služba je online a plně bezplatná až do chvíle, než případně objevíme hodnotné akcie. Lidé se tak nemusí bát, že by od nás odešli se ztrátou,” říká Surmař a dodává, že služba je určena i dědicům, kteří potřebují ověřit, zda se v rámci dědického řízení nezapomnělo na akcie původně vlastněné jejich již zesnulými příbuznými.

Klíčovou součástí projektu Zapomenuté miliardy je však nejen ověření případného vlastnictví akcií či nároků z dividend, ale i možnost je snadno a rychle zpeněžit. “Obchodování na burzách je poměrně složitá věc vyžadující vyplňování mnoha formulářů a znalost fungování kapitálových trhů. Ne každý to sám zvládne. Podstatná část hodnotných akcií z kuponovky se na burze navíc ani prodat nedá, protože se nejedná o veřejně obchodované společnosti,” popisuje Surmař. 

Nálezné za akcie a pohledávky lidé podle pravidel služby uhradí až ve chvíli, kdy obdrží férovou nabídku na odkup. Pokud se žádný hodnotný majetek nenajde, je pro klienta celý proces bezplatný. V ostatních případech se stanovuje nálezné dle sazebníku a pro jednotlivé akcie se liší. Zpravidla se však pohybuje okolo 10 % z jejich hodnoty. Garantováno je, že lidé nikdy nezaplatí více než 15 % z hodnoty nalezeného majetku.

Služba Zapomenuté miliardy je koncipována jako jednorázová, fungovat bude jen do října 2021, protože se sama postupně vyčerpává. “Zapomenuté peníze z kuponové privatizace bohužel nebudou na svoje majitele čekat navěky. Už letos na podzim dojde k nenávratnému promlčení více než jedné miliardy korun, jež byla původně náhradou za vytěsnění akcionářů společností jako je například Unipetrol. Lidé tak o značnou část prostředků navždy přijdou,” říká Surmař a upozorňuje na to, že majitelé cenných papírů navíc každoročně přicházejí o stamiliony korun na dividendách a dalších souvisejících náhradách, u kterých také postupně dochází k promlčení. 

O službě Zapomenuté miliardy

Online služba Zapomenuté miliardy umožňuje široké veřejnosti snadno a rychle ověřit případné vlastnictví akcií a dalších nároků z dob kuponové privatizace 90. let a včas tento majetek zpeněžit, pokud ještě má hodnotu. Provozovatelem služby je fintechový startup Stock Convertor zakladatele Daniela Surmaře a jeho týmu. S rozvojem a financováním projektu pomáhá společnost Brno Technology Accelerator. Více informací na www.zapomenutemiliardy.cz