Navzdory covidu-19 se lidé ze startupů o práci nebojí a zaměstnání považují za stabilní. Přes 1 400 uživatelů odpovídalo na průzkum StartupJobs

Praha 10. června – StartupJobs neustále inovují a přináší na svůj portál nové funkce, které mění pracovní trh a HRtech. Poslední z nich jsou Premium profily, jež dávají sbohem klasickým životopisům a přináší řadu dalších funkcionalit. Získat Premium profil může každý uživatel StartupJobs zcela zdarma a jejich zpoplatnění firma ani neplánuje. Společně s jejich spuštěním udělaly StartupJobs průzkum mezi 1 400 uživateli, kterých se mimo otázek na nové profily ptalo i na pohled na pracovní trh a práci ve startupech. Celkový sentiment byl i přes těžké covidové období pozitivní. Lidé se o práci nebojí a preferují startupy před korporáty.

„Ve StartupJobs kontinuálně přemýšlíme, co by se dalo na pracovním trhu a HR zlepšit. Zaměřujeme se na prostředí inovativních firem – tedy startupů, a stejně jako ony, tak i my chceme ve svém oboru překonávat bariéry a posouvat se dál. Naší další inovací jsou prémiové profily, které nahrazují klasické životopisy, umožňují přihlášení na inzerát pomocí jednoho kliknutí a nabízejí uživatelům rovnou ty nejlepší nabídky na míru. Jelikož jsme spustili novou službu, která zjednodušuje uživatelům hledání vhodných pozic, tak nás zároveň zajímala i situace na trhu práce. Na náš průzkum odpovědělo 1 430 respondentů,“ říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Jaká je situace na trhu práce

StartupJobs se zajímaly, jak lidé vnímají aktuální situaci na pracovním trhu v souvislosti s pandemií covidu-19. Lidé obecně hodnotili situaci na pracovním trhu jako pozitivní, kdy 71,8 % dotázaných považuje svoji pozici za stabilní. Dvojnásobný počet uchazečů o práci by radši pracoval ve startupu než v korporátu. 56,2 % respondentů uvádí, že koronavirus nemá na jejich kariérní rozhodování žádný vliv.

Hlad po lidech ve startupech

Pandemie urychlila celkovou digitalizaci ve všech odvětvích. Právě startupy patří do skupiny firem, které tomuto procesu vévodí. To se projevilo i na velké poptávce nových talentů, jež tyto společnosti hledají. Přes 70 % dotázaných nevědělo, že startupy nemají dostatek kvalitních lidí. Je to i tím, že pouze 28,3 % respondentů hledá nové uplatnění. Přesto na základě této informace dvě třetiny dotázaných uvedly, že by měly zájem pracovat pro startup.

Premium profil

StartupJobs se zajímaly o situaci na pracovním trhu i právě díky spuštění nových profilů, které primárně nahrazují zastaralá CV a umožňují personalizaci nabídek a přihlášení se na inzerát za pomoci jednoho kliknutí. Většina z dotázaných by podobnou funkcionalitu uvítala. Jen 15,8 % uchazečů preferuje klasický životopis a motivační dopis. Více jak třetina respondentů si chce nový profil vyzkoušet a využívat jeho výhod. 

„Bylo pro nás relativně veliké překvapení, že lidé vnímají aktuální situaci na pracovním trhu jako pozitivní. Nejvíce nás potěšilo, že startupy jsou mnohem oblíbenější než korporáty. Více jak polovina dotázaných je také otevřena novým, lepším nabídkám. Také nás těší, že přestože jsou Premium profily novinka, tak je o ně již nyní zájem,“ dodává Mikschik.

O StartupJobs

StartupJobs je česká online platforma, která se specializuje na to, aby pomohla startupům nalézt ty správné lidi. Již 20 tisíc lidí zde našlo svou práci snů ve více než 2000 firmách. Není to ale jen pracovní portál, je také vstupní branou do tohoto inovativního a neustále se vyvíjejícího prostředí. StartupJobs pomáhá lidem hledat a najít smysluplnou práci a startupům získávat talentované zaměstnance. Vnáší inovace také do světa HR – byl mezi prvními, kteří začali efektivně využívat inzerce pracovních pozic na Facebooku a výkonnostního marketingu obecně pro získávání kvalitních kandidátů. Práci zde hledají především ti, kteří preferují moderní pojetí firemní kultury před korporátem a chtějí se podílet na inovativních řešeních, které živé startupové prostředí nabízí.