Evropský startup stanovuje nové standardy udržitelného rozvoje v oblasti mikromobility. DUCKT zřizuje 1 100 dokovacích stanic v USA

Praha 16. června – Po spuštění řady úspěšných projektů v evropských metropolích, včetně masivní kooperace s Paříží, dělá DUCKT obrovský krok dopředu a vstupuje za velkou louži, do USA. Společně s operátorem sdílených kol JOCO buduje 1 100 dokovacích stanic po celém Manhattanu, které za pomoci udržitelných zdrojů energie slouží k uzamčení a nabíjení více než 1 000 elektrických kol. Startup DUCKT tímto krokem nastavuje nové standardy v této oblasti a otevírá si cestu na globální trh.

Sdílené skútry a kola zaplavují ulice po celém světě a DUCKT pomáhá nastavit jejich cestu k udržitelnosti na americkém trhu.

„Díky poskytnutí dokovacích stanic, které jsou schopny nabíjet dopravní prostředky přímo v ulicích města a dokážou je uzamknout za pomoci IoT, zabraňujeme chaosu, jenž často ve velkých městech vzniká, a zároveň snižujeme dopady na životní prostředí. Díky dokovacím stanicím se kola nemusí svážet z ulic pryč, aby se nabila, takže se zároveň ušetří i emise oxidu uhličitého s tímto úkonem spojené,“ vysvětluje Çağrı Selçuklu, spoluzakladatel a CEO DUCKT.

Startup JOCO je prvním provozovatelem sdílených jízdních kol v New Yorku, který nabízí 100% elektrickou flotilu. Je také prvním v NYC, jenž postavil svůj projekt ve spolupráci se soukromými vlastníky, kteří „hostují“ dokovací stanice DUCKT na svém pozemku, těží z nového zdroje příjmů a zvyšují hodnotu nemovitosti. Po úspěšném pilotním programu v dubnu 2021 se nyní očekává, že do konce léta bude mít celá síť více než 1 100 dokovacích stanic.

„Provedli jsme emisní testy řešení DUCKT na stejné úrovni, jaká se vyžívá v automobilovém průmyslu. Společně jsme vytvořili univerzální standard infrastruktury pro mikromobilitu. Zároveň je nám ctí být partnerem DUCKTu, který se tímto projektem etabluje na americkém trhu,“ říká Bryan Mikesh, výkonný ředitel společnosti DEKRA, jež je lídrem v oblasti nezávislého testování, inspekce a certifikace.

Za startupem DUCKT stojí společnost EIT InnoEnergy, která investuje do iniciativ pro přechod na zelenou energii a pomáhá dosáhnout evropských cílů v oblasti dekarbonizace. Podle odhadů EIT InnoEnergy trh s mikromobilitou v Evropě v příštích šesti letech pravděpodobně vyroste na 380 milionů eur. Předpovídá také, že do roku 2030 bude k dispozici přibližně 30 milionů soukromých elektrokol a elektrických skútrů a přibližně 2,7 milionu sdílených vozidel. 

„Udržitelná řešení infrastruktury mikromobility hrají klíčovou roli při řešení klimatické krize. Jak se zkracuje čas, který nám zbývá na vývoj průlomových technologií, tak se plně věnujeme podpoře společností jako DUCKT, jež nabízí univerzální a snadno implementovatelné řešení, které může mít velmi rychle celosvětový dopad,“ dodává Jakub Miler, CEO EIT InnoEnergy Central Europe.

EIT InnoEnergy také identifikuje hlavní překážky kolem přijetí mikromobility. Těmi mohou být například současná omezení typů vozidel a okruh využitelnosti. Zavádění navíc brání i krátká životnost, vysoké provozní náklady, pokud jde o nabíjení a přemísťování vozidel, a nedostatečná integrace do dopravy v evropských městech. Systematický přístup by však mohl zahrnovat přechod na kvalitnější komponenty, lepší provozuschopnost, zaměření se na vývoj a využití účelových vozidel, zavedení analytických platforem pro přemísťování a nabíjení a v neposlední řadě implementaci příznivějších předpisů pro mikromobilní flotily. Tento přístup by mohl vést k vytvoření téměř 1 milionu přímých a nepřímých pracovních míst, snížení emisí CO2 o více než 30 milionů tun a úsporu až 127 TWh spotřeby energie ročně.

Celou studii o mikromobilitě EIT InnoEnergy naleznete zde.

DUCKT

DUCKT je startup inteligentní mobility, který vyvíjí a nabízí dokovací, zamykací a nabíjecí řešení pro mikromobilitu v městském prostředí. DUCKT vylepšuje nástroje mikromobility řešením výzev v oblasti nabíjení, zabezpečení a infrastruktury pro města, společnosti a uživatele.

DEKRA

DEKRA je jednou z předních světových odborných organizací. V roce 2020 dosáhla společnost DEKRA obratu v celkové výši 3,2 miliardy eur. Společnost zaměstnává přibližně 44 000 lidí v 60 zemích. S nezávislými odbornými službami pracují pro bezpečnost na silnici, v práci i doma.