Stavební produkce podle ČSÚ v dubnu klesla, nemůže za to snížení počtu zakázek, ale menší výrobní kapacita a prodlužování jejich realizací

Český statistický úřad zveřejnil zprávu o stavební výrobě, které se nedaří nastartovat. V dubnu meziročně klesla o 3,9 procenta, zatímco v březnu byl propad podle revidovaných údajů 3,3 procenta. Za dubnovým snížením stály pozemní stavby, tedy výstavby bytů, kanceláří nebo skladů.

Počet stavebních povolení v dubnu meziročně narostl o 13,5 % více. Oblast stavebních povolení a bytové výstavby však byla zčásti ovlivněna nízkou základnou z dubna 2020. Podle ČSÚ za to může epidemie, kdy některé stavební úřady fungovaly v omezeném režimu a potýkaly se i se sníženým zájmem stavebníků.

Zpomalení ve stavební sektoru není způsobeno menší poptávkou

Pokud se dají tyto statistiky interpretovat jako krize ve stavebnictví, rozhodně se nejedná o krizi způsobenou poptávkou. Stojí za ní pomalý legislativní a realizační proces. Naše firma má v současné době rekordní objednávky, do kterých se již začala promítat odložená spotřeba. Zásadním problémem pro nás je tak zajistit zvýšené požadavky na výrobu kapacitně. Objem našich zakázek tedy neodpovídá statistikám o stavebnictví, resp. ve stavebnictví se náš aktuální růst promítne až později.  

Stavební výroba má velmi dlouhý doběh, to znamená, že pokud by nyní začala klesat poptávka po bytech, ve stavebnictví se to projeví za 1 až 2 roky. Zatím ale všechny informace nasvědčují tomu, že poptávka po bytech je rekordní. Proto snižování stavební produkce není rozhodně způsobeno menším zájmem, ale zpomalením celého procesu realizace. Administrativní zátěž a lhůty řízení ve stavebnictví jsou stále enormní, chybí zaměstnanci i materiál, a proto se doba výroby prodlužuje.     

Některé stavební firmy pracovaly během pandemie v omezeném režimu, jejich zaměstnanci čerpali nemocenskou, ošetřovné nebo neplacené volno, tím došlo k dalšímu posunu termínu dokončení některých staveb. 

Stále chybí zaměstnanci ve stavebnictví

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se letos v dubnu meziročně snížil o 1,4 procenta, srovnáme ale s dubnem 2020, kdy celá ekonomika čelila prvnímu lockdownu. Nynější pokles zaměstnanosti vypovídá o zoufalém nedostatku pracovních sil ve stavebnictví, ale i ve výrobě se stavebnictvím související. 

V březnu loňského roku většina zahraničních agenturních zaměstnanců odcestovala domů, nebylo jasné, jak se pandemie rozběhne a řada zaměstnanců se chtěla vrátit k rodinám a stát jim to umožnil. Dnes jich je většina zpět, ve firmách se testuje a v provozech fungují přísnější hygienická opatření. Řada lidí má imunitu a zvyšuje se proočkovanost mezi zaměstnanci, ale továrny se stále potýkají s nedostatkem pracovníků.

Nejprve jsme měli obavy, že lidé budou spíše opatrní ve spotřebě a budou spíše šetřit. Teď zjišťujeme, že poptávka je enormní a potýkáme se s problémy, jak ji naplnit. Chybí jak zaměstnanci, tak materiál.

Nedostatek a růst ceny materiálů

V současné době řešíme tři zásadní problémy: nedostupnost materiálů, limity pro nové objednávky a nespolehlivost v dodávkách, tedy zpoždění na straně dodavatelů. Dodavatelé již nemohou ani střednědobě garantovat ceny, a navíc musíme počítat se zvyšováním vstupů několikrát do roka.

My jako výrobci jsme pod ohromným tlakem, snažíme se nově nastalé situaci přizpůsobit, měníme kvůli tomu náš plánovací software pro řízení výroby, ale již jsme se nevyhnuli ani výpadkům výroby, a tím pádem dochází k prodlužování dodacích termínů pro naše koncové zákazníky. 

Některé naše vstupní materiály, jako například lepidlo, zdražily o téměř 40 %. Jiné suroviny jsou zcela nedostatkové, velké výpadky jsme zaznamenali u desek pro výrobu dveří a dřevotřísky.

Výrobci nemají jinou možnost než promítnout toto zdražení do ceny finálních výrobků. 

Komentář Martina Dozrála, generálního ředitele společnosti SOLODOOR