Digitální služby, demografické změny i krytí kybernetických rizik přinesou pojistitelům nové příjmy, říká studie Accenture

Rostoucí poptávka po digitálních pojistných službách, nové technologie, demografické změny a proměňující se zákaznické preference ovlivní příjmy z pojišťovnictví, vyplývá z nové studie Insurance Revenue Landscape 2025: Innovate for Resilience společnosti Accenture.  

Díky lépe cíleným nabídkám, jež jsou postavené na reálných datech, která mají pojistitelé o svých zákaznících, vznikají možnosti nových příjmů ze současných tradičních pojistných produktů. 

Zvýšení příjmů může přinést i nabídka digitální interakce, jelikož zákazníci si pojištění stále častěji sjednávají skrze různé digitální kanály a platformy třetích stran. 

Výzkum dále ukazuje, že navzdory globální recesi v roce 2020 by do konce roku 2025 mohl  celosvětový pojišťovací průmysl vzrůst až o 22 %. „Aktuální urychlení přechodu na digitální kanály může navýšit příjmy z tradičních pojistných produktů. Pojistitelé, kteří zavedou nové technologie a nabídnou zákazníkům zajímavější zkušenost skrze digitální kanály, mají větší šanci udržet se na špici. Pozice konzervativních hráčů, kteří jsou v přijímání nových technologií pomalejší, tak může být ohrožena, a jejich místo mohou nahradit  hráči, kteří technologie integrují rychleji a flexibilněji,“ říká Jiří Sobola, Managing Director Accenture ČR pro oblast pojišťovnictví. 


Nové příjmy plynou i z demografických změn

Pojišťovny také budou soutěžit o růst tržeb v oblasti služeb spojených se zdravím a wellness, zejména vytvářením partnerství v digitálních ekosystémech. „Pojistníky lze odměňovat na základě zdravého životního stylu nebo jim poskytovat informace o nutnosti lékařského vyšetření či zákroku díky včasnému rozpoznání počínajících symptomů, uvádí Jiří Sobola a dodává: Nové příjmy mohou plynout i z demografických změn jako je stárnoucí populace – předpokládá se, že do roku 2050 bude až čtvrtina obyvatel Evropy a Severní Ameriky starší 65 let. Se zlepšující se kvalitou života a lékařské péče se zvyšuje doba dožití a nové inovativní produkty umožní pojišťovnám lépe obsloužit potřeby seniorů, zlepšit kvalitu jejich života a oddálit potřebu dlouhodobé zdravotní péče, případně snížit náklady, které taková péče vyžaduje.“ Jako konkrétní příklad lze uvést nositelný pás, který sleduje pohyb seniora a v případě pádu jej také ochrání před zraněním pomocí airbagu. Díky tomu se lze vyhnout náročné a zdlouhavé léčbě plynoucí z případné zlomeniny a zároveň eliminovat náklady, které by s takovou léčbou byly spjaty.

Zajímavá je pro pojistitele i generace mileniálů, někdy též označovaná jako generace Y. Ta je ochotna více sdílet osobní data, pokud výměnou dostane lepší nabídky – například ve formě snížených cen pojistného nebo slev na jiné produkty. 


Vzrůstající riziko kybernetických hrozeb  

Dodatečné příjmy z pojistných služeb může přinést krytí nově se objevujících rizik, například rozšiřujících se kybernetických hrozeb. Díky zvyšující se frekvenci práce z domova a sdílení různých zařízení v rámci jedné domácnosti roste i počet hackerských útoků, které často mají za následek  odcizení důležitých dat majitele zařízení. Velké společnosti, zejména výrobní či energetické podniky a spediční firmy, které více využívají propojených zařízení v rámci IoT se budou chtít více jistit proti různým typu malwaru, který může tato sdílená zařízení napadnout. 

O společnosti Accenture

Accenture je globální společnost poskytující profesionální služby v oblasti digitalizace, cloudu a kybernetické bezpečnosti. Díky propojení zkušeností a specializovaných dovedností ve více než 40 průmyslových odvětvích nabízíme služby v oblastech poradenství & strategie, Interactive, Technology a Operations – a to díky podpoře největší celosvětové sítě Advanced Technology a Intelligent Operations center. Našich 537 000 zaměstnanců využívá možnosti nejnovějších technologií i lidské vynalézavosti v práci pro klienty ve více než 120 zemích. Díky síle změn vytváříme hodnoty a zvyšujeme úspěšnost našich klientů, lidí, akcionářů, partnerů i celé společnosti. Navštivte nás na www.accenture.com