Pokud zvažujete očkování proti žloutence, pojišťovna vám na něj přispěje. Loni na něj ZP MV ČR vynaložila 2,9 milionu korun

Praha, 27. července 2021 – Virová hepatitida představuje celosvětový závažný zdravotní problém. V jejím důsledků zemře ročně 1,4 milionu lidí.1 Významnou součástí celkového snižování nemocnosti i úmrtností při hepatitidách typu A a B je očkování. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) nabízí svým pojištěncům již několik let finanční příspěvek, a to jak na samostatné vakcíny proti typu A i B, tak i na kombinovanou vakcínu proti oběma z nich. 

Virová hepatitida je infekce, která způsobuje zánět a poškození jater. Existuje 5 různých typů virů hepatitidy označovaných písmeny A, B, C, D a E. Některé z nich pak mohou vyvolat infekci, která přejde do chronické fáze a může vést až k život ohrožujícím komplikacím, jako je cirhóza nebo rakovina jater.1 V České republice se setkáváme zejména s typy A, B a C. Nejúčinnější prevenci v případě hepatitidy typu A a B dnes představuje očkování, u typu C dosud vakcína neexistuje. 

Příspěvek na očkování až 1 500 Kč

„V rámci Programu prevence infekčních onemocnění našeho Fondu prevence byl pro letošní rok navýšen příspěvek, který mohou naši pojištěnci využít na nejrůznější typy očkování, jež nejsou součástí povinného očkovacího schématu. Nyní si mohou dospělí žádat o finanční podporu 1 000 Kč, děti až do výše 1 500 Kč,“ vysvětluje Hana Kadečková ze ZP MV ČR. Tato podpora se vztahuje rovněž na samostatné vakcíny proti hepatitidě A i B, ale i na kombinovanou vakcínu. „Zájem o tento příspěvek je každoročně poměrně velký. Loni si o něj zažádalo 5 773 klientů a ZP MV ČR jim na něj přispěla téměř 2,9 milionu Kč,“ dodává Hana Kadečková.

Hepatitida A, B a C

Hepatitida typu A se přenáší špinavýma rukama nebo i nepřímo potravinami či předměty, kterých se nakažený dotkl. Nelze ji léčit léky a je při ní povinná hospitalizace a dlouhodobá jaterní dieta.2 Ačkoli je dnes ročně u nás hlášeno pouze několik stovek nakažených tímto typem, z historie jsou známy i rozsáhle epidemie s desítkami tisíc nemocných, např. ta z roku 1979, kdy se v ČR nakazilo ze zmrazených jahod více než 40 tisíc lidí.3 Již od 80. let je ale k dispozici vakcína, která zajišťuje dlouhodobou imunitu před tímto virem.5

V případě mnohem závažnější i nakažlivější hepatitidy typu B, která se přenáší kontaktem s porušenou kůži nebo sexuálním stykem, došlo k významnému zlepšení situace po zařazení vakcíny do plošného očkovacího schématu. Tato očkovací látka je od roku 2001 součástí tzv. hexavakcíny určené dětem od 9 týdnů, ale již v roce 1991 byla zařazena mezi mimořádné vakcíny pro rizikové osoby. Podstatně se tak snížil počet hlášených onemocnění z několika tisíc ročně na několik desítek.6 K dispozici je dnes i třídávková kombinovaná vakcína proti typům A i B, která chrání před nákazou celoživotně. 

Očkování proti žloutence se doporučuje zejména cestovatelům do oblastí s vysokým výskytem onemocnění, dále lidem, kteří přicházejí do prostředí s obecně horšími hygienickými podmínkami, ale též osobám pracujícím v rizikových povoláních nebo pacientům s chronickým onemocněním jater, narkomanům a podobně.

Zdroje:

  1. https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/wepub/12626/27824/Typy%20virov%C3%BDch%20hepatitid%20a%20jejich%20charakteristika.pdf
  2. https://www.vakciny.cz/ockovani-dle-nemoci/zloutenka/ 
  3. https://www.solen.cz/pdfs/med/2013/02/08.pdf
  4. https://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/hepa.html
  5. http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Hepatitidy/2015_trendy_vir_hep_v_CR.pdf 

ZP MV ČR působí na českém trhu již devětadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Tři roky za sebou byla držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands. Nejnověji získala ocenění Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna v zemi pro rok 2020. Jako první zdravotní pojišťovna v ČR komunikuje s klienty i prostřednictvím podcastů s názvem „Zdraví v kostce“. Věnuje se v nich aktuálním tématům ze zdravotnictví a otázkám prevence.