Z prodaných bytů v Brně přiteklo za první pololetí do státní kasy 600 milionů korun

Obava z růstu úrokových sazeb i snaha získat výhodnou investici vedou lidi
k nákupům nemovitostí. Přestože průměrná cena prodaného bytu dosáhla pěti milionů korun, prodal se v jihomoravské metropoli od dubna do června rekordní počet bytů, vyplývá z pravidelné analýzy společnosti Trikaya. Mezi zájemci o koupi se nově objevují i nemovitostní fondy a řadu bytů si pro vlastní účely nechávají také stavební firmy. Výnos z pronájmu bytů se aktuálně pohybuje mezi třemi a čtyřmi procenty. 

V Brně se ve druhém čtvrtletí prodalo 503 bytů, což je více než za předchozí dva kvartály dohromady. Takové prodeje stavitelé zaznamenali naposledy před pěti lety, kdy se byty prodávaly o polovinu levněji. Kupce zkrátka nezastavila ani cena 97 tisíc korun za metr čtvereční, kterou za nový byt v průměru zaplatili. „Poptávka po bytech je dlouhodobě silná
a v posledním čtvrtletí ji zvedá i hrozící růst úrokových sazeb. Kupující se snaží využít posledních příležitostí ke sjednání výhodných úvěrů s cenou pod dvě procenta. V posledních třech měsících také došlo k hromadnému uzavírání obchodních transakcí u několika developerských projektů, což rovněž přispělo k nadstandardnímu počtu prodaných bytů,“ komentuje situaci výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý. Hodnota prodaných bytů za poslední půlrok meziročně vzrostla o 75 procent na téměř čtyři miliardy korun. Státní rozpočet si díky tomu přilepšil o 600 milionů korun.

Investice do garsonky? Zhodnocení téměř čtyři procenta

Nejvíce se v uplynulém čtvrtletí kupovaly malé jednopokojové byty, o něž jeví zájem čím dál větší počet investorů, poněvadž se jedná o výhodné a stabilní aktivum. „Průměrný hrubý výnos z pronájmu garsonky v Brně je dnes zhruba 3,9 procenta. Kromě toho jsou malé byty také lépe likvidní, tedy jednoduše se dají v budoucnu znovu prodat,“ říká Alexej Veselý
a dodává: „V Česku ale začínáme pozorovat i nový trend, podobný zahraničí. Mezi zájemci se objevují nemovitostní fondy, jako například švédský Heimstaden, které nechtějí nemovitost jen vytěžit a po pár letech prodat, ale počítají s dlouhodobými pronájmy bytů a jejich správou.“ Kromě toho si byty začínají ve vlastním portfoliu nechávat i samotní stavitelé.

Šetříte na byt? Připravte si 113 tisíc na metr

V Brně je v současné době v nabídce 220 jednopokojových, 139 dvoupokojových,
60 třípokojových a 30 čtyřpokojových bytů v novostavbách. Jejich cena neustále roste,
a jak se shodují odborníci napříč odvětvími, dokud města nepřipraví příležitosti pro novou výstavbu, klesat zřejmě nebudou. „I kdyby se zrychlil průběh povolovacích procesů, rozšířila se nabídka bytů a ceny díky tomu poklesly, v posledním roce bylo zdražování natolik raketové, že nelze očekávat návrat cen na úroveň, jaká byla například před rokem,“ dodává k tématu obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich. Za metr čtvereční kupci aktuálně zaplatí o 30 procent více než loni, kdy se byty nabízely v průměru za 86 800 korun. Aktuálně vyjde průměrný, 53 metrů čtverečních velký byt na téměř šest milionů,
a tedy na 113 tisíc za metr. S průměrným brněnským platem 41 740 korun lidé budou na tento byt šetřit skoro 12 let.

Průměrné ceny bytů v nabídce dle dispozic (k červenci 2021)

DispoziceCena s DPHVelikost bytuCena za m2
s DPH
1+kk4 350 000 Kč37,0 m2118 000 Kč
2+kk6 300 000 Kč57,4 m2109 500 Kč
3+kk8 250 000 Kč80,5 m2102 000 Kč
4+kk a více12 500 000 Kč117 m2107 000 Kč

Celkem dvě třetiny nabízených bytů se nacházejí v městské části Brno-střed. „Silně rozvojovou oblastí se v posledních letech stává lokalita kolem ulic Francouzská, Bratislavská
a Cejl. Jedná se o stavebně nejaktivnější lokalitu v Brně, v níž vzniká hned několik zajímavých projektů. Zvýšený zájem o byty v této oblasti v blízkosti centra však také zvedá ceny nemovitostí,“ dodává Alexej Veselý.

Za kolony na hranicích měst může i nedostatečná výstavba

Nedostupnost bydlení v Brně a odliv zejména mladých rodin za hranice města si uvědomuje i tamní magistrát. Rozhodl se však situaci řešit vlastní výstavbou městských bytů, nikoliv spoluprací s investory a uvolněním pozemků pro nové bytové projekty. Za posledních 12 měsíců město po vlastní ose dokončilo 220 bytů, které slouží specifickým skupinám obyvatel, jako jsou nízkopříjmové domácnosti, senioři a lidé se zdravotním postižením nebo mladé rodiny. „Všechny tyto kroky vedení města jsou záslužné a bezesporu potřebné. Jsme rádi, že k nim magistrát přistupuje aktivně, ale domníváme se, že situaci v uplynulých letech podcenil. Přes urgence odborníků z oblasti stavitelství nedocházelo k přípravě infrastruktury ani ke zlepšení procesů výstavby. Mnoho projektů je tak dlouhodobě pozdrženo kvůli pochybení úředníků, jako například byty ve čtvrti Pod Hády. Celkově se jedná o stovky až tisíce bytů, ve kterých už dnes mohli lidé spokojeně bydlet. Namísto toho zůstávají projekty kvůli byrokracii nebo nepřipravenosti území pouze na papíře,“ popisuje situaci Alexej Veselý ze společnosti Trikaya. 

Zájemcům o nové bydlení tak stále častěji nezbývá než se poohlížet po nájemním bydlení nebo si svůj vysněný byt koupit v okolí Brna za cenu každodenního dojíždění. Byty za hranicemi Brna sice také zdražují, ale zdaleka ne takovým tempem jako přímo ve městě.

O společnosti Trikaya

Realitní skupina Trikaya je skupinou společností podnikajících v oblasti výstavby a investic do nemovitostí v České republice se specializací na druhé největší město u nás – Brno. Společnost byla založena v roce 2010 a původně se věnovala čistě developmentu rezidenčních budov. V současné době společnost realizuje kromě rezidenční výstavby také výstavbu administrativních budov a investice do velkých obchodních center s plánovanou rekonstrukcí a jejich rozvojem. Cílem společnosti Trikaya je budovat inovativní projekty, které nabídnou klientům nejen vysokou kvalitu, ale i standardy běžné v ostatních vyspělých státech světa.