Letecký pohled na místa zasažená tornádem na konci června i července ukazuje množství odvedené práce

Brno, 10. srpna 2021 – Spoušť, jakou Česko nepamatuje, ale také obrovská vlna solidarity a odvedené práce při odstraňování následků ničivého tornáda, které se jihem Moravy prohnalo na konci června. Obojí ilustrují letecké snímky, jež si nechalo pořídit vedení kraje. Ty nabízejí nejen aktuální pohled na zasažená místa na konci července, ale také těsně po tornádu a před ním.

Snímky území zasaženého ničivým tornádem pořídila pro jihomoravský krajský úřad brněnská společnost TopGis, která se na letecké snímkování Česka specializuje. „První kolo snímkování šestadvacet kilometrů dlouhého a až sedm set metrů širokého pásu v oblasti mezi Břeclaví a Hodonínem se uskutečnilo 29. června necelý týden po tornádu. Podruhé jsme oblast mapovali 24. července,“ uvedla Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti.

Snímky jsou velmi detailní, je z nich jasně patrné, jak přírodní živel poničil vedle samotné zástavby i lesy, sady a vinice. „Při srovnání obou časových řad je zároveň vidět také obrovské množství práce, kterou obyvatelé zasažených míst, dobrovolníci a složky integrovaného záchranného systému či armáda za ten měsíc odvedli,“ dodává Drahomíra Zedníčková.

TopGis zmíněnou oblast snímkoval z letadla naposledy v roce 2018 při pravidelném focení celé České republiky.

O společnosti TopGis
Brněnská společnost TopGis působí na trhu od roku 2009 a je lídrem v oboru geodézie, mapování a webových mapových služeb. Vlastní všechny podstatné technologie – letadla, kamerové a laserové senzory či mapovací automobily – a její tým tvoří pět desítek zkušených odborníků v GIS a SW oboru. Společnost je tvůrcem nejdetailnější aktualizované ortofotomapy České republiky a dlouhodobým dodavatelem mapových podkladů pro Seznam.cz. Prostřednictvím webového portálu GisOnline.cz umožňuje náhled do katastru nemovitostí, pasporty, analýzy či přesná měření.