Čeští obchodníci se potýkají s nedostupností zboží a přichází o zisky. Mnohdy přitom jen neví o vlastních zásobách

Praha, 11. 8. 2021: Výpadky v dodavatelských řetězcích jsou stále větším problémem, který i v Česku postihuje čím dál více odvětví. Obchodníci mají velké potíže s dostupností vybraného zboží a přicházejí o zisky, protože nemohou pokrýt poptávku. Jak ale popisuje Roland Džogan ze společnosti Ydistri, problém se dá v některých případech poměrně dobře řešit moderními technologiemi v čele s chytrou redistribucí. Obchodní řetězce totiž zásoby často mají – jen ne na té správné prodejně a nejsou je schopny relokovat.

V dodavatelském řetězci dochází v posledních měsících vlivem následků pandemie covid-19 k výrazným zpožděním a problémy, které se týkají zejména dovážky zboží a důležitých komponent ze zámoří, už pociťují i čeští obchodníci. Čínské přístavy, které jsou důležitými tepnami mezinárodní námořní dopravy se průběžně potýkají s novými vlnami nákazy, fungují v omezeném provozu a lodě v nich na průjezd čekají klidně několik dní. Jinde zase není do čeho nakládat. Přepravní kontejnery kvůli snížené poptávce během pandemie zůstaly bez využití ležet v Evropě a pro nakládku v zámoří jich teď není dostatek, ty, které k dispozici jsou pak oproti předchozím letům zřetelně podražily.

„Podle informací z trhu je lodní doprava z Asie nyní až sedminásobně dražší, takže mnohým firmám se už ani nevyplatí některé zboží dovážet. Tranzitní čas letecké dopravy se v době kapacitních problémů protahuje až na dvojnásobek, doba dopravy po železnici je asi o dva až tři týdny delší než běžně a termíny jsou navíc aktuálně beznadějně plné na celý letošní rok. Celkově doprava napříč odvětvími podražila asi 8 až 15krát a obchodníci tak kromě nedostatku součástek či zboží pro výrobu a prodej musí řešit také nastavení koncových cen, kterými potřebují pokrýt zdražení,“ popisuje komplikace v dodavatelském řetězci Roland Džogan, odborník na distribuci zboží a CEO startupu Ydistri.

Situace v mezinárodní dopravě už nyní dopadá na mnoho oborů. V České republice zatím nejvíce postihuje firmy obchodující se spotřební elektronikou a automobilky, výjimkou však nejsou ani výpadky dodávek v textilním nebo farmaceutickém průmyslu. Situace se navíc nejspíš v blízké době nebude příliš lepšit, mnohé firmy proto v obavách o to, aby byly schopny pokrýt poptávku ve vánočním období, raději zboží ve velkém předobjednávají. Podle Džogana by přitom problém s nedostupností zboží nemusel být tak rozsáhlý, kdyby maloobchodní řetězce uměly své zboží lépe redistribuovat. 

„Obchodníci se často potýkají s tím, že na dané prodejně nejsou schopni vyhovět poptávce a zbytečně přicházejí o zákazníky, ačkoli má jiná prodejna v rámci řetězce požadovaného zboží přebytek, a naopak se jí ho nedaří prodat. Je proto nyní ještě důležitější než kdy jindy, aby byly řetězce schopny zboží mezi pobočkami chytře redistribuovat dle aktuální poptávky,“ popisuje Roland Džogan, jehož startup Ydistri vyvíjí službu, která je schopna zanalyzovat skladové zásoby a jejich potenciál prodeje napříč všemi pobočkami řetězce a následně zajistit chytrou redistribuci.

Chytrá redistribuce není všespásným řešením a určitých typů zboží a součástek, jako jsou třeba čipy, je skutečný nedostatek, který nelze vyřešit jinde, než v asijské továrně a na distribuční cestě. Dostupnosti značného množství zboží by ovšem chytrá redistribuce významně pomohla:

„Je evidentní, že ačkoli klasické objednávkové systémy disponují funkcí predikce poptávky, nikdy nemohou být 100% přesné. Přebytky, a naopak nedostatky zboží na jednotlivých prodejnách je proto nutno dodatečně vyvažovat za pomoci chytré redistribuce. Dlouhodobým vyhodnocováním služby u našich zákazníků jsme zjistili, že máme více než 90procentní úspěšnost predikcí a výběrů správných produktů pro redistribuci. Obchody tak díky chytré technologii často mohou sáhnout do vlastních nevyužitých zásob a vyhnout se zbytečnému objednávání zboží, které jim jinde leží bez užitku,“ uzavírá Džogan.