V Česku stojí za vývojem BankID, v Londýně nyní Applifting vyvíjí aplikaci na propojení služeb více než 200 finančních institucí

Londýn a Praha 12. srpna 2021 – České vývojářské studio Applifting v listopadu otevřelo novou pobočku v Londýně, nyní za Lamanšským průlivem úspěšně pracuje na další fázi unikátního fintechového projektu. Pro anglický startup Braid vyvíjí mobilní aplikaci, která uživatelům zpřístupní služby od více než 200 britských finančních institucí. Navíc jim pomůže se přehledně a efektivně starat o peníze a nabídne proaktivní vedení i rady, jak z financí dostat maximum – ať už snížením nákladů či poplatků, nebo maximalizací úspor a návratnosti investic napříč celým trhem. Startup Braid, za kterým stojí osobnosti z britského bankovního sektoru i slavné Cambridgeské univerzity, si vybral Applifting díky jeho zkušenostem s vývojem tuzemského systému elektronické identifikace BankID. Ta nově Čechům umožňuje bezpečné a snadné přihlášení online pomocí bankovní identity ke komunikaci s úřady, v rámci peněžních transakcí i přihlašování do e-shopů, to vše pomocí jediného účtu.

Cílem aplikace Braid je zpřehlednit svět finančních služeb a poskytnout uživateli jasný a snadný způsob, jak o své peníze pečovat. Je to pro nás výzva, protože systém musí být schopen jednoduché integrace a komunikace s několika institucemi současně,“ popisuje CEO londýnské pobočky Appliftingu Jan Hauser. V jediném nástroji tak uživatelé získají přístup ke službám bankovních institucí, stavebních spořitelen, investičních, úvěrových a dalších finančních společností. Kromě přehledu pohybu zdrojů na bankovních a kreditních účtech jim aplikace poskytne také finanční poradenství, tipy, jak se vyhnout zbytečně vysokým poplatkům, a umožní snáze dosahovat finančních cílů díky automatizovaným převodům.

„Za poslední dekádu přinesly inovace ve fintechu ohromnou škálu nových produktů a služeb. Tato fragmentace bankovního sektoru však zároveň zákazníkům znesnadňuje přehled o jejich financích a optimalizaci využití finančních zdrojů. Open banking, a eventuelně open finance, nám nabízí příležitost vyřešit tyto problémy v rámci platformy, kde se lidé o své finanční prostředky mohou starat jednoduchým a konzistentním způsobem,“ dodává Rowan Laurence, zakladatel a CEO startupu Braid.

Budování byznysu od nuly

Práce na aplikaci Braid je jedním z prvních projektů, které londýnská pobočka Appliftingu získala od svého otevření v loňském listopadu. V první, asi dvouměsíční fázi dodal Applifting architekturu a grafické návrhy prostředí softwaru, následující půlrok bude probíhat samotný vývoj, který má na starosti šestičlenný tým. Přesto ale pro zkušené vývojáře nebylo jednoduché zakázku získat. „Londýnskou pobočku jsme otevřeli s úplně čistým štítem, na místním trhu jsme na rozdíl od Česka měli jen naprosté minimum kontaktů a nulové reference. Navíc stejně jako v České republice ani zde nemáme sales tým, takže klienty hledáme vlastními silami a na doporučení,“ přibližuje začátky CEO pobočky Jan Hauser.

Novou klientelu britský tým doufal najít v rámci coworkingového centra Level39, v němž novou kancelář otevřel. Plány mu ale zkomplikoval lockdown v důsledku covidové pandemie. „Doufali jsme, že v našem co-worku bude více lidí, ale za čtyři měsíce se jich tu objevilo sotva pět. Vše proto stálo na networkingu online, využili jsme hlavně mentoringového programu pořádaného v rámci našeho patra, který nás propojil s řadou zajímavých lidí, včetně CTO startupu Braid, s nímž nyní spolupracujeme,“ líčí Hauser. K získání kontaktů využil také lokálně oblíbenou byznysovou aplikaci Lunchclub.com, která působí jako seznamka pro byznys development. Navíc pravidelně organizuje webináře pro místní startupovou komunitu.

Rozhodující byly zkušenosti z Česka

Applifting získal zakázku na vytvoření bankovní aplikace Braid díky předešlé zkušenosti s vývojem systému elektronické identifikace BankID a široké znalosti z oblasti open bankingu, například ze spolupráce s irským startupem Leveris nabízejícím BaaS či s vytvořením aplikace George pro Erste Group, mateřskou společnost České spořitelny. BankID nově Čechům umožňuje snadné a bezpečné přihlášení online pomocí bankovní identity ke komunikaci s úřady, správě peněžních transakcí i do e-shopů, a to vše prostřednictvím jediného účtu. Uživatelé se tak již nebudou muset například registrovat zvlášť na každém e-shopu nebo si pro založení účtu vytvářet e-mailovou adresu. 

Díky použité technologii a bezpečnostním protokolům je BankID pokroková záležitost i v evropském měřítku. Zatímco starší systémy fungují spíše na bázi vydávání bezpečnostních certifikátů, bankovní identita je srovnatelná s formou přihlášení technologických gigantů Apple, Facebook, Google a Microsoft. BankID bylo v České republice spuštěno 1. června 2021, aktivní je prozatím pro klienty České spořitelny a ČSOB. Implementace dalších tuzemských bank bude probíhat od poloviny června do konce roku. Pro uživatele jsou založení a provoz BankID zcela zdarma, firmy jej budou moci provozovat na bázi ročního předplatného nebo formou platby dle používání. 

Více o Appliftingu

Applifting je české vývojářské studio, které vytváří software a aplikace na míru pro přední tuzemské i zahraniční společnosti. Podle žebříčku Deloitte Fast 50 za rok 2020 jde o osmou nejrychleji rostoucí firmu v České republice a 22. ve střední Evropě. Applifting stojí na unikátním principu naprosté otevřenosti. Každý applifter může ovlivňovat směřování firmy i výběr projektů. Všichni navzájem znají výši svých platů a vědí, co musí udělat pro to, aby se profesně i finančně posunuli. Také proto patří mezi tzv. tyrkysové firmy, pro něž je na prvním místě spokojenost zaměstnanců a klientů, zisk je pouze nástrojem pro dosahování vyšších cílů. Mezi hlavní klienty studia patří Jablotron, Komerční banka a mateřská společnost České spořitelny Erste Group. Applifting vznikl v roce 2014 jako garážový projekt Filipa Kirschnera a Vratislava Kalendy a od té doby se rozrostl na více než 120 pracovníků.