Slyším očima. Projekt studentek z Ostrova na Karlovarsku vyhrál Vodafone AR Challenge, vyvinou vlastní aplikaci využívající rozšířenou realitu

26. srpna 2021 – Speciální digitální brýle využije projekt Slyším očima, který vyhrál v soutěži Vodafone AR Challenge. Tým studentek z Ostrova, který za vítězným návrhem stojí, bude mít nyní možnost za pomoci Vodafonu a dalších partnerů uvést svůj nápad do praxe – v následujících měsících budou studentky pracovat na vývoji aplikace, která bude sloužit jako inteligentní překladač pro lidi se sluchovou poruchou a umožní jim bez problémů komunikovat s okolím. Příležitost realizovat své návrhy ovšem čeká i na další dva studentské týmy z Gymnázia Jeseník, které se umístily na druhém a třetím místě s projekty zaměřenými na lázeňství a sociální služby. 

Studentky z Ostrova využily v soutěži Vodafone AR Challenge možností, které nabízí rozšířená realita (AR – augmented reality) a smíšená realita (MR – mixed reality), kdy aplikace prostřednictvím speciálních brýlí doplňuje grafické objekty do skutečného světa kolem nás.

Vítězný projekt Slyším očima počítá s tím, že mikrofony zabudované v brýlích budou snímat veškerý zvuk v okolí a převádět ho do vizuální formy. „Uživatelům neunikne nic z okolního dění a spolehlivě rozpoznají, pokud v okolí projede záchranka nebo na ně kdosi z povzdálí zavolá, že si v obchodě zapomněli peněženku. Brýle budou sloužit také jako inteligentní překladač. Při dialogu budou snímat hlas a převádět ho do psaných titulků, nebo do formy avatara, který překládá do znakové řeči v reálném čase,“ popisují autorky Pavla Adamcová a Jana Kašková, jak bude vítězný projekt v praxi fungovat.

O vítězi rozhodlo hlasování odborné poroty složené z odborníků Vodafonu, zástupců Nadace Vodafone a koordinátorů projektu 5G pro 5 měst, a dále hodnocení zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj, za jejichž podpory soutěž proběhla. Do rozhodování se zapojili i zaměstnanci Vodafonu, který soutěž pořádal. 

Chtěli jsme ukázat, že ve spojení s chytrými technologiemi dokáží mladí lidé velké věci. Do soutěže se přihlásilo celkem 43 studentů středních škol z Karlovarska, Ústecka a Jesenicka, kteří vytvořili 14 velmi kvalitních a propracovaných návrhů. Vybrat nejlepší projekt bylo opravdu složité, což je dobrá zpráva. Ukazuje se, že dnešním středoškolákům není lhostejné, jak se v jejich městě žije,“ říká Aleš Bernášek, který se ve Vodafonu věnuje strategii a inovacím, aktuálně s důrazem na 5G.

Vítězný tým nyní bude v úzké spolupráci s odborníky Vodafonu a dalšími odbornými partnery pracovat na vývoji aplikace. Navíc ho čeká účast v unikátním akceleračním programu Laboratoř Nadace Vodafone, který pomáhá startupům a neziskovým organizacím nastartovat či rozvíjet společenské inovace s pozitivním sociálním dopadem právě s využitím digitálních, informačních a komunikačních technologií. Studentky tak kromě odborné podpory získají i mentoring například v oblasti byznysu a marketingu a jako bonus finanční odměnu ve výši 100 000 korun na vývoj projektu. Aplikace Slyším očima by tak měla spatřit světlo světa již v roce 2022.

Technologie dokáží pomoci v lázeňství i sociálních službách

Velká příležitost čeká i na další dva studentské týmy, které se umístily na druhém a třetím místě. V listopadu letošního roku získají “divokou kartu” a zúčastní se tak výběrového bootcampu do Laboratoře Nadace Vodafone, a pokud v konkurenci dalších účastníků uspějí, budou mít možnost vstoupit do akcelerátoru společně s vítězným týmem. Je tedy možné, že se podaří realizovat i další dva projekty, které navrhli studenti z Gymnázia Jeseník a zaměřují se na zapojení digitálních technologií a 5G sítě do lázeňství a sociálních služeb.

Druhou příčku v soutěži Vodafone AR Challenge obsadili autoři projektu Tradiční procedury očima budoucnosti, který má za cíl naplno rozvinout potenciál Jeseníku jako lázeňského města. „Rozšířená realita pomůže lázeňským pacientům provádět předepsané procedury s využitím interaktivních návodů, stejně tak ji využije při provádění protahovacích cviků. Současně využitím možností chytrých mobilních telefonů naše řešení umožní lékařům sledovat hodnoty fyziologických funkcí a pokrok v plnění předepsaných procedur jednotlivých pacientů. Za další fyzickou aktivitu by mohli získat body, které budou moci proměnit na různé odměny v celém lázeňském areálu. Volný čas pak zpříjemní virtuální průvodce, který na procházkách oživí historické památky v okolí,“ popisují Jiří Pučok a Jan Drochýtek, studenti Gymnázia Jeseník a autoři návrhu.

Třetí příčku obsadili autoři projektu VIA – Virtual Intelligent Assistent. Vycházeli z předpokladu, že senioři v Česku již nyní tvoří přibližně 20 % populace a jejich počet se bude neustále zvyšovat. Po konzultacích s Centrem sociálních služeb v Jeseníku tak navrhli komplexní digitální platformu pro seniory i dlouhodobě nemocné. „Dnešní zdravotnictví dobře léčí tělo, ale jen velmi omezeně se věnuje mentálnímu zdraví. Rehabilitace a aktivizace jsou každodenní nezbytnosti a je velmi náročné je zajišťovat v potřebném množství a kvalitě pro každého klienta. Právě na to jsme se v našem projektu zaměřili a vytvořili návrh digitální platformy, která ušetří čas lékařům a fyzioterapeutům. Zároveň pomůže starším lidem zůstat vitální,“ vysvětluje spoluautorka návrhu Andrea Rysnerová z Gymnázia Jeseník.

V rámci soutěže bohužel nemůžeme vybrat více vítězů, ale právě i s ohledem na vysokou úroveň a potenciál budeme usilovat o to, aby příležitost k realizaci dostalo více nápadů. Ať už ve spolupráci s jednotlivými kraji a městy, v rámci projektu 5G pro 5 měst nebo skrze partnery,“ vysvětluje Aleš Bernášek. 

Soutěž měla i jedno specifikum. Jako jediná mezi středními školami se jí totiž zúčastnila i Základní škola Neštěmická z Ústí nad Labem, jejíž žáci představili rovnou tři inspirující projekty. Za jejich odvahu získali speciální cenu od společnosti Vantage Towers, kterou je prohlídka některého z vysílačů mobilní sítě, které tato společnost spravuje.

O soutěži Vodafone AR Challenge

Soutěž Vodafone AR Challenge spustil Vodafone za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj v květnu letošního roku v rámci projektu 5G pro 5 měst. Byla určena pro studenty středních škol v Jeseníku, Ústí nad Labem a Karlových Varech, ve kterých je Vodafone partnerem projektu. Studentské týmy měly za úkol vymyslet inovativní způsob využití rozšířené reality pomocí speciálních brýlí a sítě 5G tak, aby se v jejich městech lépe žilo. Zaměřit se měli na tři základní oblasti: zdravotnictví, životní prostředí a vzdělávání.  Navzdory on-line výuce po téměř celé pololetí se do soutěže přihlásilo 14 kvalitně vypracovaných projektů a zapojily se školy ze všech tří měst. 

O společnosti Vodafone

Vodafone je telekomunikačním lídrem v Evropě a Africe. Naším cílem je „spojovat pro lepší budoucnost“ a naše odborné znalosti a rozsah působení nám dávají jedinečnou příležitost dosáhnout pozitivní změny pro společnost. Naše sítě udržují rodiny, přátele, firmy i vlády ve spojení a hrajeme zásadní roli při udržování chodu ekonomik a kritických odvětví, jako je vzdělávání a zdravotní péče. Vodafone je největším operátorem mobilních a pevných sítí v Evropě, je největším světovým poskytovatelem připojení k internetu věcí (IoT) a naše technologická platforma M-Pesa v Africe umožňuje 50 milionům lidí těžit z přístupu k mobilním platbám a finančním službám. Mobilní a pevné sítě provozujeme v 21 zemích a ve 49 dalších spolupracujeme v oblasti mobilních sítí s partnery. K 30. červnu 2021 jsme měli více než 300 milionů mobilních zákazníků, více než 28 milionů zákazníků s pevným připojením, více než 22 milionů televizních zákazníků a 130 milionů připojených IoT zařízení

V České republice poskytuje Vodafone služby více než 4,5 milionu zákazníků – zhruba 3,9 milionu připadá na mobilní služby, dalších přibližně 700 tisíc na fixní služby, kde Vodafone posílil svou pozici po integraci společnosti UPC Česká republika. Podporujeme diverzitu a inkluzi prostřednictvím našich politik v oblasti mateřské a rodičovské dovolené, celosvětově s pomocí internetového připojení posilujeme postavení žen a obecně zlepšujeme přístup ke vzdělání a digitálním dovednostem. Respektujeme všechny jednotlivce bez ohledu na rasu, etnickou příslušnost, zdravotní postižení, věk, sexuální orientaci, genderovou identitu, kulturu nebo náboženství.Vodafone rovněž dělá významné kroky ke snížení dopadu svého podnikání na planetu. Jde například o nákup 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů po celém světě i o opětovné použití, další prodej nebo recyklaci 100 % našeho nadbytečného síťového vybavení nejpozději od roku 2025. Firma také postupně snižuje emise skleníkových plynů z provozu i z dodavatelského řetězce. Díky těmto krokům chce Vodafone dosáhnout nejpozději v roce 2040 uhlíkové neutrality. Více informací na www.vodafone.cz.