Vzdělávací organizace čelí masivní vlně kyberútoků

  • Vzdělávací sektor zaznamenal v červenci nárůst kybernetických útoků o 29 % ve srovnání s první polovinou roku 2021, jedna organizace čelila v průměru 1 739 útokům týdně.
  • Nejvíce útokům čelily vzdělávací a výzkumné společnosti v Indii, Itálii, Izraeli, Austrálii a Turecku

PRAHA – 26. srpna 2021 — Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, upozorňuje na rostoucí hrozbu kyberútoků na vzdělávací a výzkumné organizace. Během července čelil vzdělávací sektor největšímu množství útoků ze všech průmyslových odvětví. Na jednu vzdělávací společnost mířilo v průměru 1 739 kyberútoků týdně, což je 29% nárůst oproti první polovině roku 2021.

cid:image001.png@01D791B6.26F7D310

Srovnání průměrného týdenního počtu útoků na vzdělávací a jiné organizace

Nejvíce útoků zaznamenaly vzdělávací a výzkumné organizace v Indii, Itálii, Izraeli a Austrálii.

cid:image001.png@01D78FA9.000D8510

Týdenní počet útoků na vzdělávací a výzkumné organizace (srovnání července 2021 s první polovinou roku 2021)

Podle výzkumného týmu Check Point Research byl vzdělávací sektor ve více než polovině analyzovaných zemí nejčastěji napadaným sektorem a v 94 % zemí je vzdělávání mezi třemi nejčastěji napadanými sektory.

Z pohledu regionů je nejvíce útoků v jižní Asii.

cid:image002.png@01D791CC.40968080

Týdenní počet útoků na vzdělávací a výzkumné organizace (srovnání července 2021 s první polovinou roku 2021)

„Vzdělávací sektor čelí dlouhodobě výrazně většímu počtu útoků než jiná odvětví. Školy, univerzity a výzkumná centra jsou pro kyberzločince atraktivním cílem, protože z hlediska bezpečnosti většinou nemají dostatek prostředků. Navíc koronavirová pandemie přinesla nutnost vzdálené výuky, čímž se bezpečnostní riziko ještě zvýšilo. S návratem žáků do škol můžeme očekávat novou vlnu hrozeb, na kterou nejsou mnozí připraveni. Organizace ve vzdělávacím sektoru musí být proaktivní a používat preventivní bezpečnostní technologie, které zastaví kyberútoky a hrozby, jako je například ransomware,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Bezpečnostní tipy pro zaměstnance škol i studenty:

  • Posilte hesla: Na heslech záleží a je dobré zkontrolovat a posílit hesla, která používáte pro přihlašování ke vzdáleným zdrojům, jako je e-mail nebo pracovní aplikace. Používejte výhradně unikátní hesla, nikoliv jedno heslo pro více druhů služeb.
  • Pozor na phishing: Vyvarujte se klikání na jakkoli podezřelé odkazy a stahujte pouze obsah ze spolehlivých zdrojů. Nezapomeňte, že phishing využívá sociální inženýrství, takže pokud obdržíte e-mail s neobvyklým požadavkem, pečlivě zkontrolujte informace o odesílateli a ujistěte se, že komunikujete s kolegy a ne s kyberzločinci.
  • Minimalizujte rizika: Důležité je, aby útočníci měli jen minimum prostoru, jak zaútočit. Mějte proto plnou kontrolu na koncovými body, aplikacemi, síťovým provozem a daty. Data šifrujte, když jsou v pohybu, ale i když „odpočívají“ nebo je někdo používá. Důležité je také dodržovat bezpečnostní politiky a zásady vaší organizace na všech koncových bodech.
  • Používejte anti-ransomware: Ochrana proti ransomwaru hlídá, jestli nedochází k neobvyklým aktivitám, jako je otevírání a šifrování velkého počtu souborů. Pokud anti-ransomware zachytí jakékoli podezřelé chování, může okamžitě reagovat a zabránit masivním škodám.
  • Izolujte hrozby, napravte škody: Omezte útoky a kontrolujte škody pomocí detekce a blokování komunikace s řídícími servery, izolací infikovaných počítačů zabraňte dalšímu pohybu malwaru. Následně můžete napravit škody a obnovit zašifrované soubory, umístit soubory do karantény, shodit nežádoucí procesy a vyčistit celý systém.

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Blog: https://research.checkpoint.com/ 

Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_ 

Sledujte novinky o společnosti Check Point:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com 
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

O výzkumném týmu Check Point Research 

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Chrání zákazníky před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Check Point nabízí víceúrovňovou bezpečnostní architekturu, Infinity Total Protection s pokročilou prevencí hrozeb 5. generace, a tato kombinovaná produktová architektura chrání podnikové sítě, cloudová prostředí a mobilní zařízení. Check Point navíc poskytuje nejkomplexnější a nejintuitivnější nástroje pro správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.