ARICOMA Group kupuje švédskou technologickou a poradenskou společnost Stratiteq a posiluje svou přítomnost na skandinávském trhu

Praha, Malmö, 1. září 2021 – Skupina ARICOMA pokračuje ve své mezinárodní expanzi a kupuje švédskou technologickou a poradenskou společnost Stratiteq. ARICOMA Group, která je součástí skupiny KKCG, touto akvizicí posiluje svou pozici na skandinávských trzích a zároveň rozšiřuje své kompetence v oblasti strategického poradenství a podnikových řešení založených na vytěžení hodnoty dat, které mají společnosti k dispozici (data-driven business solutions). Akvizicí společnosti Stratiteq s kancelářemi v Malmö a Stockholmu přibude do skupiny ARICOMA více než 100 nových zaměstnanců. 

„Našli jsme skvělou firmu s úžasnými lidmi,“ komentuje akvizici Ludovic Gaudé, Head of Custom Software Development Operations skupiny ARICOMASedmnáctiletá historie společnosti Stratiteq mluví sama za sebe, firma vytvořila mnoho inovativních projektů pro regionální i mezinárodní společnosti, jako jsou Haldex, Skånetrafiken, Securitas nebo Vattenfall. Je vidět, že její zaměstnanci jsou opravdovými odborníky v oblasti zpracování a využití firemních dat; od vývoje pokročilých softwarových aplikací až po inovativní strategie, které mění fungování zákazníků v digitálním prostředí. Významně posílí skupinu Aricoma a my zase urychlíme jejich růst. Ideální kombinace,” dodává Gaudé. 

Johan Ahlqvist, předseda představenstva společnosti Stratiteq, pokračuje: „Jsme rádi, že se můžeme připojit ke skupině ARICOMA. Je to přirozený posun v příběhu společnosti Stratiteq. Urychluje implementaci strategie, kterou jsme přijali v roce 2020 a zároveň tento krok respektuje základní hodnoty, na nichž byla společnost Stratiteq před 17 lety založena. Těšíme se na spolupráci se společnostmi ve skupině a na společné vytváření inovativních řešení pro naše klienty.” 

Skupina ARICOMA Group usiluje o to, aby se z ní stal silný evropský hráč v oblasti ICT a SW řešení. Podle Michala Tománka, investičního ředitele KKCG, je akvizice dalším krokem na cestě k tomuto cíli: „Stratiteq nám pomůže nejen zvětšit náš profil ve Skandinávii, ale i obohatit naše schopnosti v nesmírně atraktivní sféře digitální transformace.” 

Stratiteq bude i po akvizici pokračovat pod stávající značkou a vedením současného manažerského týmu.

Frank Hennekens, generální ředitel společnosti Stratiteq, říká: „Máme velké ambice a dosud jsme se stoprocentně soustředili na to, dosáhnout jich vlastními silami. Když jsme se ale setkali s lidmi, kteří stojí za skupinou ARICOMA, cítili jsme, že to mezi námi vzájemně rezonuje, a to i z hlediska podnikové kultury. Jsme přesvědčeni, že naše kompetence přirozeným způsobem doplňují odbornost skupiny ARICOMA. Věřím, že toto spojení nám pomůže posunout naše podnikání zase o krok dál.” 

K podpisu smlouvy došlo v pondělí 30.8.2021, kdy se majitelé společnosti Stratiteq dohodli se zástupci ARICOMA Group na prodeji 100% podílu ve společnosti. Celá transakce ještě podléhá schválení příslušným antimonopolním úřadem a vypořádání transakce se očekává počátkem října 2021. Po dokončení všech formalit bude mít ARICOMA Group devět členů, konsolidovaný obrat přes 8,8 miliardy korun a EBITDu téměř 962 milionů korun. Celkový počet zaměstnanců přesáhne 3 000.

O společnosti Stratiteq 

Stratiteq je technologická a poradenská společnost poskytující konzultační služby progresivně uvažujícím klientům, jejichž cílem je využívat data k rozvoji a udržitelnosti vlastního podnikání. Stratiteq klientům umožňuje převzít kontrolu nad jejich digitální budoucností prostřednictvím dodávek technologií a implementace strategií, které dávají možnost uplatňovat inteligentní rozhodování a učinit z dat konkurenční výhodu. Stratiteq se specializuje na odvětví veřejné dopravy, odborných služeb a výroby. Společnost Stratiteq byla založena v roce 2004 a má více než 100 zaměstnanců s kancelářemi v Malmö a Stockholmu. Mezi klienty společnosti Stratiteq patří Haldex, Höganäs, Region Skåne, Securitas, Skånetrafiken a Vattenfall.   

O skupině ARICOMA Group 

ARICOMA Group je předním středoevropským dodavatelem IT služeb s významnou skandinávskou přítomností. Její tržby přesahují 8,8 miliardy korun a zaměstnává přes 3 000 specialistů. Ti poskytují své služby více než dvěma stovkám klientů na nejméně dvaceti různých trzích. ARICOMA Group je zaměřena jak na klienty ve veřejném, tak i v soukromém sektoru. Pomáhá jim orientovat se v rychle se měnícím prostředí obchodních příležitostí a rizik, které přináší nástup nových technologií. Složení firem, jež má ARICOMA Group v portfoliu, dává možnosti nabízet komplexní řešení pro digitální transformaci, včetně UX designu a poradenství, vyvíjení softwaru na míru, IT infrastrukturu a řízení IT operací, cloudové procesy a cloudové bezpečnostní služby. Mezi významné členy ARICOMA Group patří švédsko-středoevropský dodavatel zakázkového softwaru Seavus, česko-slovenský integrátor systémů AUTOCONT, vývojáři zakázkového softwaru Cleverlance Enterprise Solutions a KOMIX, specialista na kybernetickou bezpečnost AEC či DataSpring, provozující datacentrum s evropským certifikátem Tier III.

O skupině KKCG Group

KKCG Group, kterou řídí jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelů Karel Komárek, je mezinárodní investiční společností s celkovou účetní hodnotou přesahující 7 miliard EUR. Skupina KKCG rozvíjí své obchodní aktivity v třiceti šesti zemích světa a mezi klíčové oblasti jejího působení patří zábavní průmysl, energetika, IT technologie a nemovitosti. Vlastní podíly v mnoha mezinárodních společnostech, mezi něž patří například SAZKA Group, ARICOMA Group, MND Group, KKCG Real Estate, US Methanol, kapitálový fond Springtide Ventures a další. KKCG investuje také do amerického fondu Jazz Venture Partners se sídlem v Silicon Valley, který se zaměřuje například na investice do technologií pro zlepšení lidské výkonnosti skrze neurovědu.