Nová bytová výstavba se na předcovidovou úroveň vrátí až za tři roky

Pokračující nedostatek manuálních pracovníků a současné problémy s dodávkami některých dovážených stavebnin jsou největšími brzdami bytové výstavby v České republice. Objem nové bytové výstavby tak úroveň roku 2019 zřejmě překoná
až v roce 2024.

Výstavba nových domů a bytů v České republice se bude z pandemického propadu zotavovat jen velmi pozvolna. Celkový objem nově zahájené bytové výstavby sice mírně poroste, nicméně přes úroveň roku 2019 se nejspíš nevrátí ani v roce 2023. „Letos i v následujících dvou letech uvidíme jen pozvolné nárůsty bytové výstavby. I rok a půl po vypuknutí epidemie se české stavebnictví stále potýká s nedostatkem zahraničních manuálních pracovníků. A v posledních měsících vidíme bezprecedentní nárůst ceny některých stavebních materiálů,“ vysvětlil hlavní důvody zpomalené výstavby generální ředitel Xella pro Českou republiku a Slovensko Peter Markovič. 

Celková hodnota nově dostavěných bytů v České republice by se podle dat Euroconstructu v letošním roce měla pohybovat kolem 165 miliard korun, to je zhruba o 1,5 procenta více než loni. V roce 2020 však trh propadl zhruba o 9 procent, objem bytové výstavby před krizí přesáhl 180 miliard korun.

„Počítáme s tím, že v následujících dvou letech se růst bytové výstavby bude pohybovat mezi 3 a 5 procenty ročně, což by znamenalo, že ani rok 2023 těsně nedosáhne úrovně předkrizového roku 2019,“ dodal Peter Markovič.

Objem nově zahájené bytové výstavby v České republice (v mld. Kč, odhad Euroconstructu):

201820192020202120222023
167181164166175180

Oživení v západní Evropě přitom bude rychlejší. Zatímco loni celkově nová bytová výstavba v Evropě spadla o 7 procent, letos už Euroconstruct počítá s 6procentním růstem a na předcovidové úrovně by se západoevropský trh měl vrátit už v příštím roce. Největším tahounem letošního oživení přitom bude trh ve Velké Británii (který také ale loni nejvíce propadl). 

V roce 2019 byla v České republice zahájena výstavba zhruba 39 tisíc rodinných domů a bytů, loni už to bylo jen 35 tisíc a na podobné úrovni budeme i letos. V roce 2023 se očekává zahájení výstavby 38 tisíc bytů a domů. Naopak zájem o modernizace a vylepšování bydlení nepolevil ani v loňském roce. „Lidé byli více doma, zároveň neměli za co jiného utrácet, proto se ve velkém vrhli do rekonstrukcí,“ podotkl Peter Markovič. Objem rekonstrukcí tak loni překvapivě vzrostl o 3 procenta a kolem současných úrovní zhruba kolem 70 miliard ročně se bude pohybovat i v nejbližších letech.

Novým faktorem brzdícím bytovou výstavbu jsou rychle rostoucí ceny většiny surovin. Některé z nich, jako polystyren a jiné zateplovací prvky zdražily v posledních měsících i dvojnásobně. Další, jako dřevo či některé kovové stavební prvky zvýšily své ceny o desítky procent.

„To samozřejmě způsobuje problémy jak drobným stavebníkům, tak i developerům. Běžný rodinný dům může toto zdražení prodražit až o vyšší stovky tisíc korun,“ vysvětlil Markovič.

Větší význam než kdykoli předtím tak bude hrát volba stavebního materiálu. Například ceny pórobetonu se letos ve srovnání s jinými materiály téměř nezměnily. „Za nárůstem cen stavebních materiálů jsou především logistické dodávky zboží z Číny a rostoucí celosvětová poptávka. My máme v České republice tři výrobní závody, tento růst cen nás tedy nezasáhl a zdražovat nemusíme,“ uvedl Markovič. Xella je v České republice známá především jako výrobce pórobetonových prvků pod značkou Ytong.Xella CZ je dceřinou společností německé Xella Baustoffe GmbH, na českém trhu působí
od roku 1996, pod značkami Ytong, Silka a Multipor. V ČR má 3 výrobní závody,
a to v Chlumčanech, Hrušovanech u Brna a Horních Počaplech, ve kterých Xella CZ celkem zaměstnává více než 300 lidí.