Brněnská televize Kuki posiluje síť datacenter a zdokonaluje streaming

Nové úložiště ušetří 40 % výkonu a divákům doručí obsah spolehlivěji

Brno, 9. září 2021 – Dnešní doba lidi navykla na nepřetržité připojení k internetu, ať už pro práci, tak zábavu. Jakýkoliv výpadek tak může vést k menším čí větším komplikacím na straně klientů. Brněnská společnost netbox, která provozuje mimo jiné i internetovou televizi Kuki, proto posiluje síť datacenter a pomocí předvídání diváckého zájmu optimalizuje výkon datového úložiště pro plynulejší a rychlejší přehrávání televizního obsahu. 

„Kvůli zvýšenému zájmu zákazníků o naše služby jsme během pandemie pravidelně zaznamenávali nové a nové rekordy v počtu přenesených dat. Investovali jsme proto do posílení sítě datacenter, a v současné době takto klientům Kuki slouží už čtyři datacentra po celé ČR. Jejich škálovatelnost s důrazem na možnost rychlého posílení umožňuje obsluhovat v jednu chvíli přes 100 tisíc klientů,“ říká Lukáš Pazourek, marketingový ředitel televize Kuki. Datacentra jsou pečlivě zabezpečena vůči vnějším vlivům a vybavena nepřetržitým zdrojem energie, výkonným chlazením, prachovými filtry nebo pokročilým hasícím systémem.

Populární pořady šetří výkon

Změny ve sledovacích návycích během loňského a letošního roku navíc naplno ukázaly přínos tzv. tier storage, které po dobu 24 hodin ukládá obsah z dvaceti nejsledovanějších kanálů na sadu rychlých SSD disků. Ty následně dokážou zpracovat obrovské množství diváckých požadavků, aniž by bylo nutné zaměstnávat klasické úložiště. „Zjednodušeně by se tak dalo říct, že čím populárnější je pořad, tím menší jsou celkové nároky na výkon úložiště Kuki. Zavedení tier storage přineslo 40% úsporu výkonu celého úložiště, a klientům navíc filmy a pořady doručuje bez prodlevy na jakémkoliv zařízení,“ vysvětluje Pazourek. 

„Prokládané“ stanice s plynulým obrazem

Další ze zastávek na cestě televizního obsahu směrem k divákům, do kterých brněnská internetová televize investuje, je proces encodingu, který upravuje televizní kanály pro různé způsoby využití na internetu. Televize Kuki proto využívá vlastní proces encodingu speciálně navržený pro potřeby IPTV diváků. Nedokonalý encoding přitom může způsobovat problémy u takzvaných “prokládaných“ televizních stanic, které jednoduše řečeno v jeden okamžik vysílají vždy jen polovinu obrazu, s čímž si některé mobilní telefony nebo tablety nemusí umět poradit. Právě encoding Kuki tomuto fenoménu předchází.

O společnosti

Internetová televize Kuki je unikátní, ryze česká IPTV služba, která nabízí sledování televizního obsahu. Kromě více než 33 000 pořadů, které jsou k dispozici na 145 TV kanálech, nabízí možnost zhlédnutí až 7 dní nazpět, TV archiv nebo videopůjčovnu. Již více než 50 000 diváků umožňuje velkou míru přizpůsobení v podobě svobodné volby skladby TV kanálů nebo uživatelských profilů. Kromě České republiky působí i na slovenském trhu. Provoz i vývoj Kuki zajišťuje společnost SMART Comp. a.s., poskytovatel internetové služby pod značkou netbox a IPTV služby pod značkou Kuki.

Web ǀ Facebook ǀ Twitter ǀ Instagram