Čekání je u konce – na startovní čáru nastupuje nový sportovní šampion od Canonu, aby předběhl všechny ostatní

PRAHA, 14. září 2021 – Společnost Canon Europe dnes oznámila netrpělivě očekávaný fotoaparát EOS R3 – vysoce výkonný přístroj pro sportovní a reportážní fotografii. EOS R3 spojuje tradice se špičkovými technologiemi. Nabízí veškerou funkcionalitu a rychlost proslulých přístrojů řady Canon EOS-1 spolu s inovativností a všestranností průkopnického systému EOS R.

Je navržený podle podnětů od nejnáročnějších profesionálních zpravodajských a sportovních fotografů a přináší přes 100 zdokonalení oproti dosavadním bezzrcadlovým a zrcadlovým modelům Canon. Vznikl tak fotoaparát, který podstatně zjednodušuje pracovní postupy a nabízí novou úroveň propojení fotografa s přístrojem, jejímž výsledkem je bezkonkurenční rychlost a ovladatelnost. Zcela nový inovativní snímač o rozlišení 24,1 milionů bodů zajišťuje optimální rovnováhu mezi výkonem, rozlišením a rychlostí. Zpravodajští a sportovní fotografové tak získávají fotoaparát, díky němuž překonají a předběhnou konkurenci.

Budoucnost je rychlá

EOS R3 využívá nový převratný vrstvený snímač typu CMOS konstrukce BSI o rozlišení 24,1 megapixelů, který nabízí bleskurychlé snímání a lépe reaguje. Výkonný snímač téměř eliminuje pohybové zkreslení obvyklé u štěrbinových závěrek a díky mimořádně krátkým expozičním časům v rozsahu 30 sekund až 1/64000 sekundy pomáhá sportovním fotografům zachytit i rychle se pohybující objekty. Při použití elektronické závěrky je možné fotografovat rychlostí až 30 snímků za sekundu při automatické expozici a automatickém ostření se sledováním objektu, a to i při snímání do souborů RAW. Snímat je možné i rychlostí 15 sn./s nebo 3 sn./s. Elektronickou závěrku je možné poprvé používat s blesky Canon i jiných výrobců. Fotoaparát se dokáže také vypořádat s blikáním světelných zdrojů a nežádoucími efekty této tradiční slabiny elektronických závěrek, jako jsou pruhy v obraze nebo problémy s podáním barev a expozicí. Slouží k tomu funkce detekce blikání a režim vysokofrekvenčního snímání.

Vysoký výkon fotoaparátu EOS R3 se neomezuje na rychlost sériového snímání, ale týká se i ostření. S rychlostí ostření 0,03 sekundy je EOS R3 dosud nejrychlejší fotoaparát z řady EOS R – ideální pro zachycení nečekaných okamžiků ve sportu nebo při reportážích. EOS R3 je vybavený systémem automatického ostření se zdvojenými fotodiodami Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmem hloubkového učení pro ostření se sledováním objektu včetně detekce lidského a zvířecího oka, těla a tváře a detekce lidské hlavy u statických snímků i videa. Nový fotoaparát je navržený i s ohledem na potřeby fotografů motoristického sportu. Je proto vybavený funkcí sledování vozidel včetně motocyklů, formulí s otevřeným kokpitem i vozů pro závody GT a rallye – s možností priority vozidla nebo přilby řidiče. Detekce oka, tváře, hlavy a těla je nyní k dispozici ve všech režimech automatického ostření, podobně jako nová flexibilní zóna, která umožňuje zvolit velikost a tvar oblasti ostření. EOS R3 nastavuje novou laťku ostření za špatných světelných podmínek. Dokáže zaostřit při úrovni osvětlení až -7,5 EV – v tomto ohledu se tedy jedná o jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu.  


Pro maximální kontrolu nad automatickým ostřením nabízí EOS R3 tři různé způsoby výběru ostřicích bodů: rychlý ovladač quick smart, precizní multifunkční ovladač a instinktivní výběr pohybem oka. Ovládání automatického ostření okem tvoří přirozenější propojení mezi fotoaparátem a fotografem. Tato průkopnická, intuitivní metoda přesouvá bod zaostření tam, kam směřuje fotografův pohled. V situacích, kdy se scéna rychle mění, může fotograf instinktivně zaostřovat na akci pouhým pohybem oka.

Pětiosá interní stabilizace obrazu zlepšuje možnosti fotografování a filmování z ruky za pohybu. Může spolupracovat s optickým stabilizátorem příslušných objektivů řady RF a dokáže kompenzovat až o 8 expozičních hodnot, což patří ke špičce na trhu.

Překonejte své kolegy

Profesionálním fotografům v terénu jde nejen o okamžité zachycení důležitého momentu, ale také o rychlé předání fotografií do zpravodajské redakce. Díky řadě profesionálních možností připojení včetně vestavěného Bluetooth verze 5.0 a Wi-Fi v pásmu 5 GHz EOS R3 zefektivňuje pracovní postupy a zjednodušuje propojení s chytrým telefonem nebo připojení do Wi-Fi sítě. Pro práci na sportovních stadionech je ideální vysokorychlostní kabelové připojení přes vestavěný gigabitový ethernetový port. A v situacích, kdy je rychlost skutečně rozhodující, mohou fotografové přenášet snímky svým odběratelům přes FTP. Stávající uživatelé přístrojů EOS R5 a EOS-1D X Mark III mohou sdílet síťové nastavení mezi všemi třemi fotoaparáty.

Uživatelé mohou fotoaparát ovládat na dálku z mobilního zařízení prostřednictvím aplikace Canon Camera Connect nebo pomocí funkce Browser Remote při připojení ethernetovým kabelem. Oblíbená funkce Browser Remote známá z modelu EOS-1D X Mark III také umožňuje uživatelům a redakcím na dálku upravovat metadata, procházet a stahovat snímky. Uživatelé budou moci využít také mobilní aplikaci Canon Mobile File Transfer (MFT) určenou profesionálním fotografům k přenosu snímků prostřednictvím mobilního zařízení na FTP/FTPS/SFTP server. Do budoucna jsou plánována další vylepšení, která profesionálním fotografům ještě více usnadní práci, například převod hlasových poznámek do textu. Nový úchyt na chytrý telefon Smartphone Link AD-P1 jako příslušenství pro EOS R3 umožňuje upevnit zařízení se systémem iOS nebo Android do adaptéru pro multifunkční sáňky a jednoduše přenášet snímky prostřednictvím nové aplikace MFT. Aplikace Canon Camera Connect nyní umožňuje aktualizovat firmware fotoaparátu EOS R3 přes mobilní telefon – jako u prvního z řady EOS.

Neuvěřitelné možnosti záznamu videa 

Stejně jako u přístroje EOS R5 společnost Canon u modelu EOS R3 zdokonaluje možnosti smíšené práce – vychází vstříc požadavkům, aby fotografové zachycovali akci na kvalitních statických snímcích i na působivém videu s vysokým rozlišením. Nový fotoaparát proto nabízí možnost záznamu videa ve formátu 6K 60p RAW, který zachytí o 50 % více detailů než rozlišení 4K. U souborů 6K CRM RAW je možné následně upravovat expozici a vyvážení bílé pro dosažení požadovaného podání. Záznam ve formátu 4K až do 60p se převzorkovává z 6K, což zaručuje nejvyšší možnou obrazovou kvalitu. EOS R3 dokáže natáčet ve 4K při 120p a vytvářet efektní zpomalené záběry v rozlišení 4K – obzvlášť u rychlých a dynamických sportů. Nyní je možné natočit až šest hodin běžného videa nebo 1,5 hodiny při vysokých snímkových frekvencích 119,88/100p.

V jádru je fotoaparát EOS R3 navržený tak, aby fotografům umožnil být pohotovější než kolegové s jiným technickým vybavením – a totéž platí o videu. Pro zmenšení velikosti souborů a urychlení pracovního procesu u videa je možný záznam do formátu CRM light nebo MP4 s kompresí All-I, IPB nebo menší IPB light, přičemž si uživatel může zvolit z řady různých datových toků podle potřeb a kapacitních možností. Dva sloty na paměťové karty – včetně UHS-II SD a ultra rychlého CFexpress – umožňují záznam videa ve formátu 6K RAW a podporují souběžný zápis na obě karty ve formátu MP4. Tak lze získat zálohu důležitých nahrávek. Proslulá funkce Canon LOG 3 umožňuje 10bitový interní záznam s vyšším dynamickým rozsahem nebo 10bitový záznam HDR PQ, který minimalizuje nutnost úprav nebo možnost color gradingu. Reportéři v terénu u EOS R3 ocení nové multifunkční sáňky a kompatibilitu s novým směrovým stereo mikrofonem DM-E1D s digitálním zpracováním zvuku napájeným z fotoaparátu a s adaptérem TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR, který umožňuje dvoukanálový záznam pomocí profesionálních mikrofonů XLR.

Instinktivní fotografování

Nejnovější bezzrcadlový fotoaparát Canon nabízí stejnou rychlost a způsob ovládání jako přístroje řady EOS-1. Je vybavený novým špičkovým elektronickým hledáčkem, který společnost Canon sama vyvinula. Nabízí rozlišení 5,76 milionu bodů, minimální zpoždění a obnovovací frekvencí 120 sn./s, nedochází u něho k zatmění při expozici a z uživatelského hlediska se vyrovná optickému hledáčku. Vedle nové funkce View Assist, která simuluje optický hledáček, má elektronický hledáček sytější barvy a vyšší dynamický rozsah. Zpoždění závěrky je neuvěřitelných 20 ms – méně než poloviční oproti konvenčním fotoaparátům, takže je snímek při stisku spouště pořízen prakticky okamžitě. Nový otočná a náklopný dotykový displej s vysokým rozlišením 4,1 milionu bodů nabízí detailnější zobrazení než dosavadní modely a širší rozsah fotografických úhlů. EOS R3 vychází z osvědčené ergonomie a způsobu ovládání řady EOS a přidává nové, pokročilé ovládací prvky. Uživatelům také nabízí řadu nových možností přizpůsobení, včetně zvuku závěrky a jeho hlasitosti. Fotografové, kteří užívají vícero fotoaparátů, mohou jednoduše kopírovat a ukládat vlastní nastavení na paměťové karty a tím ušetřit čas. EOS R3 navíc užívá tentýž typ akumulátoru LP-E19 jako EOS-1D X Mark II a EOS-1D X Mark III, což zvyšuje kompatibilitu se stávajícím DSLR vybavením a umožňuje prodloužit dobu práce. 

Nové lehké hořčíkové tělo fotoaparátu EOS R3 je utěsněné proti pronikání prachu a vody a odolá i drsným podmínkám. Odolnost proti vodě lze zachovat i při použití blesku řady Speedlite jejich připojením do nového adaptéru AD-E1 pro multifunkční sáňky. Ty podporují i nový kompaktní vysílač Speedlite ST-E10, takže fotograf může na dálku ovládat vícero radiem řízených blesků Speedlite. 

EOS R3 je mimořádně rychlý fotoaparát se svižnou odezvou, který sportovním a zpravodajským fotografům poskytuje konkurenční výhodu na cestě k vítěznému snímku.

EOS R3 bude na českém trhu k dispozici za 159 990 korun.

Snímky EOS R3 najdete ZDE a ZDE.

Snímky nafocené EOS R3 naleznete ZDE.

Společnost Canon dnes na trh uvádí také dva nové výkonné všestranné objektivy RF 100-400 mm F5,6-8 IS USM a RF 16 mm F2,8 STM, které rozšiřují řadu RF o nové ohniskové vzdálenosti. 

-KONEC-

EOS R3 – hlavní funkce a vlastnosti:

  • Nový vrstvený snímač typu BSI CMOS s rozlišením 24,1 Mpx vyvinutý společností Canon 
  • 30 sn./s při AF/AE se sledováním objektu 
  • Doba expozice od 30 sekund po 1/64000 při použití elektronické závěrky
  • Výběr ostřícího bodu pohybem oka
  • Automatické ostření se sledováním objektu – pro fotografování lidí, zvířat (včetně ptáků) a motoristických sportů (automobilové a motocyklové závody)
  • Záznam videa 6K 60p RAW v plné šíři interně na kartu CFexpress 
  • Ostření až do úrovně osvětlení -7,5 EV 
O společnosti Canon Europe
Canon Europe je strategická centrála pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. Je průkopníkem, který neustále mění svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem posouváme hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu.Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com