ČLFA: Objem leasingů a úvěrů na stroje vzrostl během 1. pololetí meziročně o 6,4 % na 13,3 mld. Kč

Praha 30. září 2021. Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním pololetí letošního roku firmám a podnikatelům na financování strojů či zařízení 13,30 miliardy korun, tedy o 6,4 % více peněz než ve stejném období roku 2020. Celkem členové ČLFA v letošním prvním pololetí profinancovali 7147 strojů nebo zařízení, což představuje meziroční navýšení o 9,4 %.

„Pololetní data potvrdila, že se firemní sektor postupně zotavuje z ekonomických dopadů pandemie. Pozitivní roli v tom bezesporu sehrály i vládní podpůrné programy. Zejména malé a střední podniky, které jsou hlavní zákaznickou skupinou našich členských společností, se však s následky restriktivních opatření potýkají dodnes. Zároveň řada z nich stojí před potřebou budoucích investic určených na zefektivnění výroby a snížení uhlíkové stopy. Proto považujeme za nezbytné, aby stát i nadále podporoval podnikatele a firmy v jejich investičních aktivitách,“ říká Josef Vajsejtl, člen představenstva ČLFA.

Podle asociace může být příkladem oblast takzvaných zelených projektů, které se neobejdou bez masivních investic. „Mnoho malých a středních podniků je bude realizovat pomocí leasingových a úvěrových produktů našich členů, které jsou pro ně osvědčeným zdrojem externího financování. Je proto žádoucí, aby se plánovaná podpora vztahovala i na investice financované prostřednictvím těchto nástrojů,“ konstatuje Josef Vajsejtl.

Nejvíce peněz si podnikatelské subjekty v prvním pololetí letošního roku půjčily na zemědělské a lesnické stroje (4,82 mld. Kč), na stroje pro těžbu, dobývání a stavebnictví (2,29 mld. Kč), na kovoobráběcí a ostatní obráběcí stroje (2,08 mld. Kč) a na manipulační a skladovací techniku (1,28 mld. Kč).

V přehledu komodit financovaných členy ČLFA v prvním pololetí roku 2021 v podnikatelské sféře náleží strojům a zařízením podíl ve výši 30,8 %. Při financování strojů nebo zařízení letos většina zákazníků členských společností asociace využívá podnikatelský úvěr (81,2 %), následují finanční leasing (12,5 %) a operativní leasing (6,3 %).

Stroje a zařízení profinancované členy ČLFA v prvním pololetí 2021

(podle objemu obchodů)

zdroj: ČLFA

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)je zájmovým sdružením finančních institucí zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 39 členů. Více na: www.clfa.cz.