Aplikace jako bezplatná vstupenka do galerie. Signal Festival spouští umělecká díla v rozšířené realitě

Signal Festival a studio Brainz Immersive vyvinuli novou aplikaci, která pracuje s rozšířenou realitou. Prostřednictvím chytrých telefonů si na ní mohou lidé v ulicích Karlína projít interaktivní virtuální instalace od výtvarníka Jana Kalába, vizuálního umělce Jana Hladila, autora futuristických vizuálních konceptů s pseudonymem AOKU a vizuálního designéra Longiyho. Všech 6 instalací v rozšířené realitě si návštěvníci pomyslné virtuální galerie užijí nejlépe za denního světla. Aplikace je prvním permanentním projektem Signal Festivalu a již nyní je ke stažení na Apple Store a Google Play. 

Rozšířená či augmentovaná realita je nové tvůrčí médium, s nímž na zahraniční scéně pracují například londýnská Tate Gallery, společnost Apple nebo světoznámý dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson. V České republice jde v tomto rozsahu o premiéru umění v rozšířené realitě. 

Vývoj aplikace vyšel zhruba na 2 miliony korun. Součástí procesu bylo nejen technologické experimentování, ale také zkoušení nových principů interakce a hledání hranic vizuálního vyprávění. Aplikace nabídne stejně jako v minulých letech také program a festivalovou mapu všech instalací. V roce 2019 si jí stáhlo téměř 40 000 uživatelů, letos organizátoři očekávají minimálně dvojnásobný nárůst. 

Prohlídka virtuálních uměleckých děl funguje jednoduše. Stačí si stáhnout novou aplikaci Signal Festival a vyrazit s ní do Karlína. Díla v rozšířené realitě lze objevovat na lokacích Karlínské náměstí, Negrelliho viadukt, Centrála Kooperativy, River City Karlín, Corso Court a Lyčkovo náměstí. Potřeba je k tomu pouze vlastní chytrý telefon.  

„Během pandemie jsme začali vyvíjet aplikaci, která lidem bezplatně otevře venkovní galerii virtuálního umění. Chtěli jsme se posunout, vyzkoušet nové moderní digitální technologie v historických kulisách města a zároveň se připravit na cokoliv, třeba i obtížnou pandemickou situaci, další omezení nebo komplikace. Aplikaci jsme, spolu s kreativním studiem Brainz Immersive, vyvíjeli téměř rok. Výsledkem je šest expozicí v rozšířené realitě. V následujících letech plánujeme jejich počet pravidelně rozšiřovat,vysvětluje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta

Každá z šesti instalací je přitom naprosto jiná. Virtuální dílo Horizon Forbidden West doprovází uvedení jedné z nejočekávanějších her příštího roku, která vyjde na konzole PlayStation 4 a PlayStation 5. Další instalaci připravil vizuální umělec Jan Hladil ve spolupráci se skladatelem Michalem Šupákem. Audiovizuální dílo FIGURA VARIUS pracuje s abstraktní prostorovou a geometrickou kompozicí generovanou v reálném čase za pomocí unikátního softwarového nástroje pro profesionální tvorbu obrazového obsahu. 

Jan Kaláb začínal před více než dvaceti lety jako jeden z prvních českých writerů v ulicích Prahy. Vyjadřoval se prostřednictvím graffiti a následně 3D graffiti soch, které rozmísťoval po české metropoli a dalších městech. Teď se do veřejného prostoru vrací. Jeho dílo Mechanická galaxie prozkoumává možnosti street artu v rozšířené realitě, která není limitována ochranou cizího majetku ani gravitací. 

Longiy je vizuální designér. Jeho tvorba a styl se oblékají do křiklavých barev, které občas čelí srážce s tvrdou linkou a plochou černobílé. V současné době spolupracuje především se studiem Brainz Immersive na projektech ve virtuální a rozšířené realitě. Aplikace nabídne jeho dílo The Visitors umístěné na Karlínském náměstí. 

Pod uměleckým jménem AOKU tvoří Daniel Kupr futuristické vizuální koncepty inspirované japonským anime, devadesátkovými kreslenými seriály, rave subkulturou, graffiti typografií a estetikou sci-fi. Jeho instalace najdou návštěvníci virtuální výstavy hned na dvou místech – u River City Karlín a Corso Court

„Projekt Signal AR spojuje umění, experiment a inovativní technologii, tedy elementy, k nimž měl Signal Festival i studio Brainz Immersive vždycky blízko. Již v minulosti jsme spolupracovali na několika projektech, společně sdílíme zájem posouvat hranice, zkoušet nové věci a dosud nikým nezkoušené přístupy. Rozšířená realita je hravé, interaktivní médium, které s ohledem na současnou situaci přímo vybízelo k experimentu,dodává zakladatel Brainz Immersive Robin Pultera

Virtuální výstava v Karlíně funguje pouze za denního světla. K vidění bude vždy od 8:00 do 19:00 hodin. Pro zobrazení instalací v rozšířené realitě je potřeba si stáhnout novou aplikaci Signal Festival, nyní dostupnou na Apple Store a Google Play

______________________________________________________________________________

O Signal Festivalu:

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Je také jedním z největších producentů současného umění u nás. Podporuje nejmladší české tvůrce, stál u vzniku více než osmdesáti originálních instalací. 9. ročník Signal Festivalu proběhne od 14. do 17. října 2021. Každý den od 19:00 do 24:00 hodin.


Více informací na www.signalfestival.com

Aplikace: www.signalfestival.com/download

Facebook: www.facebook.com/SignalFestival

Instagram: www.instagram.com/signalfestival/

Poděkování:

Festival digitální a kreativní kultury Signal vzniká za laskavé podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, městských částí Praha 1, Praha 7, Praha 8

Partneři: 

Za podpory: MHMP, Ministerstvo kultury

Hlavní partner: Mercedes-Benz, Kooperativa, World of Tanks 

Oficiální partner: Pražská plynárenská, PlayStation, De’Longhi

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partner: Český rozhlas, Reflex, JCDecaux

Partner festivalového deníku: Deník N

Mediální partner: Czechdesign, Art & Antiques, Prague Morning

Partneři: Praha 1, Praha 8, Praha 7 art district, Výstaviště Praha, Pre, Technologie Hlavního města Prahy

Oficiální dopravce: Dopravní podnik hl. m. Prahy