ESET: Ve více než polovině detekcí v Česku cílil spyware na uživatelská hesla

Na začátku září ESET zaznamenal zvýšené aktivity malwarů zaměřených na odcizení hesel českých uživatelů. Útočníci se vrátili k česky psaným e-mailům.

Praha, 13. října 2021 – Spyware známý pod označením Agent Tesla, který se zaměřuje na uživatelská hesla uložená v internetových prohlížečích a dalších programech, nadále zůstává nejčastěji detekovanou hrozbou v Čechách. Zatímco na začátku léta zaznamenali bezpečnostní analytici jeho pokles, v září se jednalo o nejčastěji detekovaný škodlivý kód v České republice. Útočníci navíc znovu využívají česky psané e-maily s nebezpečnými přílohami. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb pro platformu Windows společnosti ESET. 

Počet detekcí malwaru Spy.Agent.AES, který je známý také jako Agent Tesla, již třetí měsíc v řadě kontinuálně stoupá. Jedná se o agresivní typ spywaru, který se zaměřuje na odcizení uživatelských hesel. Největší útok za poslední měsíce proběhl na začátku září.

„Útočníci prostřednictvím škodlivého kódu Agent Tesla útočili na uživatele v České republice především na začátku měsíce. Největší aktivitu jsme zaznamenali 2. září. Šlo pravděpodobně o pokračování kampaně z konce srpna. Další, menší kampaně proběhly mezi daty 27. a 29. září,“ vysvětluje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Zatímco v srpnu se mohl uživatel setkat s nevyžádanými e-maily s přílohami v portugalštině a španělštině, v září se útočníci vrátili ke kampaním v češtině. Česká republika mezi cílovými státy cizojazyčných kampaní nebývá a v srpnu se tak pravděpodobně jednalo o případ, kdy útočníci nakoupili nevhodný seznam potenciálních obětí.

„To, že se útočníci v září vrátili k češtině, vnímám jako znepokojující,” říká Jirkal. „Uživatel po otevření e-mailu vidí přílohy jako Skenovat kopii_003931738187_24_09_2021.exe a Kopie dokladu o transakci_14_09_2021.exe. Pokud uživatel takovou přílohu otevře, může být Agent Tesla velmi nebezpečný. Samotná e-mailová zpráva byla ale tentokrát úplně bez textu, nebo obsahovala pouze výzvu k potvrzení. Díky tomu mohla být uživateli na první pohled podezřelá.”

Zvýšenou aktivitu spywaru Agent Tesla sledují bezpečnostní analytici již od začátku letošního roku. Zatímco na začátku prázdnin byl zaznamenán pokles jeho detekcí, poslední útočná kampaň z přelomu srpna a září byla velmi masivní.

Uživatele může zmást povědomý soubor

Druhou nejčastější hrozbou byl v září trojský kůň Formbook. I v případě tohoto typu spywaru zaznamenávají bezpečnostní analytici nárůst detekcí. Útoky byly opět vedeny na začátku a koncem měsíce. Jednalo se o česky psané e-maily s přílohou „Detaily účtu.exe”.

„Většina uživatelů soubor s příponou .exe zná a ví, že těmito soubory se spouští nějaká konkrétní aplikace. V případě jakýchkoliv spustitelných souborů platí, že je nedoporučujeme spouštět, pokud je obdržíte z neznámého zdroje nebo e-mailem,“ uvádí Jirkal. „Pokud si uživatel není jistý legitimností obsahu elektronické pošty, měl by se obrátit na bezpečnostní autoritu ve firmě, zpravidla IT specialistu, který musí být v tomto směru neustále k dispozici,“ dodává Jirkal ze společnosti ESET.

Na třetím místě zůstává password stealer Fareit. Počet jeho detekcí nicméně klesá a v září neměl v českém prostředí žádné výraznější kampaně. Nejčastěji se malware skrývá v příloze, kterou útočníci vydávají za zprávu od dopravce nebo platební příkaz z banky. I v tomto případě se útočníci v září vrátili k češtině a využívali přílohu s označením „DPD Informace o zásilkách 20210823 -20210928.pdf.exe”.

Klíčem k ochraně jsou především silná hesla

Spyware obsahuje funkce, které skenují internetové prohlížeče a další programy, například e-mailové klienty Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird nebo Yandex. Škodlivý kód aktivně vyhledává uložené přihlašovací údaje, které následně odesílá útočníkům. A právě hesla jsou v České republice dlouhodobě hlavním terčem kybernetických útoků.

„Uživatelům opakovaně doporučujeme, aby si neukládali hesla do prohlížečů. Ke správě hesel existují speciální programy zvané password managery. Ty ukládají hesla v šifrované podobě, takže je potenciální útočník nedokáže zneužít,“ radí Jirkal. „Spolehlivou ochranou nadále zůstávají silná hesla. Uživatelé mohou k jejich tvorbě využívat nějakou mnemotechnickou pomůcku, aby je nemuseli ukládat. To ale není úplně optimální, protože tímto způsobem si zpravidla tvoří hesla slabší.”

Doporučeným postupem při tvorbě hesel je využívat delší kombinace různých znaků nebo několikaslovné fráze a mít pro každou službu unikátní přístupy. Dalším krokem k vyššímu zabezpečení přihlašování je zapnutí dvoufaktorové autentizace, kdy uživatel každé přihlášení potvrzuje v aplikaci nebo kódem z SMS. Na místě je také opatrnost při používání elektronické pošty, protože malware se šíří nejčastěji e-maily. Podezřelé zprávy by uživatelé neměli vůbec otevírat, ale rovnou mazat nebo přesouvat do spamu. Před odcizením osobních údajů ochrání také používání spolehlivého anti-malware programu.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice za září 2021: 

  1. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (45,57 %) 
  2. Win32/Formbook trojan (14,42 %) 
  3. Win32/PSW.Fareit trojan (2,30 %) 
  4. WinGo/RanumBot trojan (1,18 %) 
  5. Win32/Agent.TJS trojan (0,94 %) 
  6. Win32/Delf.NBX virus (0,86 %) 
  7. MSIL/NanoCore trojan (0,78 %) 
  8. BAT/CoinMiner.ARV trojan (0,76 %) 
  9. MSIL/Spy.Agent.DFY trojan (0,65 %) 
  10. Java/Adwind trojan (0,65 %) 

Uživatelé produktů ESET jsou proti těmto hrozbám chráněni.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Drží rekordní počet ocenění a díky jejím technologiím může více než miliarda uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy, včetně mobilních, a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. 

ESET dlouhodobě investuje do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra, a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.