Společnost Rheinmetall představila australské bojové vozidlo Lynx

Společnost Rheinmetall, největší dodavatel vojenských vozidel pro australské obranné síly, dnes ve svém středisku MILVEHCO v Redbanku (Queensland) poprvé v Austrálii představila nové vozidlo bojové podpory Lynx (Combat Support Vehicle – CSV). 

Generální ředitel společnosti Rheinmetall Gary Stewart uvedl, že Lynx CSV je vysoce sofistikované a mimořádně schopné podpůrné obrněné vozidlo kompletně navržené a vyrobené v Austrálii, jež vychází z verze bojového vozidla pěchoty Lynx. 

„Vozidlo Lynx CSV navrhli australští inženýři. Z australské oceli vzniklo v MILVEHCOE a na jeho výrobě se výrazně podílela naše místní průmyslová sít, která má přes 100 partnerů.“

Organizace Australia Made Campaign Limited (AMCL) udělila společnosti Rheinmetall a vozidlu Lynx CSV označení Made in Australia. To z něj činí v současné době jediné skutečně lokálně navržené a vyrobené vozidlo bojové podpory.

Gary Stewart sdělil, že vozidlo Lynx CSV vybavené moderním účelným zařízením poskytuje vojákům v terénu značnou flexibilitu při plnění nejrůznějších úkolů bojové podpory. 

„Vozidlo Lynx CSV pro armády významně mění pravidla hry, umožňuje totiž vojákům při plné ochraně plnit celou řadu misí. Vojáci s ním mohou provádět vyprošťovací práce, opravy i podpůrnou logistiku, neboť se jedná o vozidlo, které je velmi podobné stávajícímu transportéru Lynx.”

Společné rysy vozidel Lynx CSV a obrněnce Lynx přinášejí ozbrojeným silám po celém světě vysokou účinnost a řadu možností pro jejich snadné použití. Obě verze rozšiřují řadu vozidel Lynx a díky použité modulární konstrukci poskytují až deset různých variant uspořádání.

Gary Stewart dále uvedl, že vozidlo Lynx CSV je vybaveno přídavnými nádržemi na pohonné hmoty, což umožňuje doplňování paliva do jiných vozidel v terénu, anebo jeřábem namontovaným na střeše, který je schopen zvednout přes pět tun, tedy vyprostit celá vozidla. Dále disponuje vyměnitelným pohonným agregátem a výkopovými nástavci včetně klešťových drapáků a hydraulického kladiva.

Modulární dálkově ovládanou zbraňovou stanici lze nakonfigurovat s celou řadou zbraní a munice od 7,62 mm, 12,7 mm až po 40mm granát.

„Lynx CSV je primárně určený na export spojeneckým ozbrojeným silám Austrálie,” řekl Gary Stewart.

Společnost Rheinmetall masivně investovala v Queenslandu do zřízení střediska excelence pro vojenská vozidla (MILVEHCOE), které bude dodavatelem australské armády. V současné době zde pracuje zhruba 450členný tým na výrobě průzkumných bojových vozidel BOXER a dále provádí finální integraci logistických vozů.

Přes 100 australských podniků je sdružených do průmyslové sítě, kterou zde Rheinmetall vybudoval a která podporuje aktivity společnosti na místním trhu. Průmyslová síť zaměstnává tisíce lidí, kteří rozvíjejí suverénní průmysl vojenských vozidel spolu s probíhajícími významnými exportními programy.