Rheinmetall předložil nejlepší a konečnou nabídku (BAFO) na bojové vozidlo pěchoty Lynx pro třetí fázi projektu australského modernizačního programu Land 400

Společnost Rheinmetall, největší dodavatel vojenských vozidel pro australské obranné síly, předložila ve výběrovém řízení třetí fáze modernizačního programu Land 400, tzv. Mounted Close Combat Capability, které vyhlásilo australské ministerstvo obrany, nejlepší a konečnou nabídku na bojové vozidlo pěchoty Lynx. Německý strojírenský koncern předvedl svoje špičkové schopnosti a potenciál, jenž nabízí pro rozvoj suverénního růstu lokálního vojenského průmyslu. Rheinmetall je jednou ze dvou společností, jež postoupily do užšího výběru tendru veřejné zakázky v rámci programu Land 400.

Generální ředitel společnosti Rheinmetall Defence Australia Gary Stewart uvedl, že Lynx je pásové digitalizované bojové vozidlo pěchoty nové generace nabízející posádce vysoký stupeň ochrany a díky svým schopnostem představuje pro armádu a její potenciál zásadní změnu.

„Vozidlo Lynx nastavuje v kategorii obrněnců nový standard a nabízí bezkonkurenční úroveň mobility, vysokou bojovou účinnost, mimořádnou ochranu posádky a velký potenciál pro rozšiřování v budoucnosti. Je důležité vyzdvihnout, že Lynx je připraven chránit obyvatele Austrálie a porazit jakéhokoli protivníka. K tomu je vozidlo vybaveno věží Rheinmetall Lance s integrovaným systémem řízení boje pro přesný a smrtící účinek. Široká řada vozidel Lynx určených pro boj zblízka je vysoce modulární. Lynx lze snadno konfigurovat a rychle přestavět na všech deset variant, které armáda požaduje,“ uvedl Gary Stewart.

Společnost Rheinmetall vyvinula obrněnce Lynx tak, aby vyhovovaly neustále se vyvíjejícím vojenským potřebám po celou dobu své předpokládané 40leté životnosti.

Předložená nabídka BAFO představuje výsledek dvouletého testování řízení rizik (Risk Mitigation Activity – RMA) prováděného ministerstvem obrany. Společnost Rheinmetall ocenila profesionální a flexibilní přístupem, jenž instituce zaujala v reakci na COVID a který zahrnoval 12 měsíců pečlivého a důkladného testování ze strany armády.

„Skutečnost, že armáda a skupina pro pořizování a udržování schopností ministerstva obrany (Defence’s Capability Acquisition and Sustainment Group) dokončily pravděpodobně nejkomplexnější testování těchto bojových vozidel, jaké kdy ve světe proběhlo, je naprosto vynikající,“ sdělil Gary Stewart.

Testování a související jednání pracovní skupiny zmírnily řadu rizik, potvrdily výkonnost vozidel a zapojených společností a pomohly výrazně vylepšit angažování místních firem do tohoto programu.

Gary Stewart uvedl, že nabídka společnosti zahrnovala také „speciální projekt“, který jistě vzbudí zájem nejen australských obranných sil, ale i mezinárodních exportních trhů, a dodal k tomu: „Velmi se na jeho představení těším, protože z velké části zahrnuje místní inženýrský design a inovace.“

Závazek Rheinmetallu vůči australskému průmyslu AIC prostřednictvím programů Land 121 a druhé fáze projektu Land 400 se bude i nadále rozšiřovat o program Lynx.

Australská armáda z obrněnce Lynx bude těžit proto, že vozidlo je navržené, vyrobené a podporované lokálním střediskem pro vojenská vozidla MILVEHCO a do jeho produkce se výrazným podílem zapojí i průmyslová síť, již Rheinmetall na podporu vojenských vozidel vybudoval po celé Austrálii.

Kromě inženýrského návrhu systému, který Rheinmetall vytvořil spolu se svými klíčovými partnery v Austrálii, pokračuje německá technologická skupina ve vyhledávání dalších místních podniků a firem, jež by se mohly do programu Lynx dodavatelsky zapojit a participovat na dodávkách v rámci aktivit Rheinmetallu „design to manufacture in Australia“.

„Momentálně spolupracujeme s více než 100 malými a středními podniky vyrábějícími díly pro Lynx a zajišťují tak pracovní příležitosti a hospodářský růst ve všech regionech Austrálie,“ doplnil Gary Stewart a pokračoval: „Nabídka, kterou Rheinmetall předložil, zajistí, že Lynx se bude po celou svojí životnosti udržovat a modernizovat na místní úrovni a v místních podmínkách. Vychází to z filozofie společnosti co nejvíce lokalizovat výrobu a podporovat vznik nových pracovních míst v oblasti špičkových konstrukčních a výrobních technologií v tak rozmanitých oborech, jako je elektrooptika, zbraňové systémy, výroba vozidel a věží, pancéřové systémy či simulace.“

„Věž Lynx Lance, která se již vyrábí pro australský program Boxer CRV a pro exportního zákazníka, poskytuje vojákům vysoký stupeň shodnosti a interoperability. Společná věž Lance umožňuje rychlý přechod a změnu mezi jednotlivými platformami. Výrazně by zjednodušila armádní výcvikový systém a snížila náklady na podporu provozu, což by zákazníkovi přineslo přímé výhody od prvního dne,“ řekl Gary Stewart a dodal: „Společnost Rheinmetall bude ve svém středisku MILVEHCO v Redbanku (Queensland) zajišťovat výrobu i správu celého vozového parku, výcvik a podporu po celou dobu životnosti vozidel Lynx.“