Průzkum: Pětině Čechů na konci měsíce chybí peníze

Praha 25. října 2021 – 20 % Čechů na konci měsíce nevyjde s penězi, chybí jim obvykle kolem 2 tisíc korun. 69 % dotazovaných přebývají v průměru 4 tisíce korun. Zjistil to průzkum NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Po zaplacení všech nezbytných výdajů se pětině Čechů nedostává na konci měsíce peněz. Nejčastěji chybí peníze ženám a lidem do 35 let s nižším vzděláním a příjmem do 40 000 korun, ale také Čechům žijícím ve městech s 20 – 99 tisíci obyvateli.

Více než třetina těch, kterým na konci měsíce chybí finance, postrádá do 2 000, pětině chybí 2 001 – 4 000 a 17 % více než 4 000 korun. Každý desátý Čech vychází „tak akorát“, i zde se častěji jedná o ženy a Čechy s nižším vzděláním.

„Každý pátý Čech se potýká s nedostatkem peněz před výplatou. A s rostoucí inflací a aktuálními rekordními cenami za řadu zboží i služeb se mohou tito lidé dostat do ještě složitější situace,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank. “Zvláště v tomto období je důležité nepodcenit situaci a věnovat osobním financím pozornost. Banky dokážou pomoct například se sloučením a refinancováním půjček, případně s úpravou splátkového kalendáře tak, aby nedošlo k dalšímu zatížení rozpočtu,” radí Kopecká.

Naopak 69 % Čechů na konci měsíce alespoň občas něco zbývá. Častěji to jsou muži, Češi starší 35 let se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním a čistým měsíčním příjmem nad 40 000 korun.

U čtvrtiny těch, kterým na konci měsíce přebývají finanční prostředky, je to částka do 2 000 korun. 11 % zbývá od 2001 do 4 000 korun a třetině více než 4 000 korun. 

Průzkum pro Raiffeisenbank byl realizován agenturou NMS Market Research v srpnu 2021 v Českém národním panelu online dotazováním na reprezentativním vzorku 1031 lidí z obecné populace ve věku 18 – 64 let.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).