Výrobce elektromobilů Rivian vstupuje na americkou burzu. Prostřednictvím IPO chce získat 8,4 miliardy dolarů

Praha, 4. 11. 2021 – Primární úpis akcií společnosti Rivian Automotive proběhne 9. listopadu na burze Nasdaq (pod symbolem RIVN). Rivian si od IPO slibuje získat kapitál v hodnotě více než 8 miliard dolarů. Výrobce elektrovozidel se nedávno zařadil mezi jednorožce, když byla společnost oceněna na 27,6 miliard dolarů. Během IPO, dostupného investorům také přes platformu Freedom24 by se její hodnota mohla vyšplhat až na 53 miliard dolarů. 

Start-up, který je jednou z nejlépe financovaných začínajících společností v USA, začal své první vozy vyrábět letos v září. Prvními významnými investory jsou giganti jako Ford, vlastnící více než 5% podíl ve firmě, a Amazon, který vlastní dokonce pětinový podíl. 

Rivian nyní zažívá svůj nejdůležitější rok expanze. „Všichni směřují pozornost k jeho debutu na americké burze a s napětím očekávají jednu z nejvýznamnějších událostí roku. Předpokládá se, že díky IPO dosáhne jeho ocenění na 53 miliard dolarů, což by znamenalo větší tržní kapitalizaci než u ostříleného veterána odvětví, kterým je General Motors,“ vysvětluje Maxim Manturov, ředitel skupiny Freedom Finance Europe pro investiční analýzy. 

Od svého založení v roce 2009 zaznamenal Rivian značný růst. V současnosti nabízí dva modely osobních vozů – Rivian R1T a Rivian R1S, jejichž cena začíná na 67 500, resp. 77 500 dolarech. Na konci září evidovala společnost 48 390 předobjednávek. O užitkové vozy Rivian EDV je rovněž obrovský zájem. Jedním z největších zákazníků je právě internetový prodejce Amazon, který do roku 2025 přiveze ve své flotily 100 tisíc elektrických vozidel Rivian. Prvních 10 tisíc aut očekává už do konce následujícího roku. 

Trh s elektromobily zažívá boom

Před dvěma lety ocenil průzkum Allied Market Research globální trh s elektrickými pikapy, crossovery a malými kamiony na 422,5 milionu dolarů. Při ročním tempu růstu 25,8 % dosáhne jeho očekávaná hodnota v roce 2027 na 1,9 miliardy dolarů. „S jistotou můžeme konstatovat, že budoucnost dopravy tkví v elektromobilech. Například ve Spojeném království tvoří nyní elektromobily pouze 1 % všech vozů, avšak do roku 2032 jejich podíl výrazně posílí na 55 %,“ uvádí Maxim Manturov. 

Na poli elektrovozidel nezůstávají pozadu ani další dva hlavní hráči. Ford uvede příští rok na trh nákladní vůz F-150 Lightning. Ten má stejnou dojezdovou vzdálenost jako Rivian R1T, tedy 300 mil, avšak jeho cena činí 40 000 dolarů, což je zhruba o 27 500 méně. Ford dosud hlásí 120 000 rezervací. Oproti tomu se Tesla se svým Cybertruckem chlubí dokonce 1,3 miliony předobjednávek, přičemž cena vozu začíná na 39 900 dolarech. 

„Tržní kapitalizace Tesly raketově vzrostla z více než 73 miliard dolarů v roce 2019 na dnešní 1 bilion dolarů, což ústí v nespočet loajálních zákazníků, kteří věří potenciálu elektrovozů tohoto amerického fenoménu. Zajímavostí je, že po jeho vzoru se také Rivian vyhýbá tradičním reklamním kanálům,“ komentuje Maxim Manturov. 

K IPO Rivianu se čeští investoři dostanou online

Zájemci se mohou IPO Rivianu zúčastnit online prostřednictvím platformy Freedom 24 do pondělí 8. 11. 19:00. Očekává se, že vysoká poptávka investorů po IPO Rivianu sníží cenu za akcii ještě před vstupem na burzu. Cenové rozpětí se zatím pohybuje mezi 57 a 62 dolary za cenný papír. „Není zaručeno, že IPO okamžitě přinese obrovskou návratnost investic. Je však dobrým ukazatelem potenciálu pro budoucí růst, který v dlouhodobém horizontu znamená vysoké zhodnocení investice,“ doplňuje Maxim Manturov. Platforma Freedom 24 od společnosti Freedom Finance Europe umožňuje českým investorům obchodování s akciemi a burzovně obchodovanými fondy společností v USA, Evropě i Asii. 

O společnosti Freedom Finance

Freedom Finance Europe Ltd, aktivní člen Asociace finančních trhů v Evropě (AFME), je evropskou dceřinou společností Freedom Holding Corp. Prostřednictvím obchodní platformy Freedom24.com nabízí Freedom Finance přímý přístup k transakcím největších burz cenných papírů na americkém, evropském, ruském a asijském trhu. Kromě investic do akcií nabízí Freedom24 také přístup k IPO s vysokým růstovým potenciálem a úspěšně slouží investorům v 35 zemích.Více informací najdete na: https://cs.freedom24.com/