Limitovaná edice PRIM MIG15 Když se spojí legendy

Limitovaná edice PRIM MIG15 byla inspirována legendární stíhačkou, vyrobenou v Československu v 50. letech. Jsou to první hodinky PRIM, na jejichž konstrukci se podíleli aktivní piloti proudových letadel. Plně funkční letecké hodinky, které díky nově vyvinutým technologiím obstojí v náročných podmínkách a zároveň zaujmou krásným designem. Přelomové primky. 

Stíhačka MiG 15UTI s výrobním číslem 242266, která se stala inspirací nového modelu, v roce 1955 opustila brány továrny AERO Vodochody a dlouhých 35 let sloužila armádním pilotům v sousedním Polsku. Po ukončení aktivní služby putoval letoun přes oceán a stal se ozdobou leteckých dnů po celých Spojených státech. Na české nebe se MIG vrátil až roku 2013, díky Josefu Miřáckému ze společnosti Czech Flying Legends, kterému se tím splnil letecký sen. Jeho druhým snem bylo vytvořit perfektní letecké hodinky. Ve společnosti ELTON hodinářská našel stejné nadšence, jako je on sám. Výsledkem dvouletého vývoje nových hodinek je limitovaná edice PRIM MIG 15, která bude vyrobena v počtu pouhých 115 kusů. 

Jsou to první letecké primky, do jejichž vývoje zasáhli přímo piloti proudových letadel. Každý designový i technologický detail má své místo a společně tvoří dokonalý celek. Stejně jako legendární stíhací letoun, který je inspiroval. 

Světovým unikátem jsou dvě lunety, otočné na obě strany. Vnější slouží k odpočtu 60 minut, vnitřní luneta s vyznačením 24 hodinového číselníku umožňuje rychlé nastavení UTC. Zářezy na lunetě odkazují na lopatky turbíny proudového motoru.

Čas hraje v letadle klíčovou roli. Proto konstruktéři ELTON hodinářská při vývoji hodinek kladli mimořádný důraz na číselník. Přehledný, jednoduchý, s výraznými indexy, které pilot přečte ve zlomku vteřiny. Mozek dokáže odečítat analogový číselník rychleji než digitální. Datumové okno by pilota rušilo, proto ho na hodinkách nenajdete. Design číselníku i ruček byl inspirován typickým vzhledem palubních hodin stíhačky MIG 15.

Letecké hodinky musí být odolné a robustní. Vydržet vše, ale zároveň zůstat relativně lehké. Při přetížení je znát každý gram navíc. Ideálním materiálem se proto stal titan, ze kterého je vyrobeno pouzdro i spona. Ani ta nesmí nikde překážet a zároveň spolehlivě držet hodinky na zápěstí.

Korunka má tvar vzduchového otvoru na přídi letadla MIG15. Detail, který dodal letounu jeho charakteristický vzhled. Navíc v sobě ukrývá i kousek historie. Část materiálu korunky pochází přímo ze stíhačky a každá je tedy jedinečným originálem.   

Hodinky MIG15 pohání manufakturní strojek PRIM s automatickým nátahem, který je vsazen do vložkočíselníku z antimagnetického materiálu. Ten mu poskytuje ochranu před působením permanentních magnetů v jeho okolí. Odolnost zvyšuje také flexibilní usazení strojku Díky tomu zvládne mechanický strojek všechny výzvy, kterým ho pilot během letu vystaví. Ukrývá se pod víkem, které díky typickým křížovým šroubkům připomíná montážní otvor letadla. 

Součástí balení je praktický natahovač. Slouží jako stojánek na hodinky a zároveň je stále udržuje “připravené k letu”.

Dražba unikátních hodinek pro Vojenský fond solidarity

Možnost vlastnit jediný plně funkční prototyp hodinek MIG15 nabízí charitativní aukce, jejíž výtěžek podpoří projekty Vojenského fondu solidarity. Od běžného modelu se unikátní kousek liší nejen tím, že má ocelové pouzdro. Jeho výjimečnost umocňuje fakt, že v této podobě byl vyroben pouze jeden kus, který poté prošel testováním v pilotních kabinách stíhacích letounů. Hodinky nebude možné zakoupit přímo, jediná cesta k jejich získání je zúčastnit se charitativní dražby. Ta proběhne v rámci 86. aukčního dne Galerie KODL dne 28. 11. 2021. Prototyp je vystaven přímo v Galerii KODL v rámci předaukční výstavy. Prototyp do dražby věnoval přímo výrobce hodinek, společnost ELTON hodinářská, člen skupiny CSG.

www.prim.cz