Návštěvnost e-shopů na Black Friday překonala loňský rekord o 14,2 %. Online prodeje velkých kamenných hráčů však klesly o třetinu

Praha 29. listopadu 2021 – Česko má za sebou svátek všech slev, Black Friday. Během uplynulého týdne Češi v počtu kliků (návštěvnosti) v online obchodech opět překonali rekord. Jejich průměrný počet za vteřinu od pondělí 22. 11. do neděle 28. 11. dosáhl čísla 417. E-shopy velkých kamenných hráčů, které za celý loňský rok v prodejích zaznamenaly žně (meziročně vzrostly na dvojnásobek), si však oproti loňskému Black Friday pohoršily zhruba o 30 %. Statistiky vyplývají z nedělní analýzy společnosti vshosting~, poskytovatele profesionálních hostingových služeb, který provozuje více než 60 % českých a slovenských e-shopů, a firmy Shopsys realizující tvorbu e-shopů pro největší hráče na trhu v ČR.

Asi všichni obchodníci byli zvědaví, jak letos dopadne oblíbený svátek slev. Najdou lidé peníze na utrácení? Bude dostatek zboží? Nezavřou opět kamenné prodejny a nebude se celá republika bát přetížených logistických služeb? Nikoliv. Black Friday proběhl bez větších omezení a sféra e-commerce si zapisuje, i když v porovnání s předchozími lety mírnější, úspěch.

A jak Češi letos přes celý slevový týden klikali?

Průměrná hodnota kliků za vteřinu (návštěvnost) dosáhla hodnoty 417, což představuje oproti loňským 365 nárůst o 14,2 %. Z hlediska náporu na české servery se jedná o rekord. “Toto zjištění neznamená, že čísla rostla všem e-shopům, jsou mezi nimi velké rozdíly”. Některým návštěvnost oproti loňskému extrémnímu nárůstu klesla, jiné vystřelily na více než dvojnásobek.” říká David Lintimer, obchodní ředitel společnosti vshosting~ a pokračuje: “Poukazuje to na fakt, že za poslední rok, kdy došlo k masivnímu přesunu do online prostředí, dochází k tříbení a konsolidaci trhu. Šikovným e-shopům se disproporčně daří, postupně vytlačují ty méně úspěšné. Řada elektronických obchodů se také během roku 2021 spojila.”

Black Friday letos u většiny e-shopů velkých kamenných hráčů nebyl tak silný

Tržby elektronických obchodů velkých kamenných hráčů za rok 2020 vzrostly meziročně na dvojnásobek. Z pohledu akce Black Friday si ale letos v porovnání s loňským svátkem slev pohoršily cca o 30 %. Důvodů, proč tomu tak letos je, může být mnoho. Mezi již dobře známé patří vysoká míra inflace a s tím související spoření u Čechů. Lidé letos nakupují relativně více v kamenných prodejnách. Vloni touto dobou totiž kvůli uzavření většiny z nich jednoduše nemohli. Obchodníci však zoufat rozhodně nemusí. “Při pohledu na celkové dosavadní tržby za rok 2021 je zřejmé, že e-shopy velkých kamenných hráčů si meziročně opět polepší”, říká Matěj Kapošváry, provozní ředitel společnosti Shopsys a vysvětluje: “Pro zmíněný segment vyplývá, že v porovnání s loňským rokem důležitost Black Friday poklesla. Vysvětlení může být několik, tím nejčastějším však je právě skutečnost, že se lidé částečně vrátili k nákupům v kamenných obchodech.“

Kontakt pro média: CEO PR Moc & PR Consultant, Martin Moc, e-mail: moc@prmoc.net, mob.: 724 724 280

Společnost vshosting~ je největším poskytovatelem prémiového hostingu v České republice. Vznikla v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více než 8 000 serverů českých i zahraničních internetových projektů. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje vshosting~ provoz, patří například internetové obchody GymBeam, Košík.cz, Notino, Pilulka a stovky dalších, ale i technologické společnosti jako Shoptet nebo Shopsys. Firma vshosting~ hostuje více než 60 % českého a slovenského e-commerce trhu a disponuje vlastním datacentrem. Více informací najdete zde.Společnost Shopsys pomáhá předním B2B i B2C hráčům digitalizovat jejich prodeje a uspět v omnichannel světě. Pro své zákazníky je spolehlivým full-service e-commerce partnerem s nejlepšími technologiemi a mnohaletým know-how. S vlastní globální e-commerce platformou Shopsys Framework expanduje do zahraničí za podpory investorského fondu Reflex Capital Ondřeje Fryce. Mezi největší klienty, o které se stará přes 70 IT odborníků, patří SCONTO Nábytek, Mountfield, Bushman, Démos, B2B Partner, Office Depot nebo Agátin svět.