Průzkum: Dražší materiál, dvojnásobný počet úvěrů na rekonstrukce

Praha 29. listopadu 2021 – Češi, kteří v posledních 12 měsících rekonstruovali své nemovitosti, zaplatili nejčastěji 50 tisíc korun. Pro 7 z 10 byla cena potřebných materiálů vysoká a každý desátý využil produkt banky nebo stavební spořitelny. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Research pro Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelnu.

Obvykle investovaná částka do rekonstrukce je kolem 50 tisíc korun a tři čtvrtiny se jich pohybovaly od 19 do 120 tisíc korun. 13 % dotazovaných stála rekonstrukce méně než 10 tisíc, pětinu 10 až 40 tisíc, 19 % 40 až 100 tisíc a 18 % více než 100 tisíc korun.

K financování rekonstrukce využilo nějaký produkt banky nebo stavební spořitelny 11 % dotazovaných. Ve více než třetině případů šlo o hypotéku, ve 30 % o úvěr ze stavebního spoření a ve 24 % šlo o neúčelovou půjčku od banky. Přes 70 % dotazovaných navíc uvedlo, že se jim cena potřebných materiálů pro rekonstrukci jevila jako vysoká.

„Trend zdražování lze pozorovat také v počtu lidí, kteří k financování využívají bankovní produkty. Zatímco za posledních 12 měsíců to byl každý desátý, v těch následujících to plánuje už pětina,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

V příštím roce má rekonstrukci v plánu 38 % Čechů, z nichž se 22 % chystá využít nějaký produkt banky či stavební spořitelny. Nejčastěji plánují využít úvěr ze stavebního spoření (38 %), hypotéku (33 %) a půjčku na rekonstrukci (27 %).

Průzkum provedla pomocí online dotazování agentura NMS Market Research v srpnu roku 2021 na vzorku 1031 respondentů ve věku 18 – 65 let.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).