Výdaje na výzkum v roce 2020 stagnovaly. Jižní Morava tvoří výjimku. Tam investovaly zejména firmy

Brno, 30. listopadu 2021 – Podle nedávno vydaných dat ČSÚ se v roce 2020 téměř ve všech krajích zastavil růst výdajů na výzkum a vývoj. Jednou z výjimek je jižní Morava. Právě tam částka vůbec poprvé překonala hranici 20 miliard korun, což znamená nárůst o 8,7 procent oproti roku 2019. Celostátní nárůst je přitom pouze 1,6 procenta. Celkově vzrostly výdaje na jižní Moravě o 1,9 miliardy korun. Ze dvou třetin se na růstu v regionu podílí firmy, zbytek pak daly výzkumné organizace a veřejná správa.

Pandemická situace dopadá i na oblast výzkumu a vývoje. Celkově sice výdaje v roce 2020 oproti předcházejícímu roku rostly, ale jen velmi nepatrně. Výsledek zachraňuje především Praha a jižní Morava, jejichž výdaje jsou dohromady přes šedesát miliard korun a tvoří tak více než polovinu celkových výdajů v celé České republice. Třetím největším přispěvatelem je s necelými patnácti miliardami korun Středočeský kraj, ale v jeho případě to znamená významný dvanáctiprocentní pokles oproti roku 2019.

Prim hrají na jižní Moravě mikroskopy

Na jižní Moravě vzrostly v roce 2020 výdaje na vědu a výzkum o 1,6 miliard korun v porovnání s rokem 2019. Významným přispěvatele jsou zejména firmy, které samy vynaložily o 1,1 miliardy korun více než v předcházejícím roce. „Podílejí se na tom téměř všechna odvětví. Důležité je, že se nejedná jen o velké zahraniční firmy, ale i o téměř 400 převážně českých malých a středních firem,“ upozorňuje ředitel pro strategii David Uhlíř z inovační agentury JIC, která se dlouhodobě věnuje podpoře podnikání a rozvoji inovací na jižní Moravě.

Podle dat agentury mezi ostatními vyčnívá odvětví měřících a zobrazovacích přístrojů, v němž patří Brno ke světovým hegemonům. A právě dva z největších regionálních hráčů – Tescan a Thermo Fisher Scientific – vynaložily na vědu a výzkum v souhrnu 1,1 mld. Kč. Například v případě Thermo Fisher Scientific tak vyrostly výdaje v roce 2020 o 100 milion korun oproti roku předcházejícímu.

„Mikroskopy z Brna patří ke světové špičce. Je za tím dlouhá tradice, kvalitní zázemí v podobě univerzit, výzkumných pracovišť a dlouhodobé podpory ze strany veřejné sféry. A samozřejmě špičkový vývoj. A pokud má být světový, je potřeba do něj investovat,“ vysvětluje šéf brněnské pobočky Thermo Fisher Scientific Petr Střelec s tím, že jen v roce 2020 nabrala firma téměř padesát nových zaměstnanců na výzkum a vývoj.

Investice do inovací jsou cestou k ekonomické prosperitě

Na klíčovou roli výzkumu a vývoje v době významných ekonomických i společenských výzev upozorňuje i ředitel JICu Petr Chládek: „Zejména v současné době, kdy na ekonomiku tvrdě doléhá pandemická situace, hrají výzkum, vývoj a inovace, troufám si říct, klíčovou roli. Pokud máme být mozkovnou a nikoliv montovnou, potřebujeme pro to také špičkové podmínky.“ Svůj pohled přidává i radní jihomoravského kraje pro vědu, výzkum a inovace Jiří Hlavenka: „Celostátní výdaje sice rostou, ale celkové statistiky táhne Praha s Jihomoravským krajem. Ze čtrnácti krajů máme hned devět, kde výdaje naopak poklesly, a to není úplně dobrá zpráva. Ekonomiku je potřeba postavit na nohy. Regiony těží z úspěchů inovativních firem s vysokou přidanou hodnotou a ty nevznikají samy od sebe, potřebují výraznou podporu. Od nové vlády proto očekávám, že právě toto bude patřit mezi její priority.“

Kompletní statistiky k VaV najdete na www.czso.cz/csu/czso/statistika_vyzkumu_a_vyvoje